duurzaamheid in de keuken
Duurzaamheid

15 Simpele tips voor een duurzamere keuken

Ik vond het wel weer eens tijd worden om wat tips over duurzaamheid met jullie te delen. Het zijn voornamelijk kleine dingetjes die je (echt) heel gemakkelijk kan veranderen. Deze keer neem ik je mee in tips om je keuken duurzamer te maken.

Zelf vind ik het belangrijk dat duurzaam ook vooral makkelijk is. Ik hou er niet van om te zoeken naar bepaalde producten of om op comfort in te leveren. Als jij net zo bent als ik zijn deze tips echt voor jou.

  • Nieuwe afwasborstel nodig? ga voor een houten exemplaar, scheelt weer plastic afval.
  • En ook nog afwasmiddel nodig? Kies dan een variant die rekening houdt met het milieu. Elke supermarkt heeft deze tegenwoordig in het assortiment.
  • Nieuw keukengerei koop je net zo goed tweedehands als nieuw. Veel keuken items zoals spatels kan je van hout vinden als je toch liever iets nieuws wilt.
  • Vervang je zeeppomp met een blok zeep en een rekje om dit blokje zeep op te leggen. Zero waste zeep vind je o.a. bij Dille & Kamille en Sostrene Grene. En anders is het kleine stukje plastic veel minder dan een pompje.
  • Vind je een blok zeep niet fijn? Koop dan een grote verpakking om je zeeppomp mee bij te vullen. Scheelt toch weer plastic.
  • Niet alleen je afwasmiddel maar ook voor andere schoonmaakmiddelen kan je duurzame alternatieven kopen. Wil je echt heel duurzaam? Met Baking-soda en witte natuurazijn krijg je (bijna) alles schoon.
  • Schaf herbruikbare groente- & fruit-zakjes aan (te koop bij elke supermarkt) om afval te besparen bij het boodschappen doen. Ook geschikt om lekkere broodjes in te kopen.
  • Koop vuilniszakken van afbreekbaar plastic. Het is een beetje omstreden of dit echt milieuvriendelijker is dan normaal plastic, maar slechter is het in elk geval niet.
Foto door Ella Olson
  • Koop keukenpapier van gerecycled papier. Scheelt weer bomen
  • Of vervang je keukenpapier met stoffen doekjes. Bijv. van oude T-shirts of gewoon gekocht in de winkel. Wel regelmatig een schone neerleggen. Het liefst dagelijks.
  • Bewaar je kliekjes niet in plastic zakjes maar doe dit in een afsluitbare bak. Als je nieuwe gaat kopen, kies dan voor glas i.p.v. plastic.
  • Heb je iets in een zakje bewaard wat heel schoon is? Gebruik het plastic zakje dan nog een keertje i.p.v. het meteen weg te gooien. Een zakje waar alleen bolletjes in hebben gezeten kan prima nogmaals worden gebruikt.
  • Gebruik je toch liever plastic zakjes? Bewaar dan plastic zakken waar brood in komen om hiervoor te gebruiken. Zo kan je die een tweede leven geven en komt er geen extra plastic de wereld in.
  • Trek de stekkers van keuken apparatuur die je weinig gebruikt uit het stopcontact. Dan gebruiken ze niet stiekem stroom. Meer weten over hoe dit werkt? Dat lees je hier.
  • Veel ijs in je vriezer? Overweeg dan om hem te ontdooien, een vriezer met veel ijs er in gebruikt namelijk meer stroom.

En dat waren ze al. Dit zijn eigenlijk allemaal tips die ik zelf al in mijn keukenuitvoer, maar er zijn er ook een paar bij waar ik zelf nog op wil verbeteren. Het lijkt me leuk om deze serie uit te bereiden en ook tips te delen voor o.a. de badkamer en andere ruimtes in huis.

Liefs, Anouk

Wat doe jij duurzaamheid in de keuken?

11 gedachten over “15 Simpele tips voor een duurzamere keuken”

  1. Ik doe een paar van deze dingen al wel, zoals bakjes en zakjes hergebruiken. Het nadeel van veel van de eerste tips is dat ze toch vaak wat duurder zijn dan de niet-milieuvriendelijke alternatieven. En ja, dat is een keuze, dat snap ik. Maar als je budget niet heel groot is, zijn dat bij mij wel keuzes die vrij zwaar wegen. Dan dus de goedkoopste variant.

    1. Ja helemaal mee eens! Ik heb ook niet super veel geld om te besteden aan dit soort dingen. In deze blog wou ik ook vooral laten zien wat er allemaal mogelijk is, dan kan je zelf kijken wat in je budget mogelijk is!

  2. Fijne lijst! Ik bewaar kliekjes altijd in bakjes die ik een keer heb aangeschaft. Verder gebruik ik ook houten afwasborstels. Qua afwasmiddel gebruik ik al jaren die van Klok. Die is ecologisch, maar vooral huidvriendelijk. Van elk ander afwasmiddel krijg ik super droge handen. Ook haal ik de stekkers eruit als ik apparaten niet gebruik, maar dat doe ik sinds jij daar ooit een blogpost over schreef sowieso overal in huis. Waar ik nog wel mee struggle is dat ik zo’n stoffen broodzak heb gekocht. Maar het brood in zo’n zak is binnen twee dagen al helemaal oud. Dan is het verleidelijk om gewoon brood in plastic zakken te kopen. Hier moet ik nog een oplossing voor vinden, want het is ook zonde als het brood zo snel niet meer te eten is.

    1. Wat leuk om te horen dat je door mijn blog de stekkers uit het stopcontact trekt! Zo’n stoffen broodzak heb ik nog niet aangedurfd, ik koop altijd 3 broden in een keer en gooi ze in de vriezer en weet niet zo goed of dat goed gaat met zo’n zak.

  3. Goede tips! Ik denk alleen dat je enkele goede tips zou kunnen toevoegen. Afwassen in een teiltje in plaats van onder de stromende kraan, de hoeveelheid water koken die je nodig hebt in plaats van de waterkoker helemaal vol en gft afval in de groene bak doen, bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *