Zwangerschap boeken
Boeken

Ik las 16 boeken over zwangerschap en deze 5 zijn écht de moeite waard (en deze niet!)

Er zijn zoveel boeken over zwangerschap dat ik in mijn eerste trimester echt niet wist waar te beginnen. Uiteindelijk kreeg ik de slag te pakken en in deze blogpost deel ik de boeken over zwangerschap en kraamweek die ik écht de moeite waard vind (en ook welke niet).

Voor het overzicht heb ik de boeken over zwangerschap verdeeld in drie categorieën. Categorie 1 zijn de aanraders, boeken die ik ontzettend leuk vond, zo uit had en het gevoel had iets nieuws te hebben geleerd. Categorie 2 is ‘Prima, maar niet heel bijzonder’ dit zijn de boeken die leuk zijn, maar waarin ik vooral dingen las die ook al in andere boeken stonden. En als laatste de categorie ‘lekker laten liggen’, dat spreekt denk ik wel voor zich.

Komt deze blog je bekent voor? Dat kan, het is een nieuwe en complete versie van een artikel dat ik afgelopen zomer plaatste. 

Aanraders!

De volgende boeken zijn wat mijn betreft écht de moeite waard. Je leest ze zo uit, ze zien er mooi uit en je leert nieuwe dingen. Hou je niet zo van lezen, maar wil je toch iets over zwangerschap lezen, kies dan een van deze boeken uit.

 • Mom, You got this! – Rachel van Sas* Rachel is een alleskunner, ze maakt online cursussen, blogt, is moeder van 2 kids, runt een vakantiepark, heeft een sociaal leven en schreef ook nog een boek. Mom, You got this! Is eigenlijk meer een hardcover dan een tijdschrift dan een boek. De vormgeving is waanzinnig mooi, alleen daarom wil je het al lezen. Maar, het staat ook vol interviews met experts. Echt heel leuk.
 • Dagboek van een verloskundige* & Sorry dat ik je wakker bel – Marlies Koers* Twee heel erg mooie boeken waar ik veel van heb geleerd over wat er zoal kan gebeuren bij een bevalling. Marlies neemt je mee in haar leven als verloskundige, deel 2 gaat verder waar deel 1 stopt dus je kan zo door. Waarschuwing: niet alle kindjes redden het, dus als je geen negatieve ervaringen wil lezen kan je hem beter laten liggen.
 • How about mom – Anna & Frederieke Jacobs* Ik vind dit veruit het leukste boek over moederschap dat ik tot nu toe heb gelezen. Heel fijn geschreven, ervaringen van allerlei verschillende mama’s en het leest als een heel dik tijdschrift. Ook fijn: er worden daadwerkelijk dingen verteld waar je nog niet over na had gedacht.
 • Mamamorfose – Renske de Greef* Deze graphic novel was zo grappig, zo herkenbaar en zo leuk dat ik hem zelfs heb aangeraden aan niet zwangere familieleden. Mijn (niet veel lezende) man keurde hem ook helemaal goed. Je hebt hem in een uurtje uit dus zelfs als je geen lezer bent dan kan je dit boek aan. Renske deelt haar ervaring met het krijgen van haar eerste kindje, in geweldige (strip)tekeningen. Het is heel luchtig, maar behandelt ook de dieptepunten en je leert er ook nog wat van (als je niet al al te veel over zwangerschap hebt gelezen tenminste)

Prima, maar niet heel bijzonder

Dan heb je natuurlijk ook altijd nog boeken over zwangerschap die leuk zijn, maar waar je het niet nog dagenlang over hebt. Schat dus vooral in of de volgende boeken iets voor jou zijn. Ik zou ze niet iedereen aanraden (als je veel leest, ga er dan vooral voor!), maar ook zeker niet afraden.

 • Mama’en – Nina Pierson* Als je op zoek bent naar een boek waar je alles over je zwangerschap, de bevalling en de kraamweek in een keer kan lezen én je houdt wel van een beetje spiritualiteit dan ben je bij dit boek aan het goede adres. Als je al veel hebt gelezen en je wilt graag een nuchter boek, laat hem dan lekker liggen.
 • Vader op komst – Willem Bisseling* Leuk boek, maar als je al andere boeken over baby’s hebt gelezen weet je het meeste wel al want het blijft vrij algemeen. Als je nog niets hebt gelezen, go for it! Ik denk wel het leukst voor mannen maar ook prima leesbaar voor vrouwen.
 • Moeder genoeg – Florine Duif* Een fijn boek over moederschap en hoe dit te combineren met je al bestaande leven. Vooral geschikt voor de extraverte medemens, en je moet wel open staan voor een beetje spiritualiteit
 • Feliciteer hém maar. Want ik vind er tot nu toe geen reet aan. – Vera van Zalm* Een bundeling columns en grappige stukjes over Vera haar zwangerschap. Wederom, niet zo bijzonder, wel leuk.
 • Van min negen tot plus één! – Jools Oliver* De ervaringen van het moederschap van Jools Oliver (ja, de vrouw van). Erg brits wel en al 20 jaar oud waardoor veel medische zaken niet up-to-date of relevant zijn hier in Nederland. Het leest lekker weg, fijn voor op vakantie.
 • 12 Maanden zwanger – Willemijn van Lochem & Martine Heemskerk* Dit boek is er een in de categorie: leuk boek als je nog niet al te veel weet over zwanger zijn. Heel basic, maar wel compleet. Een groot pluspunt: ook de eerste 3 maanden met je kindje worden besproken.

Lekker laten liggen

Als laatste zijn er boeken waar ik moeilijk doorheen kwam, die ik gewoon niet leuk vond of heel achterhaald. De boeken in dit rijtje moet je lekker laten liggen en iets anders gaan doen.

Ten slotte ook nog:

Een boek dat niet perse over zwangerschap gaat maar ik je toch nog even wil tippen is het boek Vad3r van Pepijn Lanen*. Hij schrijft in korte stukjes zijn belevingen op als zijn vrouw zwanger is van hun derde kindje. Leest heerlijk weg en is heel realistisch over het vaderschap.

Ondertussen is mijn dochtertje geboren en laat ik de boeken over zwangerschap lekker links liggen. Wonder boven wonder heb ik nog steeds tijd om te lezen. en Lees ik nog steeds lekker veel fantasy en andere romans, dat blijft toch favoriet. Wie weet binnekort een overzicht van mijn favoriete boeken uit 2022!

Liefs, Anouk

Heb jij veel boeken gelezen over kinderen en zwangerschap toen je zelf zwanger was?

Deze blog bevat affiliate links, aangegeven met een *

2 gedachten over “Ik las 16 boeken over zwangerschap en deze 5 zijn écht de moeite waard (en deze niet!)”

 1. Tijdens mijn zwangerschap heb ik eigenlijk geen enkel boek gelezen over zwanger zijn of opvoeden :p Maar toen de baby net geboren was las ik wel Oei, ik groei! en recent heb ik Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen en dat vind ik ook écht een aanrader voor elke ouder!
  De boeken van Uwe Porters zijn blijkbaar ook aanraders.

  1. Oei ik groei! zie ik veel voorbijkomen, ik vraag me toch af of het niet zo’n boek is dat heel erg een mening heeft over hoe je het zou moeten doen. Die van Uwe Porters ga ik eens opzoeken of dat ook interessant is voor Nederlanders, het systeem is ten slotte best anders in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *