de verborgen impact recensie
Boeken

De verborgen impact – Babette Porcelijn (boekrecensie)

Al maanden (jaren?) staat op het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn op mijn leeslijst. Toen het boek uitkwam in 2016 stond heel mijn Instagram er vol mee en toch kwam het er maar niet van om het te lezen. Tot een para weken geleden, dus vandaag dan ook eindelijk mijn recensie van De verborgen impact

De verborgen impact is een boek over alles wat je wilt weten en wat je kan doen om eco-neutraal te gaan leven. Aan de hand van (in 2016) recente wetenschap rekent Babette uit wat de grootste impact heeft op het klimaat en welke impact hiervan verborgen is voor consumenten. Ik las de editie uit 2016, maar er is ook een herzien uitgave uit 2017.

De verborgen impact kost โ‚ฌ23,99 via o.a. Bol.com*

Slechts 15% van onze impact is zichtbaar

De grootste boodschap van dit boek is dat slechts 15% van onze impact zichtbaar is in de vorm van afval/energiegebruik. De rest van de impact is bijvoorbeeld water dat nodig was om het voer voor de koeien te groeien. Of stroom dat gebruikt wordt om het eten naar de supermarkt te vervoeren. De super mooie graphics maken dit heel goed zichtbaar in dit boek en dit is erg indrukwekkend!

Heel deprimerend (maar op een goede manier)

Ik zal maar even heel eerlijk zijn: dit boek is nogal deprimerend. Het is namelijk niet niks om van zoveel dingen te zien hoe weinig er eigenlijk duurzaam gedaan wordt en hoe idioot veel energie er verloren gaat in het maken van eten en spullen. Dit is ook wel positief, want doordat ze alle harde feiten geeft krijg je wel een gevoel van urgentie mee.

Weinig handvaten voor een duurzaam leven

Ik vind de boodschap van dit boek heel goed, maar ik miste enorm handvaten voor een duurzaam leven. De verschillende hoofdstukken (voeding, spullen, vervoer, etc.) hadden vaak maar een halve pagina met tips voor een duurzaam leven en dit is naar mijn mening veel te weinig. Ook denk ik dat de stappen die ze geeft te vaag zijn voor veel mensen om goed uit te voeren. Babette heeft ook het boek Eco-positief in 5 stappen* heeft geschreven en misschien behandeld ze dit wel in dit boek, iemand die dit boek al heeft gelezen?

Ik geef De verborgen impact 3/5 sterren

Ik ben niet razend enthousiast over het boek de verborgen impact. Alhoewel de boodschap heel goed is, leest het niet echt lekker weg en mis ik concrete handvaten voor een duurzamer leven. Ik vond zelf bijvoorbeeld het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ een stuk lekkerder weg lezen en de boodschap van dat boek is hetzelfde. Dus ik zou je die aanraden.

Liefs, Anouk

Heb jij nog tips voor leuke boeken over duurzaam leven?

Linkjes met een * zijn affiliate links

4 gedachten over “De verborgen impact – Babette Porcelijn (boekrecensie)”

  1. Vijftien procent maar? Dat is bijna schokkend weinig, want dat lijkt al zoveel. Kun je nagaan hoeveel het dan echt is. Jammer dat er weinig tips zijn. Die zijn juist zo nodig nadat je zoiets leert/leest.

  2. Dat mis ik eigenlijk wel heel vaak in dit soort boeken of ook gewoon in reportages over het niet duurzaam zijn van vanalles en nog wat: hoe we het dan wel beter kunnen doen op een doenbare manier. Dat is ook de reden waarom ik die boeken en reportages vaak oversla, ik voel me er zo machteloos door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *