non-fictie leeslijst, non-fictie boekrecensies, fictie, boekentips
Boeken

10 van mijn Favoriete boeken uit 2022 (Fictie & Non-fictie)

Elk jaar deel ik mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, het is al even januari maar bij deze alsnog mijn favoriete boeken uit 2022!

Meestal schrijf ik een blog met mijn favoriete non-fictie en mijn favoriete fictie boeken, maar dit jaar leek het me leuk om ze te combineren. Nieuwsgierig wat mijn favoriete boeken waren in 2021? Klik hier voor mijn favoriete fictie boeken, en hier voor mijn favoriete non-fictie boeken.

Mijn leesjaar 2022

2022 was een goed leesjaar voor mij. Ik las 114 boeken en 36,120 pagina’s. (dank aan Goodreads voor deze statistieken). Ik las afgelopen jaar meer fantasy boeken dan ik in jaren had gedaan dankzij een leuke collega met heel veel goede boekentips, en op non-fictie gebied las ik bijna alleen maar boeken over de zwangerschap (lees er hier meer over)

Mijn favoriete Fictie boeken 2022

Mijn favoriete genre binnen de fictie blijft toch fantasy, maar ik lees ook graag literaire romans. Ik weet het lekker contrasterend, maar ik kan echt net zo genieten van Mulisch als van J. K. Rowling. De volgende boeken zijn niet perse de fictie boeken die ik de hoogste beoordeling gaf het afgelopen jaar. Het zijn vooral de boeken die er voor mij nu direct uitspringen als ik door mijn gelezen lijst scrol:

 • A Court of Mist and Fury – Sarah J. Maas* vorig jaar introduceerde de eerdergenoemde collega mij aan Sarah J. Maas. Ik was meteen verkocht en dit jaar las ik de rest van haar repertoire (ik zou er nog 3 in deze favorieten lijst kunnen zetten maar ik houdt het bij deze). Dit boek (deel 2 van A Court of Thorns and Roses) was bij uitstek mijn favoriete boek van 2022!
 • Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens* Wie zag dit boek afgelopen jaar niet voorbij komen op Insta of TikTok. Ik ontkwam er niet aan om het te lezen. Ik vond dit boek magisch mooi (zo schreef ik in mijn goodreads recensie). Het einde vond ik zowel schokerend als volgens de verwachting. Ik raad hem aan, en ben erg benieuwd naar de film.
 • De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley* binnen de fantasy zijn mijn favoriete boeken degenen waarvan je denkt is dit nou fantasy of is het gewoon een roman. Dit is er zo eentje, en het heeft ook nog leuke karakters, een queer element en leest lekker weg.
 • Het Verraad van Montverre – Bridget Collins* Vorig jaar stond Bridget Collins ook al in mijn favoriete boekenlijst. Dit boek zit net zo lekker op die fantasy-roman grens als de vorige. Gooi een kostschool in de mix, een mysterieuze dood van jaren geleden en wat queer elementenen ik ben verkocht. Ik verslond dit boek op vakantie.
non-fictie boeken 2020. Favoriete boeken 2022

Mijn favoriete Non-Fictie boeken 2022

Voor non-fictie ben ik niet zo van de zelfhulpboeken (alhoewel ik er dus een bult las over zwanger zijn), geef mij maar autobiografieën en gebundelde verhalen/columns. Dit waren mijn favorieten

 • Winter-IJsland – Laura Broekhuysen* Korte teksten van een Nederlandse moeder die met haar gezin (twee kinderen en een IJslandse man) op IJsland woont. Dagelijkse bezigheden blijven toch mijn favoriete om te lezen. Dit boek was zo mooi geschreven, het was bijna magisch (alhoewel haar leven dat zeker niet altijd is)
 • Het Antiracismehandboek – Chanel Lodik* Chanel volg ik al jaren op Instagram en ze is een enorme inspiratie voor mij als het op anti-racisme aankomt. Toen ik het audioboek in de bieb app zag staan (door haar zelf ingesproken) moest ik dat dan ook luisteren. Het is het meest toegankelijke antiracismeboek dat ik tot nu toe heb gelezen. Ik zou het iedereen aanraden!
 • How About Mom – Anna & Frederieke Jacobs* Als ik je een boek moest aanraden over zwangerschap en moeder zijn dan is het How About Mom. Niet opdringerig met advies, fijn geschreven en het ziet er uit als een heel dik tijdschrift.
 • Zoals dat gaat met wonderen – Arthur Japin* Dagboeken hebben een speciaal plekje in mijn hart, ik vind het zo mooi als mensen dit met je willen delen. Japin heeft een, vind ik, heel inspirerend leven. Ik waardeer het erg hoe hij in het leven staat (open, nieuwsgierig) en lees er graag over.
 • De Filosoof, de Hond en de Bruiloft – Barbara Stok* Deze graphic Novel over de eerste vrouwelijke filosoof las ik helemaal aan het begin van 2022, maar sprong er direct uit voor mij nu ik terugkeek op de boeken van afgelopen jaar. Feministische boeken spreken mij altijd aan en dit was ook nog waanzinnig mooi geïllustreerd!
 • Ik zal je nooit meer – Tatjana Almuli* In dit verhalende non-fictie boekt vertelt Tatjana over de dood van haar moeder, duikt ze in haar verleden en rouwt ze. Ze sprak het audioboek zelf met heel veel emotie in waardoor het heerlijk luistert. Aanrader voor iedereen die wel eens iemand is verloren.

2022 was een goed leesjaar, ik had er ook veel tijd voor omdat ik door mijn zwangerschap minder kon werken. Alhoewel ik meer fictie las dan non-fictie, behaalden meer non-fictie boeken mijn top 10. Leuk om te zien. Nu S geboren is zal ik in 2023 wel wat minder boeken gaan lezen, ik hoop op 1 per week. Dat lijkt me haalbaar.

Liefs, Anouk

Wat is een van jou favoriete boeken die je las in 2022?

Linkjes met een * zijn affiliate links

6 gedachten over “10 van mijn Favoriete boeken uit 2022 (Fictie & Non-fictie)”

 1. Wow, wat veel boeken heb je gelezen! Ik ben wel benieuwd naar het boek van Tatjana Almuli. Ik wist niet dat zij nog een boek had geschreven en kende van haar alleen ‘Knap voor een dik meisje’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *