gloei boek recensie
Boeken

Gloei – Edward van de Vendel (boekrecensie)

Het boek Gloei kwam op mijn rader toen het besproken werd in mijn favoriete podcast de Eeuw van de Amateur. Toen ik het boek een paar maand later tegenkwam in de online bibliotheek besloot ik dat ik het wou gaan lezen en even later stond het op mijn e-reader. Klik verder voor mijn recensie van het boek Gloei!

In Gloei interviewt Edwin van de Vendel twintig queer jongeren tussen de zestien en drieëntwintig jaar. Diverse interviews over hoe hun leven is en hoe ze ermee omgaan dat ze anders zijn dan anderen. Elke interview wordt vooraf gegaan door een gedicht van Van de Vendel en een portret van Flo de Goede

Gloei kost €22.50 euro en is verkrijgbaar via o.a. bol.com*

Gloei boek recensie

Originele combinatie van gedichten, interviews en portretten

Wat ik heel sterk vond aan dit boek is het concept. Elk interview gaat samen met een gedicht en een portret. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat voor persoon het is. De portretten zijn overigens geen standaard waarheidsgetrouwe portretten, maar hele mooie illustraties waarin ook is meegenomen wat hun uniek maakt.

Diverse verhalen van écht jonge mensen

Het beste aan dit boek vond ik dat de interviews echt heel breed zijn. Veel verschillende mensen, van tieners die nog op de middelbare school zitten tot (semi-)bekende sporters. Sommigen worstelen met hun geaardheid omdat ze bijv. uit een streng gelovig gezin komen en andere zijn er juist heel open in. Stuk voor stuk zijn het mensen die al veel hebben meegemaakt ondanks dat ze nog heel jong zijn.

Niet om in een ruk uit te lezen

Dit boek is prachtig, maar het is niet een boek dat je even lekker snel wegleest. De interviews zijn heel mooi, maar ook best zwaar om te lezen omdat ze vaak zijn met mensen die al heel veel hebben meegemaakt. Een verhaal dat ik heel indrukwekkend vond was een van iemand die uit zijn land is gevlucht omdat hij daar door zijn geaardheid niet veilig was. Dan moet je toch even stoppen met lezen om dat op je in te laten werken.

Beoordeling: 3/5 sterren

Ik vond Gloei een prachtig boek en zou het enorm aanraden aan iedereen die meer wil leren over wat voor verschillend mensen er allemaal zijn. En ook aan iedereen die LGBTQIAA+ is en een boek zoekt waar je je in kan herkennen. Je bent er ook wel even zoet mee, want het is een enorm dik boek! Meestal vind ik dat een nadeel voor non-fictie, maar in dit geval vond ik het helemaal niet erg.

Liefs, Anouk

Ga jij het boek Gloei lezen naar aanleiding van deze recensie?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaalt niets extra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *