Verdiepen in Racisme, zo kan je daarmee beginnen. Bron: https://www.pexels.com/photo/hand-holding-someone-by-the-wrist-4557398/
Boeken

Hoe ik me aan het verdiepen ben in Racisme | Lees, Kijk & Luistertips

Ik kon niet niets schrijven over racisme op mijn blog. De afgelopen weken ben ik me langzaam maar zeker meer aan het verdiepen in racisme. In deze post deel ik hoe ik me aan het verdiepen ben in racisme en ik hoop dat ik jou hiermee ook kan aansporen om je te verdiepen in racisme

Ik vind het moeilijk om mezelf te uiten over onderwerpen zoals racisme waar iedereen een mening over heeft, uit angst dat mensen in mijn omgeving het niet met me eens zijn. Leren over racisme vervult me van schaamte over dingen die ik jaren heb gedaan die racistisch zijn, en het maakt me boos over dat dit nog altijd niet de wereld uit is. Me in het onderwerp verdiepen is het minste wat ik kan doen.

Omdat ik het graag toegankelijk wil houden zijn alle dingen die ik bespreek in dit artikel gratis beschikbaar. De documentaires kan je gratis vinden op NPOstart, de podcasts in je podcast app. De boeken zijn voor bibliotheek leden gratis beschikbaar in de bibliotheek zowel online als offline.

Wit is ook een kleur (Documentaire & Boek)

Wit is ook een kleur is zowel een boek als documentaire over racisme van Sunny Bergman. De documentaire bespreekt waarom witte mensen zich zo verongelijkt voelen als het over racisme en wit privilege gaat. Het boek is een bundeling van columns over racisme en bijbehorende onderwerpen.

De documentaire wit is ook een kleur kan je hier gratis vinden op NPOstart

Het boek Wit is ook een kleur kan je als lid gratis lenen bij de (online) bibliotheek of koop je voor €15,99 op o.a. Bol.com

I Am Not Your Negro (documentaire)

De documentaire I Am Not Your Negro gaat over de zwarte geschiedenis van Racisme in de Verengide Staten aan de hand van drie vermoorde zwarte mannen waaronder Martin Luther King jr, die zich uitspraken over discriminatie en systematische probleem probeerden aan te pakken.

De documentaire I Am Not Your Negro kan je hier gratis kijken op NPOstart

Damn Honey – Aflevering 44 met Sylvana Simons (podcast)

In de nieuwst aflveringn van Damn Honey de podcast praten Marie Lotte en Nydia met Sylvana Simons die openhartig verteld over haar ervaringen als zwarte vrouw. Ze bespreken tal van onderwerpen die te maken hebben met Racisme en ze delen tal van tips over hoe het beter te doen, deze podcast is een goed startpunt als je niet weet waar te beginnen.

Damn Honey the Podcast vind je via hun website: Damnhoney.nl en in jou podcast app

The Hate U Give (boek)

Dit fictie boek verteld het verhaal van de tiener Starr Carter die opgroeit in een arme zwarte wijk. Als een van haar vrienden wordt doodgeschoten door de politie probeert ze haar leven te herpakken in een wereld vol ongelijkheid. Het boek behandeld racisme en ongelijkheid in een leuk verhaal. Ondanks de Engels titel is het boek overigens ook in het Nederland te krijgen onder dezelfde titel.

Het boek The hate u give kan je als lid gratis lenen bij de (online) bibliotheek of koop je voor €9,00 op o.a. Bol.com

de BOOS-podcast met Clarice Gargard – Seizoen 2, aflevering 1 (podcast)

In deze podcast van Tim Hofman praat hij met Clarice Gargard over de meest voorkomende vragen over racisme van de afgelopen tijd. Ze praten over wat je wel en wat je juist niet moet doen en waarom het zo’n groot probleem is.

De Boos-Podcast kan je hier vinden of in jou favoriete podcast app

Op het moment van schrijven heb ik alleen nog de podcasts in dit blog geluisterd. De boeken ga ik lenen zodra ik mijn huidige bibliotheek-boek uit heb en ik kijk er naar uit om ze te lezen en te leren.

Liefs, Anouk

Wil je meer lezen over racisme? Op withuiswerk.nl vind je nog veel meer goede tips om je in dit belangrijke onderwerp te verdiepen. Geen zin in zoeken? De boeken over Feminisme die ik laatst deelde bespreken de onderwerpen Racisme ook allemaal.

Dit artikel bevat affiliate links

6 gedachten over “Hoe ik me aan het verdiepen ben in Racisme | Lees, Kijk & Luistertips”

  1. Mooie manier om er zo op je blog over te schrijven. ‘Wit is ook een kleur’ lijkt me heel interessant. De documentaire ga ik ‘op mijn lijstje zetten’.

  2. Een mooie en leuke manier om op deze manier over racisme te schrijven. Fijn dat de boeken te leen zijn in de online bieb! Als mijn huidige boeken uit zijn, wil ik ook een boek lezen dat ergens te maken heeft met racisme. Er zijn zoveel tips de afgelopen tijd gegeven, dat ik genoeg boeken op mijn lijst heb staan die ik wil lezen, haha. ‘Wit is ook een kleur’ lijkt me wel heel interessant.

  3. Ik denk niet dat je per se overal een mening over moet hebben, dus ik vind ook niet dat ik een mening moet hebben over racisme. Dat is bovendien zo persoonlijk ook hoe donkere mensen hier over denken.

    Ik denk wel dat het in het algemeen goed is om je bewust te zijn van vooroordelen die je hebt en te proberen om deze zoveel mogelijk te beperken. Ik geloof niet dat dit ophoudt bij racisme, we hebben op allerlei vlakken vooroordelen, ook op het gebied van religie, intelligentie, sekse etc.

    1. Ik ben het er absoluut mee eens dat dat niet ophoudt bij racisme. Alleen is het zo dat racisme op huidskleur grote effecten heeft op het leven van zwarte mensen en op het moment relevant is door de gebeurtenissen rondom George Floyd. Ik schreef overigens ook al eerder een blog met leestips over feminisme (Denk aan de boeken Feminist Fataal & Damn Honey), in deze boeken komen niet alleen feminisme en racisme aan bod maar ook de privileges over onderwerpen zoals intelligentie, sekse en religie ook dus ik kan het je zeker aanraden deze boeken te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *