slechte zelfhulpboeken, Hoe je veel boeken kan lezen. Hoe je meer dan 70 boeken per jaar kan lezen.
Boeken

Hoe ik meer dan 70 boeken per jaar lees

Ik ben een lezer, altijd al geweest ook. Op de middelbare school was ik de eerste in de klas die alle boeken voor de lijst had gelezen en daarnaast ook nog tal andere boeken las. Ik lees graag, ik lees ook veel. De afgelopen jaren lees ik meer dan 70 boeken per jaar. Vandaag deel ik hoe ik zoveel boeken kan lezen (en hoe jij dat ook kan)

Weet je nog dat ik iets meer dan een maand geleden 6 boeken deelde die ik wou gaan lezen over Feminisme en Body Positivity? Geloof het of niet maar al die boeken heb ik al uit! Als je wil weten wat ik er van vond, dat lees je op mijn goodreads in het kort. En misschien wil ik nog wel een review over een paar van die boeken schrijven, in meer detail. Lang verhaal kort ik lees veel, hieronder lees je hoe ik dat doe!

Ik lees elke dag

Ik lees elke dag. Echt elke dag. Ik zou niet weten wanneer er voor het laatst een dag is geweest dat ik niet heb gelezen. Doordat het een gewoonte voor mij is om elke dag te lezen, lees ik gewoon veel. Als je elke dag een half uur leest dan kom je wel door die stapel boeken heen namelijk.

Ik lees op vaste momenten

Natuurlijk moet je vooral lezen wanneer je er zin in hebt, maar het meeste van mijn boeken lees ik op vaste momenten. Voor mij is dit in de avond voor ik ga slapen en in de trein naar college (alhoewel dat laatste op het moment niet natuurlijk). Door op vaste momenten te lezen wordt lezen een gewoonte en lees je meer.

Ik weet welke genres ik leuk vind

Veel boeken lezen gaat je niet lukken met de verkeerde boeken. Als jij iemand bent die lezen stom vind, dan durf ik er wel iets om te verwedden dat je het goede genre nog niet hebt gevonden. Door te lezen wat je leuk vind lees je meer. Ik lees vrij gevarieerd maar ik kom altijd terug bij (Young Adult) Fantasy en Sciences Fiction. En verhalende non-fictie en columns vind ik ook helemaal top.

Ik lees snel

En als laatste: ik lees heel snel. Iedereen die mij ziet lezen kan dit beamen. Dit is natuurlijk niet iets wat je zo een twee drie kan leren of doen, het is ook niet iets waar ik actief moeite voor doe. Ik denk zelf dat ik snel lees doordat ik al mijn hele leven heel veel lees, maar er zijn ook mensen die veel lezen en nooit snel gaan lezen. Het helpt in elk geval mee om zoveel te kunnen lezen.

Ik denk dat het duidelijk is, ik ben dol op lezen. Ik zou nog wel twintig blogs over dit onderwerp kunnen schrijven (en misschien doe ik dat ook wel), en nog niet uitgepraat zijn. Het lijkt me ook leuk om eens wat boeken te delen die ik lees voor de leuk en niet om ervan te leren, als je daar interesse in hebt laat het me weten!

Liefs, Anouk

Hou jij ook zoveel van lezen als ik?

13 gedachten over “Hoe ik meer dan 70 boeken per jaar lees”

 1. Heerlijk, zoveel lezen! En inderdaad, als je het elke dag een half uurtje doet, sta je versteld van hoeveel boeken je dan in een jaar leest. Ooit zei iemand dat tegen me, dat je door elke dag te lezen minstens vijftig boeken in een jaar kunt lezen. Ze had helemaal gelijk, want ik zit inmiddels ook aan zo’n 80 boeken per jaar.

  1. Ja ik lees al jaren elke dag en zat idd elk jaar aan ongeveer 50 boeken. Sinds ik een e-reader heb ik lees ik ook in de trein en nu gaat het nog harder!

 2. Heerlijk! Ik lees ook vrij snel, maar heb periodes van veel en weinig boeken lezen. Ik lees in de minder-boekenperiodes als nog wel elke dag, maar dat zijn dan veel achtergrondartikelen, reportages en opiniestukken. Ik lees ook veel korte verhalen en poëzie, fijne ’tussendoortjes’ die toch inhoudelijk zijn.

  1. Ik heb ook wel periodes dat ik minder of juist meer lees. In de zomer lees ik veel meer, als ik in de tuin zit pak ik toch sneller een boek dan mijn laptop in mijn vrije tijd. Rond de feestdagen veel minder, dan is het vaak zo druk. Dan lees ik vaak alsnog luchtigere dingen, blogposts bijvoorbeeld.

 3. Ik houd ook enorm van lezen al ben ik nu wel mijn leesflow een beetje kwijt. Tot begin juni las ik veel, nu eigenlijk nauwelijks. Toch weer oppakken, want ik ben nog in drie boeken bezig en ik heb nog boeken van de bieb die ik binnenkort weer terug moet brengen.

  1. Komt vanzelf wel weer die leesflow! Ik raak het ook regelmatig kwijt en dan lees ik minder, om een paar weken later ineens weer 4 boeken in een week uit te lezen 🙂

 4. Goede post. Ik heb begin dit jaar ook a.h.v. een blog eens kritisch over mijn (niet-)lesen en mijn oneindige stapel ongelezen boeken nagedacht. En een deel van de tips die jij beschrijft omgezet. Vooral het elke dag lezen en het stellen van leesdoelen. Voorheen bleven heel veel boeken half gelezen liggen. En vooral ook goodreads heeft mij gemotiveerd om meer te lezen. Dus nu ik meer ordening in mijn lezen heb, lees ik meer en sneller, en ook met veel meer plezier. Dus het is mogelijk!
  Succes

  1. Wat superleuk om te lezen! Fijn is goodreads hè, ik vind het vooral heerlijk dat ik nu ook niet hoef te onthouden in welke series ik ook alweer was begonnen. Ik kan het allemaal terugvinden in goodreads!

 5. Ik lees ook echt elke dag. Het ene genre inderdaad wat sneller dan de andere. Ik kan zelfs niet meer slapen zonder te lezen, haha. Zo’n gewoonte is het. Echter haal ik 70 boeken echt niet, omdat ik helemaal onspan en snel in slaap val van lezen. Ook als ik een uur eerder begin, haha.

  1. Ik kan ook niet slapen zonder te lezen haha. Wel heerlijk dat je er zo goed van in slaap valt! Bij mij hangt dat af van het soort boek dat ik lees, bij non-fictie val ik snel in slaap maar bij iets spannends is het soms ineens midden in de nacht haha

 6. Ik heb me nooit zo verdiept in hoeveel boeken ik lees maar ben sinds dit jaar bij gaan houden welke boeken in lees en welke ik daadwerkelijk heb uitgelezen. Op die manier wil ik nagaan of een abonnement op de bibliotheek wel rendabel is voor me. Weten welk genre je graag leest is wel zo handig dan.

  1. Een abonnement op de bieb is al heel snel rendabel! Een abonnement kost ongeveer 50 euro per jaar bij de meeste bibliotheken dus als je 5 boeken leest heb je het abonnement er al uit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *