Bruidstaart zelf maken recept
Bruiloft Recepten

Zo maak je zelf een bruidstaart voor 25 personen (volledig recept)

Het is alweer een tijdje geleden dat wij zijn getrouwd, maar ik heb toch nog een blogje voor ons over de bruiloft. Namelijk hoe ik zelf een bruidstaart heb gemaakt voor alle gasten! Super makkelijk zonder moeilijke recepten of spullen die je nodig hebt! Lees mee voor mijn recept voor een bruidstaart voor 25 personen maakt!

Fotografie: Tirza Roth

Deze taart is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel genoeg tijd voor uittrekken. Zeker een heel dagdeel voor het bakken van de cakes en nog een paar uur voor het decoreren. Een keukenmachine maakt het veel makkelijker om te maken, maar met een handmixer kan het ook.

Biscuitlagen bakken 

Deze taart bestaat uit 2 verdiepingen die elk bestaan uit 3 lagen biscuit. Elke laag bak ik apart zodat je minder hoeft te snijden, want hoe meer je moet snijden hoe groter de kans dat je taart scheef wordt. De ingrediënten hieronder zijn per laag, en helemaal onderaan staat wat je in totaal nodig hebt. Wel zo makkelijk bij het boodschappen doen.

De ingrediënten voor de biscuits

Voor 1 laag van 18cm (deze laag maak je x3)

 • 2 eieren
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 37,5 gram bloem
 • 12,5 gram maïzena
 • Scheutje vanille aroma
 • Boter om de vorm mee in te vetten

Voor 1 laag van 22cm (deze laag maak je x3)

 • 3 eieren
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 56 gram bloem
 • 18 gram maïzena
 • Scheutje vanille aroma
 • Boter om de vorm mee in te vetten

Totaal

 • 15 eieren
 • 375 gram witte basterdsuiker
 • 280,5 gram bloem
 • 91,5 gram maïzena
 • vanille aroma

Zo bak je een biscuit

 1. Verwarm je oven voor op 170ºC hete lucht.
 2. Lijn je bakvormen met bakpapier, vet ze dan in met boter en bedek met een dunne laag bloem. Als je 3 bakvormen hebt van 18cm en 3 van 22cm (+ een grote oven) kan je alle cakes in een keer bakken. Als je dit niet hebt (zoals ik) dan bak je de cakes 1 voor 1. Maak dan terwijl het biscuit bakt, het beslag voor de volgende.
 3. Klop de eieren met de suiker op tot een luchtige massa. Klop net zo lang door tot het heel lichtgeel/bijna wit is. Dit duurt langer dan je denkt, maar ga toch door. als het niet luchtig genoeg is krijg je een hard biscuit.
 4. Als je bijna klaar bent met kloppen voeg je het vanillearoma toe en klopt je dit nog even mee.
 5. Zeef de bloem en maïzena in een kom en doe dit bij de luchtige eiermassa, spatel dit voorzichtig door het beslag tot je geen los poeder meer ziet in je beslag.
 6. Stort je beslag in de bakvorm en bak op een rooster voor ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Als een prikker er schoon uitkomt is het klaar.
 7. Laat het biscuit even staan voor je het uit de vorm haalt. Laat koelen op een rooster.
 8. Herhaal dit voor alle 6 de lagen. Maak het beslag voor de volgende laag terwijl de vorige in de oven staat om tijd te besparen.

Geloof me het is makkelijker dan dat het klinkt! Heb je 3 losse bakvormen in elke maat? Dan kan je al het beslag in een keer maken voor elke verdieping. Weeg je kom voor je het beslag maakt en ook als je het beslag hebt gemaakt. Het verschil deel je door drie en dit doe je in elke vorm (dus stel je kom is eerst 50 gram en daarna 200, dan is het verschil 150. gedeeld door 3 betekent 50gram beslag per vorm). En herhaal dit voor de andere verdieping.

Meer lezen over hoe je een budget bruiloft organiseert? Hier kan je al mijn posts erover vinden!

Bruidstaart maken recept

Het opbouwen van de taart

Voordat je de taart kan opbouwen hebben we nog 2 dingen nodig. Als eerste simple syrup, dit smeer je op elke laag om te voorkomen dat de taart uitdroogt. Eet je hem direct de volgende dag op dan kan je dit weglaten. En dan ook nog botercrème voor het versieren.

Simple Syrup (suikersiroop) 

 • 100 ml water
 • 100 gram suiker
 1. Kook het water en de suiker samen totdat de suiker is opgelost. Zodra de suiker is opgelost zet je het vuur uit.
 2. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur. Je kan dit versnellen door de pan in ijswater te zetten.
 3. Gebruik een siliconen kwast om een dunne laag op elke laag van je biscuit te smeren. Smeer er vooral niet meer op dan wordt je biscuit zompig.

Vanille boter crème 

 • 500 gram roomboter zonder zout
 • 500 gram poedersuiker
 • 3 theelepels lauw warm water
 • een flinke scheut vanille aroma
 1. Mix de boter samen met de poedersuiker tot een luchtig beslag. Doe dit net zo lang tot de boter tot hij superluchtig is. Ga vooral langer door dan je denkt dat nodig is, hoe langer je klopt hoe minder vet je crème wordt.
 2. Voeg dan 3 theelepels lauw warm toe en vanille aroma naar smaak. Klop dit nog even flink mee.
 3. Als je boter crème heel zacht is geworden door de warmte van het kloppen kan je hem nog even in de koelkast zetten voor je de taart ermee gaat bestrijken.
Bruidstaart maken recept
De taarttopper maakte ik zelf, maar je kan zoiets ook kopen. Bijvoorbeeld hier!

En zo zet je het in elkaar

 1. Snij van alle biscuits de bovenkant eraf als ze bol zijn geworden tijdens het bakken. Zo voorkom je dat je taart scheef wordt!
 2. Leg een taartkarton op een ronddraaiend plateau (ik gebruik deze van IKEA). En leg de eerste cake hierop. Bestrijk de cake met suikersiroop, bestrijk de bovenkant met boter crème en leg de volgend laag erop. Herhaal dit voor alle 3 de lagen.
 3. Vervolgens bestrijk je de buitenkant met boter crème. Ik heb een ‘naakte’ cake gemaakt. Dit betekent dat je de cake nog ziet. Dit effect bereik je door met een cakeschraper alle overtollige boter crème eraf te halen. Met een draaiend plateau kan dit heel makkelijk.
 4. De eerste verdieping is nu af! Zet deze op het taart plateau.
 5. Herhaal nu de stappen voor de kleinere biscuits. dus draaikarton, suikersiroop, botercrème, tweede laag biscuit etc.

En dan is je taart klaar! Ik heb zelf nog een mal gebruikt om een honinggraat patroon aan te brengen op de buitenkant van de taart, maar dat is volledig optioneel! Het is een hele lange post geworden, maar ik hoop dat ik er iemand mee kan helpen. Het is echt niet moeilijk, maar wel veel werk!

Liefs, Anouk

Heb jij wel eens zelf een taart gebakken van meerdere lagen?

6 gedachten over “Zo maak je zelf een bruidstaart voor 25 personen (volledig recept)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *