duurzaam leven, foto door Flora Westbrook via Pexels
Duurzaamheid

4 x Waarom je vooral niet 100% duurzaam moet willen leven

Duurzaam leven is iets waar we ons onzeker over kunnen voelen omdat het altijd beter kan. Eet je net vegetarisch, vraagt iemand je waarom je niet vegan eet. Of ben je trots op je herbruikbare waterflesje, krijg je kritiek over waarom je een van plastic hebt en niet een van glas of metaal. Gelukkig hoef je je hier helemaal niet voor te schamen, in deze blog deel ik waarom het helemaal oké is om niet 100% duurzaam te leven.

Als je me al lang volgt komt deze post je misschien bekend voor: het is een geüpdate versie van een blog die 2 jaar geleden is verschenen

100% duurzaam leven is onmogelijk

Ik zal maar met de deur in huis vallen: 100% duurzaam leven is onmogelijk. Zelfs als je op een hutje op de hei leeft en volledig zelfvoorzienend bent, dan zou je nog minder CO2 uitstoten als je niet zou leven. Probeer dus vooral niet om zo duurzaam mogelijk te leven, want het is onmogelijk om volledig 100% duurzaam te leven als je ook nog iets met je leven wil doen. Denk aan kinderen krijgen, de minst duurzame keuze in je leven, dat ga je niet niet doen omdat je 100% duurzaam zou moeten leven.

Het is nooit goed genoeg

Daarnaast komen er continu manieren bij om duurzamer te leven, denk bijvoorbeeld aan de glazen waterflessen die je ineens overal op ziet komen. Jou herbruikbare plastic fles lijkt dan ineens niet meer duurzaam. De vooruitgang stopt nooit en het is dus onmogelijk om 100% duurzaam te blijven leven, zodra jij het hebt bereikt is er alweer iets nieuws uitgevonden wat nog duurzamer is. Hierom is het dus helemaal oké als je niet volledig duurzaam leeft.

Op zoek naar hoe je makkelijk je leven een klein beetje duurzamer kan maken? Dat kan je in deze blog lezen! Of klik hier voor al mijn blogs over dit onderwerp!

Alle kleine beetjes helpen

De wereld verduurzamen kunnen we niet alleen, het is veel waardevoller als iedereen een klein beetje bijdraagt dan wanneer een persoon perfect duurzaam leeft. Wat jij doet voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat, maar als er maar genoeg druppels vallen heeft het toch impact. Zelf vind ik het ook veel meer inspireren als iemand (regelmatig) kleine stapjes zet dan wanneer iemand in een keer het roer omgooit en dit niet volhoudt. Wie weet inspireer jij ook wel iemand met je herbruikbare waterflesje of broodtrommel, zo help je indirect om nog meer kleine beetjes bij te dragen.

Het gaat om de intentie niet het resultaat

Duurzaam leven is voor mij helemaal om de intentie, het is in mijn ogen het beste om kleine stapjes te zetten met de intentie om langzaam een duurzaam leven op te bouwen dan om van de ene op de andere dag zero-waste te gaan omdat het een trend is op sociale media. Bovendien houdt je het met de juiste intentie veel langer vol. Doe dus vooral wat goed bij jou en jou leven past, en niet wat je moet doen omdat je het zag op Instagram.

We mogen allemaal (ik ook) best wat liever voor onszelf zijn. Duurzaam leven gaat niet om perfectie, het gaat om proberen liever te zijn voor de wereld. Natuurlijk gaan we daarbij fouten maken, maar dat geeft niet want het hoeft niet perfect. Kleine beetjes helpen ook!

Liefs, Anouk

Voel jij je ook wel eens overweldigd door het gevoel alles in je leven duurzaam te moeten doen?

20 gedachten over “4 x Waarom je vooral niet 100% duurzaam moet willen leven”

    1. Elk steentje draagt een beetje bij! Het is zo fijn dat je de trends eruit kan pikken die bij jou passen, of juist de dingen doet die geen trend zijn maar wel heel goed voor de wereld (en jezelf)

  1. Ik ben zo trots op jou.
    Daar jou kijk op het leven heb ik al veel geĺeerd en ben ik nu ook veel bewuster bezig met duurzaam leven.
    Je wilt graag alles perfect doen maar zoals je zelf al schrijft kan dat niet altijd.
    Wat je kunt doen, doe je en dat vind ik super om te zien. Ik ben reuze trots dat ik jouw mama ben!

      1. Ik was net nog op mezelf aan het klagen omdat ik een plastic zakje gebruikte, dus ik vind het fijn om je artikel te ontdekken, haha. De intentie is inderdaad het belangrijkste en stap voor stap (ook al zijn het hele kleintjes) maak je ook een verschil, ook al lijkt het soms zo nietig.

  2. Helemaal mee eens! Ik probeer het altijd, vooral met boodschappen doen wil het niet altijd lukken. Een vriend die duurzaamheid niet zo belangrijk vind, mijn eigen luiheid waardoor ik vaak geen zin heb om tien minuten extra te fietsen naar een biologische supermarkt en ons budget gooien vaak roet in het eten.

    1. Budget is bij ons een enorme struggle, als studenten die weinig schuld proberen op te bouwen is er gewoon weinig geld. We proberen wel weinig vlees te eten, maar mijn vriend houdt wel erg van vlees dus dat lukt ook niet altijd

  3. Wat een mooi artikel. En ik denk ook zeker dat alle kleine beetjes helpen. Als iedereen iets zou bijdragen, zouden we al een heel verschil kunnen maken denk ik.
    Ik blijf dus vooral lekker doorgaan met vegetarisch eten, mijn eigen tasjes meenemen en hervulbare flesjes te gebruiken.

    1. Sluit ik me helemaal bij aan! Ik blijf ook lekker doorgaan met (meer) vegetarisch eten, eigen tasjes en flesjes. Het leuke is dat ik zie dat het besmettelijk is voor mijn omgeving en zo zijn er steeds meer beetjes die helpen!

  4. Mooie blog. Het is trouwens ook nog zo dat je, als je je waterfles weggooit om te vervangen voor een glazen exemplaar, uiteindelijk nog niet echt duurzaam leeft. Dan kun je beter wachten tot je plastic fles kapot is en dán een glazen fles kopen.

  5. Dank je wel voor deze mooie post.
    Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat elk beetje helpt. En dat we daar gerust blij mogen mee zijn in plaats van alleen te kijken naar wat we nog niet ‘goed’ doen.

    Soms kan het ook niet anders zoals vb met mijn glutenvrije dieet. Ik zou graag minder verpakking hebben maar al die dingen zitten super goed ingepakt (plastic helaas) omdat er zeker geen ‘besmetting’ mee zou kunnen gebeuren. Dus het is wel van belang voor mijn gezondheid. Maar dan probeer ik uiteraard wel alle afval goed te sorteren.

    En ja, het leven moet ook leuk blijven. Ik was een tijd lid op FB van een minimaliseergroep. Ik werd er echt niet blij van want het leek wel of we terug naar de middeleeuwen moesten.

    1. Wat vervelend! Minimalisme is voor mij dat ik een hoeveelheid spullen heb die bij mij past. Niet zo min mogelijk. Ik heb heel veel hobby’s dus ik heb veel hobbyspullen bijvoorbeeld. Wat goed dat je dan wel zorgt dat je goed sorteert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *