Stoppen met Fast Fashion. 5 Praktische tips.
Duurzaamheid

Fast Fashion vaarwel zeggen? 5 Praktische tips!

Ik schreef al eerder over stoppen met Fast Fashion (hier & hier). Misschien zal het je verbazen, maar ik ben zelf niet cold turkey gestopt. Ik ben zelfs nog niet helemaal gestopt, voor mij is het een proces en niet iets wat van de ene op de andere dag verandert. Daarom deel ik vandaag 5 manieren waarop je kan minderen/stoppen met Fast Fashion!

Declutter en ontdek wat je al hebt

Een eerste, ik denk, hele belangrijke stap is om te ontdekken wat je hebt. Waarschijnlijk heb je net als ik een kast vol kleren, maar weet je niet precies wat er allemaal inzit. Een hele goede manier om te ontdekken wat je hebt is om te declutteren, je zal vast ook merken dat je bepaalde dingen waarvan je dacht dat je ze nodig had gewoon al in de kast had liggen! Dat scheelt shoppen en dus fast fashion.

Koop minder kleding

Een volgende belangrijke stap is niet perse om kleding te kopen van duurzame merken, maar vooral om minder kleding te kopen! Voor het milieu maakt dit een enorme impact en ook voor de nare kledingindustrie betekent dit dat (op termijn) de werkdruk minder hoog wordt.

Ga voor groene merken

De makkelijkste manier om geen fast fahion meer te kopen is om over te gaan op duurzame merken. Ik ben hier zelf niet heel erg thuis in omdat het vaak duurder is en ze niet zo makkelijk in een winkel te vinden zijn. Maar als je wat moeite erin wil stoppen en het geld hebt is groene fashion een hele goede optie. Tips nodig? Kijk eens op groene blogs zoals ikbenirisniet.nl.

Foto door Daria Shevtsova

Ga voor Tweedehands

Wil je meer doen dan alleen minder kopen, maar geen fortuin uitgeven aan groene fashion? Ga dan voor tweedehands kleding, dit is over het algemeen goedkoop en iedereen heeft wel een kringloop in de buurt. Tweedehands is daarom een hele goede optie.

Ga voor betere merken

Zoals altijd is er ook bij het verduurzamen van je kleding een tussenweg. Je hoeft niet meteen alleen maar tweedehands en eerlijke merken te kopen om een verschil te maken. Ga voor merken die al een start hebben gemaakt om hun kleding duurzamer te maken. Goede websites die onderzoeken welke merken groener zijn en welke niet zijn Rank a Brand en Good on you om het voor jou makkelijker te maken heb ik hieronder alvast een lijstje gemaakt!

  • C&A heeft een C on Rank a Brand en een Good op Good on you
  • Adidas heeft een D on Rank a Brand maar een Good op Good on you
  • H&M een C on Rank a Brand en een It’s a start op Good on you
  • Zara een C on Rank a Brand en een Good op Good on you
  • Zeeman een C on Rank a Brand en staat niet op Good on you
  • WE een C on Rank a Brand en staat niet op Good on you

Deze merken zijn dus niet perse goed, maar beter. Zoals je ziet is er wel enige onregelmatigheid tussen de twee websites, dus het is altijd goed om je eigen research te doen en te vergelijken!

Ik hoop dat je iets kan met mijn tips om jou kledingkast duurzamer te maken! En onthoud dat alle beetjes helpen een beetje vaker tweedehands of duurzamer maakt al een impact.

Liefs, Anouk

Wist jij dat veel Fast Fashion merken ook een poging doen om te verduurzamen?

10 gedachten over “Fast Fashion vaarwel zeggen? 5 Praktische tips!”

  1. Vooral dat je eens moet kijken wat je hebt, is voor mij beschamend herkenbaar. Ik moest een nieuwe garderobe nadat ik was afgevallen. Ik kocht behoorlijk wat, ergens in april/mei. Pas stond ik voor mijn kast en bedacht dat ik eigenlijk maar een paar favoriete kledingstukken draag. De rest hangt er (vrijwel) ongebruikt in en daar baalde ik eigenlijk behoorlijk van. Als ik dus weer eens een nieuwe garderobe heb, moet ik zeker weten veel minder inkopen.

    1. Het lijkt mij ook heel lastig als je ineens een nieuw lichaam moet kleden. Gelukkig heb je er een wijze les uit kunnen halen 🙂

  2. Fijne tips! Vind het zelf altijd zo lastig dat duurzame merken relatief prijzig zijn en gewoon echt niet betaalbaar voor studenten. Tweedehands moet je ook geluk hebben en weten waar de pareltjes hangen. Ik heb dan ook de verschuiving gemaakt van geen fast fashion meer naar heel af en toe fast fashion. Want het gaat er denk ik niet per se om of je fast fashion koopt, het gaat erom wat je mindset is tegenover consumentisme.

    1. Ik kan ook lang niet alles goed vinden in de kringloop, broeken vindt ik heel lastig en over tweedehands ondergoed wil ik eigenlijk niet eens nadenken.

  3. Leuk artikel! Ook ik ben onlangs overgestapt op duurzame mode en kocht al langer tweedehands. Winkels van het Leger des Heils (Reshare) zijn een echte aanrader, hele nette en goedkope kleding, vaak van leuke merken! En minder kopen is een goede uitdaging 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *