Duurzaamheid

Wat zijn dat nou eigenlijk: Microplastics?!

Microplastics, het is ondertussen een enorm begrip in de duurzame communitie, maar toen ik laatst een gesprek had met mijn vader bleek hij helemaal niet zo goed te weten wat dat was. Het lijkt me dus tijd voor en uitgebreide blog, wat zijn microplastics en waarom is dat zo’n groot probleem?

Om het een beetje overzichtelijk te maken heb ik deze blog opgedeeld in 3 verschillende secties, we beginnen met een uitleg over wat microplastics zijn, daarna volgt waarom ze gevaarlijk zijn en we eindigen met hoe je er iets tegen kan doen. Zie je een sterretje (*) staan achter een zin? Als je hierop klikt ga je naar de bron die ik gebruikt heb.

Wat zijn microplastics?

Officieel is een microplastic een stukje plastic van minder dan 5 mm groot, de kleinste microplastics zijn echter maar 1.6 micrometer groot*. Ter vergelijking de gemiddelde bacterie is tussen de 0.5 en de 5 micrometer*. Van deze stukjes zitten er naar schatting tussen de 15 en de 50 biljoen (een 1 met 12 nullen) in de oceanen*. De hoeveelheid neemt alleen maar toe, Bizar!

deze 50 biljoen microplastics zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: primair en secundair. Primaire microplastics zijn plastics die geproduceerd zijn als kleine plastic, deze soort microplastics vindt je veel in cosmetica, denk bijvoorbeeld aan de kleine korreltjes in je scrub*. Secundaire microplastics zijn ontstaan van grotere stukken plastic, stel je voor jij gooit een plastic zakje in de berm. Dit plastic zakje zal slijten doordat het blootgesteld is aan wind en regen in een half jaar tijd is dit plastic zakje verander in microplastics*. Of een microplastic primair of secundair is ontstaan maakt in essentie niet uit, het resultaat is een heel kleine stukje plastic*.

Waarom zijn microplastics gevaarlijk?

Dat is allemaal leuk en aardig dat ze er zijn, maar wat doet het er eigenlijk toe? Op deze vraag kan ik helaas geen duidelijk antwoord geven want de impact van deze kleine stukjes plastic is nog niet goed begrepen. Wel is bekend dat er plastic zit in veel dieren in de oceaan en dat dit zorgt voor veel onnodige sterfte* (Denk aan de plaatjes van vogels die hieraan gestorven zijn*). Over microplastics in kraanwater is nog veel onduidelijk maar het lijkt mee te vallen hoeveel plastic hierin belandt, wel is bekend dat als je water uit flesjes drinkt je tot 90.000 plastic deeltjes per jaar drinkt*.

National Geographic schreef een heel goed artikel over microplastics gebaseerd op wetenschappelijk artikelen waarin ze uitleggen dat microplastics zitten in allerlei verschillende voedingstoffen voorkomen (o.a. bier en suiker) en dat bekend is dat ze ophopen in het menselijk lichaam. Het is al bekend dat verschillende soorten plastic giftig zijn in een hoge dosis en de verwachting is dat als microplastics zich blijven ophopen in onze lichamen dat het op termijn schadelijk zal zijn*.

We weten nog te weinig over microplastics om goed te kunnen zeggen hoe gevaarlijk ze zijn. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat het goed voor ons (en alle andere dieren) is om op dagelijks basis plastic binnen te krijgen.

Wat kan ik doen tegen microplastics?

Het antwoord hierop is heel simpel: minder plastic gebruiken. Neem je eigen hervulbare waterflesje mee, gebruik een mok/glas op het werk in plaats van wegwerpbekertjes etc.. Er zijn talloze manieren om minder plastic te gebruiken, Google eens op low of zero waste voor talloze websites en tips. Je hoeft echt niet meteen al het plastic uit je leven te verbannen (dat doe ik ook niet), maar alle beetjes helpen!

Een paar andere simpele tips

  • Gooi geen afval op straat maar in de goede prullenbak
  • Raap eens afval van een ander op (Dit is niet vies, was gewoon thuis je handen even.)
  • Bewustwording is heel belangrijk; deel met andere mensen dat je hier mee bezig bent, wie weet gaan zij er ook iets mee doen.

Wil je geen plastic meer in je cosmetica? Dan zal je helaas wat meer onderzoek moeten doen. Gelukkig is er de fijne site Beat the Microbead waarop je heel veel informatie kan vinden en waarop je kan zoeken naar producten waar geen microplastics inzitten, je vindt deze zoekmachine hier.

Ik vind het zelf bizar in hoeveel plastic er in eten en andere producten zit. Omdat ik er zelf in geloof dat bewustwording heel belangrijk is heb ik deze blog geschreven, en misschien kan jij hem ook delen met mensen waarvan jij denkt dat ze dit interessant en/of belangrijk zullen vinden!

Liefs, Anouk

Wist jij dat microplastics zo’n groot probleem zijn?

6 gedachten over “Wat zijn dat nou eigenlijk: Microplastics?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *