Duurzaamheid

10 x Tips om duurzame cadeaus te kopen tijdens de feestdagen

December is voor ons, wij die duurzamer willen leven, een moeilijk maand door de vele cadeaus die er gekocht moeten worden. In deze blog deel ik tips voor duurzame kerstcadeaus.

De tips in deze blog variëren van categorieën, tot plekken waar je je duurzame cadeaus kan vinden tot precieze cadeau ideeën. Voor ieder wat wils. Deze blog is vooral gefocust op de feestdagen, maar is denk ik ook heel nuttig voor elke andere gelegenheid waar je cadeaus voor koopt.

1. Koop tweedehands cadeaus

Tweedehands shoppen voor de feestdagen is heel milieuvriendelijk en bespaart je ook nog eens veel geld. Goede plekken waar je kan kijken voor tweedehands cadeaus zijn: de tweedehands winkel, marktplaats, facebook market place. Voor kleding en accessoires kan je het proberen op Vinted of United Wardrobe.

2. Koop duurdere maar minder cadeaus

Je kan beter iets meer geld uitgeven per cadeau en dan echt iets moois geven dan meerdere goedkope cadeaus te geven. Minder nieuwe items scheelt een hoop afval, en over het algemeen gaan duurdere cadeaus ook langer mee. Win win dus.

3. Geef een activiteit cadeau

Altijd leuk om te geven en te krijgen: iets leuks om samen te doen. Of iets wat degene die het cadeau krijgt zelf kan doen. Voorbeelden van leuke dingen om cadeau te geven zijn: een high tea; een nachtje weg; een keer bowlen; naar de bioscoop/theater etc.

4. Fairtrade/Biologische lekkernijen

Wat ik altijd heel leuk vindt is het krijgen van chocola, extra leuk vind ik het als het dan ook nog een bijzonder soort is. Als het dan ook nog eens fairtrade en/of biologisch blijkt te zijn ben ik helemaal gelukkig. Je kan ook gaan voor thee of koffie, dat zijn ook hele leuke cadeaus. Fairtrade chocola/koffie/thee kan je vinden bij iedere supermarkt, ik ben zelf fan van de Lidl, en rond de feestdagen is het assortiment vaak extra groot.

5. Kaarsen van natuurlijke materialen

Geurkaarsen zijn erg leuke cadeautjes, vind ik zelf dan, maar helaas zijn ze niet zo goed voor het milieu. Een kaars gemaakt van duurzaam materiaal zoals sojawas kan een heel leuk duurzaam alternatief zijn. Meer hierover weten? Lees dan deze blog die ik er een tijdje terug over schreef.

Foto door Lucie Liz

6. Koop van kleine ondernemers

Kopen bij kleine ondernemers, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Een goede plek om kleine ondernemers te vinden is Etsy, maar kijk ook vooral bij lokale boekwinkels, koffiezaakje, bloemenwinkels etc.

7. Geef digitale items (E-boek, muziek etc.)

Digitale cadeaus geven bespaart ongelofelijk veel afval. Cadeaus die je heel goed digitaal kan geven zijn bijvoorbeeld: e-boeken, muziek albums en borduurpatronen. Wil je toch iets fysieks geven? Maak dan een cadeaubon met een stukje karton en een geprint plaatje van het cadeau in kwestie, pak deze leuk in en je hebt toch een fysiek cadeau.

8. Geef cadeaus die afval verminderen

Cadeaus geven die de wereld een beetje duurzamer maken zijn natuurlijk hele leuke cadeaus om te geven. Leuke items in deze categorie zijn bijvoorbeeld een herbruikbare koffiebeker, waterflesjes of broodtrommel. Het kan ook leuk zijn om specifieker items zoals herbruikbare wattenschijfjes of food huggers cadeau te geven. Check dan wel van te voren of degene waarvoor het cadeau is dit kan gebruiken, want het is zonde als het in de kast verdwijnt.

9. Vraag naar een verlanglijstje

Het beste kan je cadeaus geven die de persoon graag wil hebben. De spontaniteit gaat er dan wel vanaf, maar als je zeker wil weten dat je een goed cadeau geeft vraag dan om een verlanglijstje. Zo weet je zeker dat je geen items koopt die niet gebruikt gaan worden.

10. Geef NIKS cadeau

Heb jij mensen die eigenlijk niks willen voor de feestdagen, maar die je toch een cadeau wil geven? Geef dan NIKS cadeau, dit is een toffe actie van GreenPeace waarbij je voor een bedrag dat jij zelf kiest een cadeaubon kan kopen. Het geld gaat naar het goede doel en je krijgt een fysieke cadeaubon voor NIKS die je cadeau kan geven. Na ontvangst kan het pasje begraven worden en breekt het binnen enkele dagen af. Zo tof!

Met al deze tips moet jij haast wel iets kunnen bedenken om aan je geliefden te geven met kerst. Ik ben al klaar met cadeautje kopen, maar ik hoop dat jij nog iets aan deze tips hebt!

Liefs, Anouk

Hoe voorkom jij dat je cadeaus koopt die niet gebruikt gaan worden?

6 gedachten over “10 x Tips om duurzame cadeaus te kopen tijdens de feestdagen”

  1. Een activiteit cadeau geven vind ik altijd heel leuk. Aan mijn vriend heb ik voor Sinterklaas een spel, boek, tijdschrift en foto’s cadeau gedaan. Van hem kreeg ik een kruik en een elektrische deken, haha. Spullen die zeker gebruikt gaan worden. Als ik cadeautjes moet kopen voor mensen die ik niet heel goed ken, koop ik vaak producten voor onder de douche/in bad, thee, chocola, et cetera.

  2. Wat een fijn overzicht. Heb je ook nog tips voor kids? Want met sinterklaas, kerst en de komende verjaardagen ben ik nog op zoek naar inspiratie 🙂

    1. Ik heb zelf geen kinderen, dus ik heb niet direct tips klaar voor kinderen. Bij kleine ondernemers kopen, kiezen voor duurzame materialen, of tweedehands kopen kan natuurlijk altijd. Ik vind het wel heel leuk om over na te gaan denken en er misschien later dit jaar een blog over te schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *