vakantie in eigen land: kruller muller museum, duurzame stappen
Duurzaamheid

10x duurzame stappen die ik nog niet heb gezet (maar wel wil zetten)

Je kan niet altijd alles 100% duurzaam doen (daar schreef ik eens een hele blogpost over). In deze blogpost vind je een lijst van dingen die ik nog altijd niet duurzaam doe, maar wel ooit duurzaam zou willen doen. Een soort van duurzame tips, stappen en doelen voor mezelf dus.

Elke zoveel tijd schrijf ik een blogpost met dingen die ik niet duurzaam doe/nog duurzaam wil gaan doen. Je kan hier de vorige versie lezen. Omdat het onmogelijk is om alles duurzaam te doen, maar ook om het hier realistisch te houden zodat je niet het idee krijgt dat ik een perfect duurzaam leven lijdt. Daarnaast is het ook heel leuk voor mezelf om terug te lezen en om te zien hoe ik verbeterd heb (of juist niet) sinds de vorige keer.

 1. Vegan eten: iets wat ik heel graag wil maar wat er maar niet van komt omdat ik het heel veel gedoe vind. Wel eten we meer vegan en kopen we steeds vaker vegan alternatieven.
 2. Ik gebruik nog altijd geen shampoobar. Ooit probeerde ik er een, maar die was geen match met mij haar. Sindsdien heb ik nog steeds niet een andere geprobeerd. Ik heb overigens ook geen shampoo gekocht, ik was mijn haar nu met shampoo samples die mijn schoonmoeder (hoi!) nog had liggen.
 3. Groente en vleesvervangers kopen zonder verpakking. Twee redenen waarom ik dit niet duurzaam doe: je moet er naar zoeken en het is veel duurder. Ik ben niet rijk en tijd is geld 😉
 4. We gaan binnenkort een auto kopen. Een soort anti-duurzame stap, maar wel essentieel als je in Drenthe woont en je niet 2 uur met het OV wil reizen om naar je opa en oma te gaan die 45 minuten rijden weg wonen. Of op zondagavond nog naar huis wil kunnen terwijl de bussen na 7 uur niet meer rijden.
 5. Zelf scrub maken: ik ben nog altijd niet door mijn voorraad scrub in een verpakking heen. Als ik het bijna op heb krijg ik het op een of andere manier altijd cadeau.
 6. Alleen maar tweedehands kleren kopen. Ik koop veel tweedehands, maar broeken, zwemkleding en lingerie is te lastig.
 7. Nog iets wat er maar niet van komt: een moestuin onderhouden. Die van mij staat vol met kruidenplantjes maar ik oogst er amper van.
 8. Mezelf verder informeren over duurzaamheid. Langzaam maar zeker leer ik meer, maar de lijst boeken om te lezen over duurzaamheid wordt eerder korter dan langer. Ik ben overigens wel net begonnen in het boek ‘De verborgen impact’* waar ik veel goeds over heb gehoord. Review volgt hopelijk binnenkort.
 9. Cadeautjes tweedehands kopen. Vind ik toch lastig, ik heb in mijn hoofd dat het dan niet een goed cadeau is (onzin natuurlijk, maar door mijn angststoornis zijn dit soort overtuigingen soms erg hardnekkig)
 10. Geen kleding kopen die microvezels afgeven tijdens het wassen. Eerlijk is eerlijk, ik weet niet eens welke stoffen dit allemaal doen. Iets waar ik me in wil verdiepen maar nog niet heb gedaan.

Ik weet zeker dat er nog veel meer dingen zijn die ik niet duurzaam doe. Dit zijn slechts dingen die nu in mijn leven spelen, dingen die ik zou willen doen of gebieden waarop ik zou willen verbeteren. Tussen de regels door kan je ook lezen dat ik wel stappen zet, en ik geloof dat je met kleine stapjes veel kan bereiken!

Liefs, Anouk

Wat doe jij nog altijd niet duurzaam?

Links met een * zijn affiliate links

6 gedachten over “10x duurzame stappen die ik nog niet heb gezet (maar wel wil zetten)”

 1. Het hoeft inderdaad niet honderd procent en sommige dingen zijn ook gewoon lastig. Ik kan me heel goed voorstellen dat een auto noodzakelijk is. Ik herken dat van die shampoobar trouwens. Het is iets waar ik graag eens aan zou willen beginnen, maar alleen al het idee van afscheid nemen van mijn vertrouwde shampoo houdt me tegen. Wat als het niet werkt?

 2. Ik snap je helemaal! 100% duurzaam leven is ook bijna onmogelijk, denk ik. Ik gebruik wel een shampoobar (die van mij is van Werfzeep en dan heb ik natuurlijke conditioner van appelazijn, misschien een tipje?) maar bijvoorbeeld altijd alles tweedehands kopen lukt mij ook echt niet. En een auto is gewoon noodzakelijk, snap ik! Helemaal vegan worden vind ik (voor nu) ook nog echt een te grote stap. Ik ben wel vegetariër en probeer zoveel mogelijk plantaardig en biologisch te eten, maar eieren en kaas vind ik echt moeilijk om op te geven. Aan de andere kant denk ik ook: het is beter als heel veel mensen steeds wat kleine stapjes zetten naar een duurzamer leven, dan dat er maar enkele zijn die 100% duurzaam leven.

 3. Ik was heel tevreden van de roze shampoobar van happysoaps maar heb die ondertussen ingeruild voor een exemplaar van Yves Rocher. Daar is mijn vriend ook enorme fan van.
  Voor de rest geloof ik ook meer in kleine stapjes. Wij eten heel vaak vegetarisch maar ook af en toe nog vlees. Ik kies dan wel voor dingen waar ik echt zin in heb en die me heel erg smaken in plaats van maar vlees te eten omdat het bij een bepaald gerecht ofzo hoort.
  Wij hebben zelfs twee auto’s (een staat wel 90% van de tijd stil maar toch) maar ik ga wel zo goed als altijd met de fiets of te voet naar het werk. Het lijkt me belangrijker om dingen te doen waar je echt achter staat, ik denk dat je het zo ook langer kunt volhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *