duurzame thuiswerkplek, duurzaam leven als student
Duurzaamheid

10x Tips waarmee jij een duurzame thuiswerkplek (of hobbykamer) krijgt!

Thuiswerken, sinds een jaartje doen we dat allemaal ineens veel meer dan voorheen. Heb je er al eens aan gedacht om een duurzame thuiswerkplek in te richten? Met een paar kleine aanpassingen kan je al heel veel duurzamer werken. Lees snel verder voor 11 tips voor een duurzame thuiswerkplek!

Ik gebruik bewust het woord thuiswerkplek, want of je nou een kantoortje hebt of werkt aan de keukentafel, je kan het allebei verduurzamen. Niet alle tips hieronder zullen op jou situatie toepasbaar zijn, dus pas vooral toe wat bij jou past!

Geen thuiswerkplek? Veel van deze tips zijn ook toepasbaar op een hobbykamer!

Een duurzame thuiswerkplek, zo doe je dat:

 • Plaats een prullenbak en een papierbak: zo kan je afval beter scheiden. Ook tijdens het werken. Ga je de prullenbak legen? Scheid dan nog even snel het rest van het plasticafval, waarschijnlijk is dit zo weinig dat je dat makkelijk bij de container even kan doen!
 • Stap over van plastic plakband naar papieren plakband, bespaart op termijn heel veel plastic! Hoeft het niet superstevig vast te zitten, maar moet het gewoon blijven plakken? Dan is washi tape hiervoor ook heel geschikt. Papieren plakband koop je overigens gewoon op bol.com*
 • Print zo min mogelijk. Dat bespaart niet alleen heel veel papier, maar ook inkt en stroom voor de printer. Print je wel graag? Doe dat dan op ongebleekt en gerecycled papier.
 • Werk je met veel bestanden? Zoek ze regelmatig uit en sla niet te veel bestanden op in de cloud, alles wat je online opslaat kost namelijk stroom. Hier lees je er alles over! In plaats daarvan kan je een back-up maken op een losse schijf (die je waarschijnlijk ook al hebt).
 • Stap over op een digitale planner, of koop een van duurzaam papier (zoals deze mooie*)
 • Net als in alle andere ruimtes in huis kan je ook op je thuiswerkplek je spaar of gloeilampen vervangen met ledlampen om stroom te besparen!
 • Stekkers in het stopcontact van apparaten die je zelden gebruikt (zoals je printer)? Trek ze eruit, want stiekem gebruiken ze nog wel een beetje stroom. Hoe dat zit? Klik hier om daarover lezen!
 • Ook dit geldt voor elke ruimte: Isoleer je huis. Dit kan al heel simpel door een lekker dik kleed op de grond te leggen en dikke gordijnen op te hangen. Het kan ook drastischer, door je huis te laten isoleren en duurzaam glas te laten plaatsen!
 • Al je pennen leeg? Stap over op een duurzaam alternatief, zoals een (vul)potlood of vulpen! Ik schreef er al eens een hele post over, die kan je hier vinden!
 • Gebruik je een laptop? Dim je scherm, zo gaat je accu minder snel leeg en bespaar jij stroom! Een minder fel scherm is ook nog eens rustiger voor je ogen, win-win situatie!

Zorg ook goed voor jezelf

Nog iets wat niet perse een duurzame tip is maar wel heel verstandig in je thuiskantoor: investeer in een laptopstandaard (of zet je schermen op een hogere stand) en een draadloos toetsenbord. Geloof me, dit gaat je zoveel nekpijn schelen. En om goed voor de wereld te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen!

Ik ben zelf ook druk bezig met het duurzamer maken van mijn werkomgeving. Zo ben ik op zoek naar een dik kleed, zodat ik geen koude voeten meer krijg. Door de lockdown heeft dit alleen wel wat vertraging opgelopen.

Liefs, Anouk

Welk van deze tips ga jij toepassen voor een duurzame thuiswerkplek?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaalt niets extra.

9 gedachten over “10x Tips waarmee jij een duurzame thuiswerkplek (of hobbykamer) krijgt!”

 1. Volgende week maar een kijken hoe fel mijn scherm staat. Nog nooit op gelet.
  Thuis kan ik niet printen, even wennen maar ik merk dat het steeds beter gaat om alles online op te slaan en in Onenote aantekeningen te maken.
  Ook beter voor mijn collega’s, want zo kunnen zij ook al mijn aantekeningen lezen vanuit hun eigen thuiswerkplek.

 2. Wat een goede tips! Ik weet niet of ze voor mij allemaal heel bruikbaar zijn omdat ik werk aan mijn eettafel (wat echt verre van ideaal is). Maar ik had nooit nagedacht over het opslaan van gegevens in de cloud, bijvoorbeeld. Ik ga eens kritisch kijken naar hoe ik dat aanpak!

  1. Dankjewel! Er is vast wel iets wat je bij jou aan de eettafel ook kan toepassen. Voor mijzelf vind ik het belangrijk om kleine duurzame stapjes te zetten, je hoeft echt niet alles wat ik in deze post beschrijf te doen om duurzamer te leven. Alleen (bijvoorbeeld) minder printen zou al helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *