besparen met duurzaam leven
Duurzaamheid

13x tips & tricks waarmee jij geld gaat besparen door Duurzaam te leven!

Goed voor de planeet zorgen en geld besparen. Wie wil dat nou niet? Ik vind het als student super fijn om goed voor onze planeet te zorgen, ik vind het nog fijner als ik dan ook nog eens geld bespaar! In deze blogpost vertel ik hoe je geld kan besparen met duurzaam leven!

Koop grote(re) verpakkingen

Of het nou je boodschappen zijn of je shampoo: koop grote verpakkingen. Dit is bijna altijd goedkoper, maar het bespaart ook nog eens verpakkingsmateriaal en is daarom beter voor het milieu!

Koop seizoensgroentes

Ik zal eerlijk toegeven dat ik hier zelf niet altijd even goed in ben. Maar het is wel goed om groentes te kopen die in het seizoen zijn. Omdat er veel van is zijn ze vaak goedkoper, of zelfs in de aanbieding. Dat kan je een boel geld besparen. Milieucentraal heeft een handige tool op hun website waarmee je kan uitzoeken hoe duurzaam een product in een bepaald seizoen is. Je vindt hem hier.

Minder spullen kopen

We leven in een wereld waarin we continu nieuwe spullen kopen. Voor het milieu is het veel beter als je minder nieuwe spullen koopt, en voor je portemonnee ook. Als je iets nodig hebt kan je eerst kijken of je al iets in huis hebt wat ook voor dat doel kan dienen. Of vraag het eerst aan familie/vrienden/buren/collega’s of je het misschien kan lenen van iemand, bijna altijd is er wel iemand die die specifieke tool in huis heeft. Het geldt natuurlijk niet voor alles, maar als je 1x per jaar koekjes bakt kan je die deegroller best van je moeder lenen. Een fijne bijkomstigheid is dat je minder spullen in je huis hoeft op te ruimen!

Tweedehands shoppen

Als je iets nodig hebt, neem dan ook een keer een kijkje in de tweedehands winkel of op een online verkoopsite zoals marktplaats of united wardrobe. Door dingen tweedehands te kopen bespaar je het milieu, want er hoeven geen nieuwe spullen gemaakt te worden. Over het algemeen is het ook een stuk goedkoper, alhoewel je vooral bij kleren wel moet opletten of de kleren nog in een goede staat zijn.

Pak vaker de fiets

Deze tip deelde ik ook al in mijn blog met dingen die je gratis kan doen voor het milieu. Fietsen is niet alleen gratis het kan je ook nog geld besparen, als je normaal de auto pakt naar de supermarkt en vanaf nu op de fiets gaat dan scheelt dat op termijn een heleboel brandstof. Win-win situatie dus!

Hou je niet van fietsen? Voor de buurtsupermarkt kan je natuurlijk ook lopend gaan in plaats van fietsend. En het ov nemen kan je voor langere afstanden vaak ook geld besparen, helemaal als je met een kortingskaartje reist!

Koop herbruikbare alternatieven

Iets kopen om geld te besparen? dat klinkt natuurlijk tegenstrijdig. Maar door herbruikbare doekjes te gebruiken in je keuken in plaats van keukenrollen hoef jij nooit meer een keukenrol te kopen (en weg te gooien). Op termijn gaat dat je dus zeker geld besparen. Als je zelf handig bent kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan! Hieronder nog meer tips voor milieu en budget-vriendelijker alternatieven voor wegwerp items:

  • Herbruikbare wattenschijfjes;
  • Een menstruatie-cup;
  • Doekjes in de keuken;
  • Een zeeppompje (die je dan kan vullen met zeep uit een grote voordeelverpakking! win-win);
  • Herbruikbare dweil;
  • Herbruikbare spuitflessen voor schoonmaakmiddel (die je ook vult uit een grotere verpakking, of met zelfgemaakt schoonmaakmiddel!).

Zet de verwarming uit

Als je huis en het weer het toelaten zet dan je verwarming uit. Zo verbruik je minder stroom wat goed is voor het milieu en zal je energierekening goedkoper uitvallen. Een extra laagje aantrekken om je verwarming langer uit te kunnen laten is natuurlijk ook een goede optie!

En dat waren ze alweer, mijn tips om geld te besparen met duurzaam leven. Als jij nog tips hebt die ik heb gemist laat ze dan vooral in de reacties weten! Ik vind het altijd leuk om van elkaar te kunnen leren.

Liefs, Anouk

Welke tip ga jij vanaf nu toepassen om duurzamer te leven?

7 gedachten over “13x tips & tricks waarmee jij geld gaat besparen door Duurzaam te leven!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *