Duurzame badkamer
Duurzaamheid

15 Simpele tips voor een duurzamere badkamer

Vorige week schreef ik over hoe je je keuken op een simpele manier duurzamer kan maken, vandaag gaan we verder met de badkamer. Lees snel verder om te ontdekken wat jij kan doen voor een duurzame badkamer!

Als je mijn blog van vorige week hebt gelezen zal je een paar van deze tips misschien herkennen. Sommige dingen die in de keuken van toepassing zijn, zijn dat ook in de duurzame badkamer. Omdat niet iedereen al mijn blogs leest, herhaal ik ze hier toch nog een keer.

 • Gebruik een houten tandenborstel of een exemplaar gemaakt van gerecycled plastic, die koop je gewoon bij de drogist. Zelfs voor elektrische tandenborstels zijn milieuvriendelijkere opzetstukken te koop.
 • Je toiletborstel kan je, net als je afwasborstel, vervangen met een houten exemplaar. Bespaart een hoop afval. Wat ook al scheelt: een plastic toiletborstel waar je alleen de kop van hoeft te vervangen.
 • Vervang je fles shampoo met een shampoo bar. Vroeger moest je die online bestellen of naar de Lush. Nu kan je ze gewoon bij de kruidvat kopen. Wel zo gemakkelijk.
 • Nu je toch bezig bent: vervang ook direct je conditioner met een conditioner bar.
 • Douchegel kan je vervangen door een blok zeep. Wil je graag veel schuim? Gebruik dan een speciaal zeepzakje of een mesh spons (“shower pouf”)
 • Stap over op WC-papier gemaakt van gerecycled papier. Zo bespaar je een heleboel bomen en water.
 • Wist je dat je water kan besparen door je douchekop te vervangen door een speciale waterbesparende douchekop? Dit koop je gewoon bij een doe-het-zelf winkel. Korter douchen werkt natuurlijk ook.
Foto door Sohail Na
 • Even een cliché maar wel waar: doe de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Vooral bij warm water is een stromende kraan een enorme verspilling van zowel water als energie.
 • Schoonmaakspullen in de badkamer kan je net als in de keuken vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Kijk gewoon eens in de supermarkt wat ze hebben, meestal staat het heel groot op de fles als het milieuvriendelijker is.
 • Vervang je wegwerp wattenschijfjes met herbruikbare wattenschijfjes die je in de was kan doen. Ik gebruik ze al meer dan een jaar en vind het ideaal!
 • Ook wattenstaafjes kan je vervangen met een herbruikbaar alternatief of met een duurzaam alternatief. Duurzame alternatieven koop je gewoon bij de drogist, herbruikbare op Bol.com of een andere webshop.
 • bespaar plastic door je handzeep in een pompje te vervangen met een blok zeep, of koop een grote navulverpakking voor je handpomp.
 • Toe aan een nieuwe haarborstel? Koop er wederom niet een van plastic maar van hout. Een kam kan je natuurlijk ook vervangen met een houten exemplaar.
 • Wegwerp scheermesjes en ladyshaves zijn niet heel milieuvriendelijk. Een veiligheidsscheermes kan hier uitkomst bieden. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar het schijnt heel goed te werken!
 • Tot slot: kijk eens of je minder kan gebruiken van de producten die je in de badkamer gebruikt. Heb je echt zoveel tandpasta/shampoo/gezichtsmasker nodig? Of zou je het ook best met iets minder kunnen doen. Bespaart je ook nog eens heel veel geld.

Dit waren ze al! Ik heb zelf geen eigen badkamer, dus heel veel van deze tips kan ik helaas zelf niet in de praktijk brengen. Langzaam maar zeker ben ik steeds meer producten aan het vervangen door milieuvriendelijke producten, alle beetjes helpen!

Liefs, Anouk

Wat voor stappen heb jij al gezet voor een duurzame badkamer?

6 gedachten over “15 Simpele tips voor een duurzamere badkamer”

 1. Ik heb een poosje wat korter onder de douche gestaan, maar ik merk dat ik er echt weer op moet letten. Ik vind het zó lekker ontspannend. Soms gun ik het mezelf ook maar gewoon, maar ik besef ook wel dat het niet heel groen is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *