zero waste cadeaus inpakken. bron foto: cottonbro, duurzame hobby, duurzame cadeaus
Duurzaamheid

3 Manieren om duurzame cadeautjes te kopen voor de feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat de feestdagen al weer heel dichtbij komen. In deze post deel ik tips hoe jij duurzaam cadeautjes kan gaan kopen!

Koop items die de ontvanger écht wil hebben

Heeft de ontvanger van je cadeau een verlanglijstje? Koop dan iets van dit verlanglijstje. Er is niets zo onduurzaam als een cadeau geven dat de ontvanger eigenlijk niet wil hebben. Het wordt weggegooid of beland achter in de kast. Veel duurzamer is het om iets van het lijstje te kopen (en nee, de ontvanger vind het écht niet erg dat je niet zelf iets hebt verzonnen 🙂

Ga voor tweedehands!

Ik heb het al heel vaak gezegd op mijn blog, maar ik herhaal het toch nog maar weer een keertje: er is niets zo duurzaam als dingen tweedehands kopen. Veel gekochte cadeaus die je vaak ook tweedehands kan kopen zijn bijvoorbeeld boeken en bordspelletjes, maar je kan eigenlijk alles tweedehands kopen als je de tijd hebt om te zoeken! Check wel altijd even of het compleet is voor je het cadeau geeft, want je kan het natuurlijk niet ruilen.

Weet je niet goed hoe en waar je tweedehands cadeaus kan kopen? Binnenkort schrijf ik hier een uitgebreide blogpost over met de voor en nadelen van verschillende mogelijkheden voor tweedehands. Hieronder vind je alvast een paar tips voor plekken waar je tweedehands kan winkelen:

Shop je cadeaus bij duurzame merken

Geen duidelijk lijstje? Of staan er wel dingen op maar niet gespecificeerd van welk merk ze moeten zijn? Dan kan je er voor kiezen om je cadeaus te kopen bij duurzame merken. Een voorbeeld: de ontvanger vraagt om vrolijke sokken. Die kan je dan kopen bij een fast fashion winkel (denk aan HEMA, H&M etc.), maar je kan ook kiezen voor een mooi duurzaam merk waarbij je bijdraagt aan een beter winkel (denk aan SOXS, C&A, etc.). Je moet misschien iets langer zoeken naar je cadeau, maar wat mij betreft is dat het waard.

Op zoek naar cadeautips waarbij je alleen maar op bestellen hoeft te klikken? Vorig jaar schreef ik rond de feestdagen een blog met 10 duurzame cadeautips!

Cadeaus kopen is al leuk, en het is nog leuker als het ook duurzamer kan. Ik hoop dat je iets kunt met mijn tips zodat we allemaal duurzame feestdagen zullen hebben dit jaar!

Liefs, Anouk

Hoe ga jij dit jaar duurzame cadeaus kopen?

4 gedachten over “3 Manieren om duurzame cadeautjes te kopen voor de feestdagen!”

  1. Ik ben ook echt Team Tweedehands en meld ook expliciet dat ik dat juist graag ontvang. Verder hou ik het hele jaar door een lijstje bij zodat ik rond de feestdagen voldoende inspiratie heb qua wensen.

  2. Bij ons worden er duidelijke lijstjes gemaakt en ik koop dus ook alleen wat er op het lijstje staat. Oké, mijn moeder propt vaak voor iedereen nog wat snoepgoed enzo in de zak, maar dat moet kunnen;).

    1. Altijd fijn duidelijke lijstjes! Bij ons is dat ook het idee, maar mijn schoonfamilie is dan alsnog vaak nogal vaag (denk aan dingen als: mooie gekleurde stoffen, welke kleur dan en wat voor stof?!). Snoepgoed is altijd goed toch, dat komt wel op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *