Duurzaam leven
Duurzaamheid Mentale Gezondheid

3 x Waarom het OKE is om niet 100% duurzaam te leven!

Duurzaam leven is iets waar we ons onzeker over kunnen voelen omdat het altijd beter kan, er is altijd iemand die vegan eet terwijl jij vegetarisch eet of iemand die volledig zero-waste leeft terwijl jij net een herbruikbaar waterflesje hebt gekocht. Gelukkig hoef je je hier niet voor te schamen, in deze blog deel ik waarom het helemaal oké is om niet 100% duurzaam te leven.

Alle kleine beetjes helpen

De wereld verduurzamen kunnen we niet alleen, het is veel waardevoller als iedereen een klein beetje bijdraagt dan wanneer een persoon perfect duurzaam leeft. Zelf vind ik het inspirerender als iemand (regelmatig) kleine stapjes zet dan wanneer iemand in een keer het roer omgooit en dit niet kan volhouden. Wie weet inspireer jij ook wel iemand met je herbruikbare waterflesje of broodtrommel, zo help je indirect om nog meer kleine beetjes bij te dragen.

Het is nooit goed genoeg

Continu komen er manieren bij om duurzamer te leven, denk bijvoorbeeld aan de glazen waterflessen die je ineens overal op ziet komen. Jou herbruikbare plastic fles lijkt dan ineens niet meer duurzaam. De vooruitgang stopt nooit en het is dus onmogelijk om 100% duurzaam te blijven leven, zodra jij het hebt bereikt is er alweer iets nieuws uitgevonden wat nog duurzamer is. Hierom is het dus helemaal oké als je niet volledig duurzaam leeft.

Wil je toch meer doen om duurzamer te leven? Je kan hier alle blogs vinden die ik erover schreef, of lees deze over elektriciteit eens met allemaal haalbare tips om duurzamer te leven!

Het gaat om de intentie niet het resultaat

Duurzaam leven is voor mij helemaal om de intentie, het is in mijn ogen het beste om kleine stapjes te zetten met de intentie om langzaam een duurzaam leven op te bouwen dan om van de ene op de andere dag zero-waste te gaan omdat het een trend is op social media. Bovendien houdt je het met de juiste intentie veel langer vol.

Liefs, Anouk

Wat is voor jou belangrijk als het aankomt op verduurzamen?

Dit vind je misschien ook leuk...

14 Reacties

 1. Helemaal mee eens! Ik probeer ook in het klein mijn steentje bij te dragen, maar ik loop niet mee met elke nieuwe trend.

  1. Elk steentje draagt een beetje bij! Het is zo fijn dat je de trends eruit kan pikken die bij jou passen, of juist de dingen doet die geen trend zijn maar wel heel goed voor de wereld (en jezelf)

 2. Bianca Mantingh zegt:

  Ik ben zo trots op jou.
  Daar jou kijk op het leven heb ik al veel geĺeerd en ben ik nu ook veel bewuster bezig met duurzaam leven.
  Je wilt graag alles perfect doen maar zoals je zelf al schrijft kan dat niet altijd.
  Wat je kunt doen, doe je en dat vind ik super om te zien. Ik ben reuze trots dat ik jouw mama ben!

 3. Heel fijne post! Voor mij is het belangrijk om beetje bij beetje duurzamer te leven 🙂 Alle beetjes helpen, denk ik dan maar.

  1. Dankjewel! In het kader van alle beetjes helpen ben ik ook deze blog begonnen. Ik hoop dat mijn blog mensen kan helpen om stapjes te zetten

   1. Ik was net nog op mezelf aan het klagen omdat ik een plastic zakje gebruikte, dus ik vind het fijn om je artikel te ontdekken, haha. De intentie is inderdaad het belangrijkste en stap voor stap (ook al zijn het hele kleintjes) maak je ook een verschil, ook al lijkt het soms zo nietig.

    1. Niemand kan alles goed doen! Je alleen al bewust zijn dat er alternatieven zijn voor plastic is al heel goed.

 4. Helemaal mee eens! Ik probeer het altijd, vooral met boodschappen doen wil het niet altijd lukken. Een vriend die duurzaamheid niet zo belangrijk vind, mijn eigen luiheid waardoor ik vaak geen zin heb om tien minuten extra te fietsen naar een biologische supermarkt en ons budget gooien vaak roet in het eten.

  1. Budget is bij ons een enorme struggle, als studenten die weinig schuld proberen op te bouwen is er gewoon weinig geld. We proberen wel weinig vlees te eten, maar mijn vriend houdt wel erg van vlees dus dat lukt ook niet altijd

 5. Wat een mooi artikel. En ik denk ook zeker dat alle kleine beetjes helpen. Als iedereen iets zou bijdragen, zouden we al een heel verschil kunnen maken denk ik.
  Ik blijf dus vooral lekker doorgaan met vegetarisch eten, mijn eigen tasjes meenemen en hervulbare flesjes te gebruiken.

  1. Sluit ik me helemaal bij aan! Ik blijf ook lekker doorgaan met (meer) vegetarisch eten, eigen tasjes en flesjes. Het leuke is dat ik zie dat het besmettelijk is voor mijn omgeving en zo zijn er steeds meer beetjes die helpen!

 6. Fijn artikel dit! Ik merk zelf dat ik soms denk te weinig te doen. Maar als ik dan terugdenkt naar hoe het een jaar geleden was, ben ik al zover gekomen!

  1. Wat een goede zelfreflectie! Heel herkenbaar ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *