Duurzaamheid

4 Dingen die ik (nog altijd) niet duurzaam doe

Duurzaam gaan leven doe je niet over een nacht slapen, ik ook niet. Om het realistisch te houden hier op mijn blog deel ik af en toe ook wat ik niét duurzaam doe. Want ik doe ook heus niet alles goed en duurzaam, dus vandaag tel ik dingen waar ik nog op kan verbeteren voor een duurzaam leven.

Alweer meer dan een jaar geleden schreef ik een artikel over dingen die ik toen niet duurzaam deed (De vorige editie van deze post vind je hier!)! Met veel van deze dingen ben ik al veel verder (zelf cosmetica maken & zero waste leven bijvoorbeeld), maar lang niet met allemaal. Hieronder lees je wat ik nu nog niet duurzaam doe:

Art Journallen

Hobby’en op een duurzame manier vind ik nog ontzettend moeilijk. Een van mijn hobby’s is mijn art journal (Hier vind je een voorbeeld!). Ik koop graag nieuw papier en stickers om deze hobby uit te oefenen, erg duurzaam is het niet. Wel erg leuk.

Zero- Waste Boodschappen

Alhoewel ik goede stappen hebt gemaakt op het gebied van zero-waste in mijn cosmetica, koop ik mijn boodschappen nog steeds niet zero-waste. Een van de redenen hierom is dat wij stomweg geen geld hebben om drie losse paprika te kopen vs. een stoplicht van paprika’s in een plastic zakje. Ooit gaan we dit doen, maar nu nog niet.

Kerstdecoratie

Kerstdecoratie, nu december er aan komt een heel urgent onderwerp. Dit doe ik dus echt totaal niet duurzaam, ik ben dol op kerst. Ik hou van kerstversiering en ik ga met dit niet onthouden omdat het niet duurzaam is. Nu is het overigens niet zo dat ik alles wat los en vast zit koop als het om kerst gaat, ik ben en blijf een minimalist die weloverwogen keuzes maakt.

Een nieuwe kunst-kerstboom zou ik overigens zeker tweedehands kopen vanwege duurzaamheid. Decoraties blijf ik voorlopig gewoon lekker nieuw kopen. Tweedehands kan ik mijn smaak toch niet vinden.

Regelmatig Vegan eten

Ik eet tegenwoordig vegetarisch (op een hele enkele keer biologisch vlees of vis na). De volgende logische stap is om dan vaker vegan te gaan eten. Alhoewel ik dat heel graag wil en mijn man er ook voor openstaat, komt het er toch niet van. Maar, progress over perfection: we maken pannenkoeken tegenwoordig met plantaardige melk. Op naar meer mini-stapjes richting een Vegan leefstijl!

En dit was het alweer. Zoals je kan lezen is er ook in mijn leven nog ruimte genoeg voor verbetering. Begin je net met duurzaamheid en ben je nog lang niet op dit punt? Voel je dan vooral niet overweldigd en blijf vooral stapjes maken. Want alle kleine beetjes helpen!

Liefs, Anouk

Wat doe jij nog niet duurzaam?

11 gedachten over “4 Dingen die ik (nog altijd) niet duurzaam doe”

 1. Ik herken de meeste punten wel! Gelukkig ben ik een ramp in art journalling en alles wat daarop lijkt, dus daar hoef ik niks voor te kopen. 😉 Maar ik vind zero waste ook nog heel lastig. Groente lukt me vaak wel, maar ik heb dan weer niet het budget om écht alles zonder verpakking kopen.
  Vegan eten hebben wij destijds ook langzaamaan opgebouwd met eerst alleen het onbijt, daarna de lunch en nu alles. Het avondeten zonder kaas vond ik eerst heeel lastig, maar gelukkig zijn er nu veel lekkere alternatieve (geraspte) kazen!

 2. Ik denk dat het heel goed/gezond is om ook wat imperfecties over te houden op het gebied van duurzaamheid, zeker als het gaat om je hobby’s. Ik bedoel: als je hobby was om lekker te toeren met een vieze oude diesel, was dat toch al een stuk erger dan als je lekker bezig bent met art journallen ook. Wat je zegt over paprika’s herken ik ook. Bij de Aldi hebben ze regelmatig een kilo in de aanbieding voor 2 euro, en die zitten dan wel weer in een net, dus dat is niet echt beter.. En bij de Lidl hebben ze ook wel soms een aanbieding op de losse paprika’s. Daar liggen de aubergines ook altijd zonder plastic, wat je bij luxere supermarkten meestal niet hebt.

 3. Bij mij gaan heel veel dingen niet duurzaam, maar wat ik persoonlijk steeds frustrerender vind, is wat jij ook schrijft over de prijs van duurzaam boodschappen willen doen. Zo stom dat je dan voor losse dingen meer betaalt dan wanneer je het voorverpakt koopt. Ik vraag me trouwens bijvoorbeeld van een paprika sowieso af waarom zo’n ding in plastic moet zitten…

  1. Volgens mij zitten veel producten in plastic omdat ze dan langer goed blijven, maar waarom een losse paprika niet in plastic hoeft en zo’n stoplicht wel dat zou ik niet weten

 4. Door jouw enthousiasme ben ik aangestoken en heb ik al veel geleerd en aangepast.
  Het kan nog veel beter, maar het begin is er.
  Sommige dingen die voor mij nu heel gewoon zijn, zijn voor anderen bijzonder. Daaraan merk ik dat ik toch heel anders met veel zaken omga dan een aantal jaar geleden.
  Door de jaren heen heb ik veel deco en hobby spullen verzameld. Ik heb al vanalles weggedaan maar ook vanalles niet. Ik vind dat ik nog steeds veel heb, maar vergeleken bij anderen valt het soms reuze mee en soms niet.
  Wel kijk ik steeds beter wat mij plezier geeft en hou het dan wel. Ook al is het voor mijn gevoel veel. Het plezier geeft de doorslag

  1. Alle beetjes helpen! En het kan altijd beter met dit soort dingen, als jij alles hebt gedaan dan heeft iemand alweer iets nieuws bedacht wat nog duurzamer is!

 5. Wat goed, dat laatste punt! Elk mini-stapje naar meer vegan leven is er toch alweer één toch?! 🙂 En wat Audrey hierboven ook zegt: het is heel logisch dat je niet alles perfect doet qua duurzaamheid. Ik probeer ook veel dingen in mijn leven te verduurzamen, maar mijn hobby kaarten maken is ook niet per se heel duurzaam. Maar ik probeer dan te kijken naar het grotere geheel. Want naast de dingen die je nog niet doet, doe je ook heel veel al wél 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *