Nadelen aan de menstruatiecup
Duurzaamheid

4 Nadelen aan een menstruatiecup

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn menstruatie cup. Het is het beste item dat ik heb aangeschaft in het afgelopen jaar. Maar er zijn een paar nadelen aan de menstruatiecup waarvan ik graag vooraf had willen weten dat ze normaal waren. En jij misschien ook. Daarom deel ik ze vandaag in deze blogpost.

Mijn menstruatie cup is fantastisch (Ik heb deze*). Ik heb er de hele dag geen omkijken naar, ik voel hem niet zitten en soms vergeet ik zelfs dat ik ongesteld ben! Verder bespaard het me bakken met geld omdat ik nooit maandverband hoef te kopen. Er zijn echter wel een paar nadelen, die niet onoverkomelijk zijn, maar die ik graag vooraf had willen weten.

Je cup zal verkleuren

Ik heb zelf een semi-transparante menstruatie cup (de organicup maat S om precies te zijn), de eerste paar keer na mijn menstruatie werd hij weer goed schoon. Maar na een jaar gebruik kan je echt zien dat hij verkleurd. Dat ziet er viezig uit, maar is het niet want ik heb hem uitgekookt. Als je het vies en/of vervelend vind dat je cup gaat verkleuren kan je beter een zwarte cup kopen, dan heb je dit probleem als het goed is minder.

Het inbrengen kost tijd

Het inbrengen van een menstruatie cup is niet heel erg moeilijk, maar het kost wel wat oefening. In het begin was ik soms wel 5-10 minuten bezig om hem goed in te brengen en nog steeds gaat het niet altijd goed. Dit is normaal! Oefening baard kunst! Het gaat steeds makkelijker en sneller, en tegenwoordig gaat het meestal in een keer goed. Mocht je nou problemen houden dan kan je ook andere vouwtechnieken proberen, die werken wellicht beter voor jou lichaam.

Menstrueren heeft een geur

Een menstruatie cup is heel schoon en fris gedurende de dag, het bloed komt immers niet in maandverband maar blijft in je lichaam. Als je aan het eind van de dag je cup gaat legen en schoonmaken kan het echter wel wat minder lekker ruiken. Logisch wat menstrueren ruikt nou eenmaal niet lekker, en je hebt bloed van een hele dag in je cup. Schrik er dus niet van als het niet altijd even lekker ruikt, er zit immers geen parfum in je cup om de geur te verdoezelen zoals bij maandverband en tampons.

De geur van je menstruatie is na het uitkoken overigens weer helemaal verdwenen. Wel zo fijn.

Je cup zit in de weg

De ene dag zit je cup beter dan de andere. Bij mij is het zo dat mijn menstruatie cup tegen mijn plasbuis aandrukt waardoor plassen iets minder makkelijk gaat en ik sneller het gevoel heb dat ik naar de wc moet. Ik vind dit niet vervelend omdat ik als ik menstrueer altijd al vaker naar de wc moet. Niet erg, maar iets om rekening mee te houden!

Over het algemeen ben ik super blij met mijn menstruatie cup, maar deze kleine dingen loop ik nog wel eens tegen aan. En ik ben vast niet alleen! Wil je nou weten waarom een menstruatiecup wel helemaal top is? Dat lees je hier!

Liefs, Anouk

Gebruik jij al een menstruatie cup? En zo ja, wat is jou grootste voor- en nadeel aan je cup?

Deze blogpost bevat affiliate links

8 gedachten over “4 Nadelen aan een menstruatiecup”

  1. Ik heb ook een menstruatiecup, de Mooncup in de kleinste maat. Ik denk dat ik nog wat moet oefenen wat inbrengen en vouwtechnieken en dergelijke betreft, want soms lekt hij en soms niet – en ik voel persoonlijk ook geen verschil als ik hem ingebracht heb, dus weet het pas als het zover is … Lastig!

    1. Hmm wat vervelend. ik heb tot nu toe (gelukkig) nog maar een keer last gehad van lekken, dus ik kan je hier ook niet mee helpen. Ik vouw hem altijd in een soort v/hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *