Duurzaamheid

4 tips om je huis koel te houden op een duurzame manier (GEEN airco of ventilator nodig)

Met de hete zomers van de afgelopen jaren gebruiken we allemaal massaal airco’s en ventilatoren om onze huis koel te houden. Deze apparaten gebruiken bakken met stroom wat niet alleen slecht is voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Je huis koel houden zonder airco klinkt misschien moeilijk, maar is het helemaal niet. In deze post deel ik hoe je dat doet!

In de zomer wil ik vooral graag naar buiten en leuke dingen doen, maar soms moet je gewoon binnen blijven. Om binnen duurzaam koelen toegankelijk te houden deel ik tips die je direct kan toepassen en waar je bijna niets voor nodig hebt. Natuurlijk helpt het ook om je huis koel te houden door goede isolatie in je muren en glazen te hebben maar als je dit leest is het waarschijnlijk te laat om dat nog te regelen voor de zomer. Dus we houden het lekker haalbaar!

Alle ramen dicht als het warm is

Als het warm is buiten is misschien je instinctieve reactie om alle ramen en deuren te openen, dit moet je juist niet doen. Door alles dicht te houden blijft het binnen koeler dan buiten en hou je het binnen ook langer koel (of nou ja, minder warm). Het kan natuurlijk zijn dat je in een flat woont en het binnen heter is dan buiten, dan heeft het weinig zin meer om je ramen dicht te doen, zie volgende tip!

Alle ramen open als het koel is

Als het buiten weer kouder is dan binnen dan gooi je alle ramen open. Meestal zal dit in de loop van de avond zijn, maar je kan gewoon even voelen door naar buiten te lopen of je arm uit het raam te steken. Zet ook vooral de ramen lekker tegen elkaar open zodat het lekker door kan waaien, dan koelt het snel af.

Gordijnen dicht als de zon op het raam staat

Staat de zon op de ramen? Doe dan de gordijnen dicht, zo hou je best nog wel wat hitte tegen. De zon komt zo namelijk niet in je hele huis en alleen maar tot je gordijn. Staat er geen zon op de ramen? Hou de gordijnen dan lekker open.

Wil je nou wel een airco aanschaffen? Kies dan voor een met een milieu zuinig model en gebruik hem alleen wanneer nodig! Die bestaan echt, deze airco bijvoorbeeld, of deze ventilator!

Natte lakens voor de ramen

Wil je wel wat meer moeite doen dan kan je natte lakens aan de buitenkant van je ramen hangen. Hoe het werkt? De warmte van de zon wordt eerst gebruikt om al het water te verdampen voordat het jou huis in komt, zo simpel maar zo slim! Ik heb het zelf nog niet kunnen proberen (bij gebrek aan ramen op de waar ik iets voor kan hangen), maar ik wou je de tip niet ontnemen.

Hopelijk kan je met deze tips een poging gaan doen om je huis koel gaat houden zonder airco. Ik heb zelf wel een ventilator maar ik probeer het gebruik er van te beperken tot wanneer het echt nodig is (ik heb hem dit jaar nog helemaal niet gebruikt dankzij bovenstaande tips!).

Liefs, Anouk

Hoe hou jij je huis koel op hete dagen?

Dit artikel bevat affiliate links

12 gedachten over “4 tips om je huis koel te houden op een duurzame manier (GEEN airco of ventilator nodig)”

  1. Wij hebben helaas in het hele huis maar een (groot) raam dat open kan. Hierdoor kunnen wij niks tegen elkaar openzetten. We zouden wel de voordeur open kunnen doen, maar dan is er alsnog geen doorstroom (we wonen in een oud schoolgebouw). Ik heb dus wel een ventilator besteld, want anders is het echt niet uit te houden, haha. Iets minder milieuvriendelijk, maar ik moet ook nog normaal in m’n huis kunnen leven.

  2. Mijn huis warmt gelukkig niet heel snel op. Nadeel daarvan is wel dat รกls het eenmaal warm is, ik die warmte er ook niet uit krijg. Ik kan het niet ‘op elkaar open zetten’, dus het kan niet lekker doorwaaien. Afgelopen week heb ik een ventilator besteld. Nog niet in gebruik, maar eind van de week denk ik dat ik er toch wel blij mee ben;). En verder houd ik me vooral rustig. Dan is het prima uit te houden;).

    1. Ah dat is balen, ik heb mijn ventilator ook nog niet gebruikt maar ik vermoed dat dat deze week ook wel gaat gebruiken. Rustig houden is sowieso een goed idee, en lekker buiten in de schaduw zitten ๐Ÿ™‚

  3. Mijn huis wordt snel heel warm, helaas! Met die extreme hitte valt daar eigenlijk niet tegenaan te werken, ondanks dat alles incl. de gordijnen potdicht blijft haha. Die tip van de natte lakens had ik nog nooit van gehoord, dat is dus wel een goede om nog eens te proberen!

    1. Ja helaas worden sommige huizen gewoon super heet. Toen ik nog thuis woonde sliep ik op zolder en daar hielp echt niets, ik kwam als het heet was toen gewoon liever niet in mijn kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *