vegetariër zijn: wanneer ik wel vlees eet
Duurzaamheid

4x Waarom vegetariërs niet altijd 100% vegetarisch eten

Als je net als ik vegetariër bent, dan zal je wel herkennen dat als je een keer vlees eet je meteen te horen krijg ‘maar jij eet toch geen vlees?!! Vegetariër zijn is niet altijd makkelijker, in deze blog deel ik waarom niet alle vegetariërs altijd 100% vegetarisch eten.

Vegetariërs eten soms wel vis

Sommige vegetariërs eten geen vlees maar wel vis, ik heb dit ook heel lang gedaan (maar tegenwoordig eet ik nog zelden vis). Officieel heet dit pescotariër, maar omdat bijna niemand weet wat dit betekent is het veel makkelijker en duidelijker om tegen je omgeving te zeggen dat je vegetariër bent. Dat scheelt een hoop verwarring.

Soms is er per ongeluk alleen eten met vlees erin (en dan ga ik niet verhongeren)

Het gebeurt wel eens dat ik er iets mis gaat waardoor er alleen maar eten met vlees is. Laatst bijvoorbeeld was er bij de chinees iets verkeerd gegaan waardoor er toch ham in de nasi zat. Als ik terug zou gaan naar de chinees om om nieuwe te vragen dan zouden ze de nasi met ham weggooien, dan eet ik liever een keertje vlees. Soms kom je ook op een verjaardag en zijn ze vergeten dat je vegetarisch eet, dan ga ik ook niet zitten verhongeren (maar zeg ik wel dat ik vegetarisch eet zodat het de volgende keer wel goed gaat).

Af en toe heb je heel veel zin in vlees

Je wilt niet weten hoe vaak mij gevraagd wordt ‘maar mis je vlees dan niet?!’. Ja ik mis vlees wel eens, ik eet niet vegetarisch omdat ik vlees vies vind, maar omdat het beter is voor de wereld. Soms mis ik vlees, en soms eet ik dan wel eens vlees. Dit gebeurd misschien een keer per kwartaal, want er zijn zoveel goede vleesvervangers maar er zijn wel dingen die ik mis. Ik schreef er ooit zelfs een hele blogpost over, die kan je hier lezen!

In restaurants zijn de vegetarische opties soms erg beperkt

De opties voor vegetariër in restaurants zijn vaak nogal beperkt, voor veganisten is het nog veel beperkter. En alhoewel het steeds beter wordt, kom ik soms nog wel in een restaurant waar de enige vegetarische optie een pasta is met champignons. Die lus ik niet, dus dan bestel ik vaak toch vis. Want wederom: ik ga niet zitten verhongeren. En ja, vaak is het wel mogelijk om een gerecht te bestellen en dan zonder champignon/vlees/vis maar lang niet altijd want in restaurants draait het hele gerecht vaak om een stuk vlees/vis/vleesvervanger.

Ik ben heel benieuwd of jij vegetarisch eet en of jij ook wel eens tegen deze dingen aanloopt. Zo ja dan hoef je je absoluut niet schuldig te vinden als je een keertje vlees eet. We zijn maar mensen en niet perfect, en je kan beter een keertje vlees eten dan jezelf uithongeren.

Liefs, Anouk

Ben jij ook vegetariër en eet je ook nog wel af en toe vlees?

4 gedachten over “4x Waarom vegetariërs niet altijd 100% vegetarisch eten”

  1. Ik eet eigenlijk in de praktijk zo’n 90-95% vegetarier. Toch noem ik mezelf heel bewust niet zo, want ik hou mijn opties graag open. Zo wil ik in een restaurant gewoon het lekkerste van de kaart kunnen bestellen, vind ik vlees van de BBQ onweerstaanbaar en eten we bijvoorbeeld ook vlees als het in TGTG-pakketten zit. Wel alleen vlees waar we echt heel erg van genieten, anders geef ik het liever aan mijn ouders. Ook hier is het milieu de belangrijkste reden om weinig vlees te eten. Ik vind dat we voor onszelf een goede en fijne balans hebben gevonden nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *