wat je niet duurzaam hoeft te doen
Duurzaamheid

5 Aspecten van je leven die je niet duurzaam hoeft te doen

Zelfs ik wordt soms helemaal gek van alle dingen die je niet zou mogen doen om een duurzame levensstijl te hebben. Het internet staat vol met wat allemaal niet zouden mogen in een duurzame levensstijl. Onzin natuurlijk, want iedereen leeft duurzaam op zijn eigen manier. Om wat tegengas te geven tegen alles wat je moet doen deel ik vandaag dingen die je echt niet duurzaam hoeft te doen, zelfs als sociale media je de indruk geven dat dit wel zou moeten.

Een duurzame levensstijl is voor iedereen anders, er bestaat niet zoiets als een gouden standaard. Vergeleken met een paar jaar geleden ben ik nu super duurzaam bezig, vergeleken met de vegans die ook zero waste gaan ben ik een nul. Duurzaamheid is iets waar je je, vind ik dan, mee bezig moet houden op een manier die bij jou past en niet zoals het internet vindt dat het moet.

Medicaties

Iets wat je zeker niet wilt verduurzamen is het gebruik van medicatie. Dit zijn dingen die belangrijk zijn voor jou gezondheid en functioneren, dus daar moet je niet op inleveren voor het milieu. Dus als jij medicijnen nodig hebt om te overleven schaam je dan niet voor alle plastic verpakkingen die je weggooit. Als jij pijnstillers gebruikt tijdens je menstruatie om je beter te voelen, doe dat vooral.

De beslissing om wel of geen kinderen te nemen

Zo ongeveer het slechtste wat je kan doen voor het milieu is het nemen van een kind, of meer dan een. Toch zou je deze keuze niet van het milieu moeten laten afhangen, dit is namelijk een gevoelsmatige keuze. Het kan nog zo slecht zijn voor het milieu maar als jij een kinderwens hebt gaat die daardoor niet zomaar weg. Dus neem niet minder kinderen dan je eigenlijk zou willen omdat het slecht is voor het milieu, ga dan liever niet met ze op vliegvakantie.

Op de werkvloer

Als je aan het werk bent kan je natuurlijk aan duurzaamheid denken door een eigen mok te gebruiken en geen kartonnen koffie bekertjes. Als jij tijdens je werk veel afval produceert of veel moet reizen moet je hier echter niet op willen verduurzamen. Ik zou het niet waarderen als een verpleegkundige handschoenen hergebruikt om op afval te besparen. Op mijn stage op het labaratorium gebruik ik ook veel plastic. Dit is afval dat je moet produceren om geld te verdienen, dus verduurzaam dit vooral niet.

Overigens kan het natuurlijk wél om duurzaam te werken door een baan te kiezen waarin je bijdraagt aan duurzaamheid. Laatst werd ik benaderd door www.greenjobs.nl, een duurzame vacaturebank. Omdat ik dit zo’n tof concept vind wil ik je de tip toch even meegeven!

Een hobby niet uitoefenen

Mijn hobby’s zijn absoluut niet duurzaam, ik ben bijvoorbeeld dol op journalen. Dit is een activiteit die gepaard gaat met veel papier, lijm, stickers & washi tape. Niet echt goed voor het milieu, maar ik doe het toch want ik haal er veel plezier uit. Dus als jij ook een hobby hebt die niet goed voor het milieu hebt maar waar je wel heel erg van geniet, blijf dat dan vooral doen.

De kwaliteit van leven verminderen

Als jij het gevoel hebt dat een bepaalde duurzame keuze de kwaliteit van leven vermindert zou je dit niet moeten doen. Of het nou gaat om vaker een vegetarische maaltijd bereiden of minder vaak de auto gebruiken. Als dit de kwaliteit van leven vermindert is het het niet waard. Om goed te kunnen zorgen voor anderen en de wereld moet je eerst goed zorgen voor jezelf. Ga op zoek naar manieren waarop jij wel kan bijdragen, misschien is het voor jou wel een goede stap om afval te gaan recyclen, of om een waterflesje te kopen. Er is altijd wel iets wat wel bij jou past.

Alles duurzaam doen dat is (helaas) niet mogelijk, en ik hoop dat je door deze blog een beetje het gevoel krijgt dat dat ook echt niet hoeft. Er zijn vast veel dingen die je al duurzamer doet en voel je niet gedwongen door het internet om alles nog veel duurzamer te moeten doen!

Liefs, Anouk

Wat hoef jij van jezelf niet duurzaam te doen?

12 gedachten over “5 Aspecten van je leven die je niet duurzaam hoeft te doen”

  1. Hier ben ik het zó mee eens. Ik word zelf heel blij van een uurtje in de auto. Ik stap er echt niet in om ‘zomaar’ een uurtje te rijden, maar ik vind het heerlijk om voor een dagje uit een bestemming lekker ver van huis te kiezen. De autorit is onderdeel van de lol, voor mij, dus dat blijf ik doen.

  2. Wat een mooi artikel, niet alles hoef je inderdaad te verduurzamen. Ik slik aardig wat medicatie en scheid hierbij wel keurig het afval (de strips apart van de verpakkingen en bijsluiters), maar ik blijf mijn medicatie inderdaad wel gewoon gebruiken, gezien het voorbij echt een verschil maakt. En inderdaad, wat betreft hobby’s moet je ook niet willen bezuinigen vanwege duurzaamheid, als t je gelukkig maakt vooral lekker blijven doen.

  3. Ik moet soms wel even slikken van de oogdruppelverpakkingen die ik dagelijks weggooi, maar gezondheid gaat inderdaad voor en ik wil graag nog lang van mijn zicht genieten zonder operaties. Aan het onderdeeltje ‘werk’ zou ik wel willen toevoegen dat je soms op een makkelijke manier je werkgever kan overtuigen een proces, werkwijze of gewoonte te vergroenen. Dat heeft dan meteen heel veel impact, want veel mensen, een dagelijkse gewoonte of een groot gebouw. Vaak besparen groenere gewoontes je werkgever ook nog geld, dus ik zou altijd aanraden dat aan te kaarten waar mogelijk. Dat heeft inderdaad meer positief effect dan je zorgen maken over noodzakelijke maar vervuilende zaken als wegwerphandschoenen, etc.

  4. Er zijn veel dingen die ik laat. We hebben geen auto, geen kinderen en zijn gelukkig geen koukleumpjes. Ook hoef ik geen verre reizen te maken: laat mij lekker Europe verkennen, dan is meer dan genoeg. En als we op vakantie gaan, gaan we eigenlijk ook het liefst met de trein als dat kan. We eten weinig vlees en we scheiden ons afval.
    Dus … ik denk dat onze huisdieren dan het minst duurzaam zijn. Maar ik zou niet zonder ze kunnen. Vakanties kunnen me dan verder gestolen worden, ik zou nooit meer in een vliegtuig stappen en ik zou zelfs vegan gaan om mijn huisdieren een stukje vlees voor te zetten wat ze nodig hebben.

  5. Ik vind het heel goed dat zoveel mensen en ook veel bloggers bezig zijn met werken voor de natuur! wij letten thuis ook enorm op; veel dingen nog een keer opwarmen en er nog een keer van genieten, goed dingen invriezen en alles scheiden.. straks heb ik onze moestuin en dat scheelt ook weer!

    1. Ik vind het ook heel goed dat veel mensen er mee bezig zijn! Soms krijg je alleen het gevoel dat als je niet alles doet wat je kan doen, dat het dan niet goed is. Terwijl het al fantastisch is als je iets doet. Wat leuk zo’n moestuin, vorig jaar was die van mij niet zo een succes maar wie weet dit jaar wel!

  6. Mooi artikel, Anouk! Ik zou inderdaad het gebruik van medicijnen en het nemen van kinderen niet laten om duurzamer te leven. Verder vind ik het leuk om dagjes weg te gaan, soms met de auto. Zoiets zal ik niet overslaan, omdat het beter is om de auto niet te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *