Stappen naar een duurzame levensstijl
Duurzaamheid

5 grote (duurzame) stappen die ik maakte in mijn 22e levensjaar

Hiep hiep hoera! Gisteren was ik jarig en werd ik 22. Het leek me daarom leuk om een overzichtje te schrijven van mijn afgelopen jaar. Stappen die ik zette op het gebied van duurzaamheid, en oke, ook een paar andere stappen. Lees snel mee voor de stappen naar een duurzame levensstijl die ik het afgelopen jaar zette.

Wat een jaar is het geweest! En er waren veel hoogte en dieptepunten. Zo ontving ik mijn bachelordiploma en ging ik trouwen, maar overleed er ook een dierbare en stond mijn mentale gezondheid onder spanning door Corona. Over het algemeen had ik een goed jaar, maar laten we nu snel doorgaan naar grote stappen die ik nam!

Ik werd vegetariër

Dit was voor mij best wel een big deal, ik wou al jaren vegetarisch gaan eten. Ik durfde dat alleen niet omdat ik door mijn angststoornis ontzettend bang was dat anderen er iets van zouden vinden. In december zette ik de stap toch, geen vlees meer eten. Een van de beste keuzes van het afgelopen jaar. Wij eten thuis overigens ook steeds meer plantaardig, in pannenkoeken kan ook prima sojamelk en niet overal hoeven (niet vegan) vleesvervangers in, bonen zijn ook prima.

Ik ben getrouwd

Ja geen duurzame stap, maar wel zo’n gigantische stap dat ik hem niet niet kan noemen. Ik ben getrouwd afgelopen zomer. Nu heeft dat mijn leven niet drastisch veranderd, we woonden immers als samen, maar het is toch een hele bijzondere toewijding aan mijn man. Het geeft toch extra lading aan je relatie, die belofte dat je voor altijd bij elkaar wil blijven.

Ik kocht (bijna) geen kleding in Fast Fashion winkels

Fast Fashion, ik besloot een paar jaar geleden al dat ik dat niet meer wou. Toch ging het niet meer kopen bij deze winkels met horten en stoten. Het afgelopen jaar kocht ik echt bijna geen fast fashion meer, en als ik fast fashion kocht deed ik dat bij zaken die nog enigszins rekening houden met het milieu en de mensen die voor ze werken (o.a. C&A, Monki en H&M doen echt hun best om te verbeteren als merk). Kringloopshoppen werd haast een nieuwe hobby, zo scoorde ik laatst nog voor 1 euro een nieuwe tas!

Ik overwon angsten

Vorig jaar rond deze tijd was ik net begonnen met EMDR, een therapie die je kan helpen om van angsten af te komen. Die therapie heeft mijn ontzettend goed geholpen en heb ik ondertussen ook af kunnen ronden. Het gaat mentaal zoveel beter met mij dan een jaar geleden en daar ben ik heel trots op! Steeds vaker maak ik keuzen zonder eerst te overwegen wat de hele wereld daar van vind, spannend maar ik doe het mooi wel!

Ik produceerde minder afval

Dit vind ik heel belangrijk om aan te werken en het staat steevast op mijn doelenlijstje. Het afgelopen jaar ben ik ook echt minder afval gaan produceren, ik ben er nog niet maar ik heb heel wat stappen gezet o.a. de volgende:

Alle stapjes helpen naar een duurzame levensstijl. Door corona en de bruiloft heb ik niet zoveel stappen kunnen zetten als ik had gewild, maar als ik dit zo lees heb ik toch best wel wat bereikt het afgelopen jaar! Binnenkort wil ik nieuwe duurzame doelen opstellen en die zal ik uiteraard ook weer op mijn blog delen!

Liefs, Anouk

Welke duurzame stap heb jij recent nog gezet?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaald niets extra.

9 gedachten over “5 grote (duurzame) stappen die ik maakte in mijn 22e levensjaar”

  1. Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En wat een prachtige stappen heb je gezet het afgelopen jaar. Ik wens je een prachtig nieuw levensjaar toe.

  2. Gefeliciteerd met je verjaardag! En wat een leuke duurzame stappen heb je gezet. 🙂
    Ik ben nu in mijn hoofd bezig om iets wat ik de laatste tijd had laten liggen weer op te pakken. De afgelopen tijd schoot het kopen van natuurlijke verzorgingsproducten er wat bij in, waardoor mijn kastje nu volstaat met minder goede merken deo/tandpasta/shampoo etc., maar ik ben me nu weer wat meer aan het (her)oriënteren op producten zonder allemaal chemische stoffen. Ik ga wel eerst mijn huidige producten opmaken (weggooien is nog erger…), maar ik heb al een paar duurzamere ideetjes op het oog voor wanneer het tijd is. 😉

    1. Ik gebruik ook alles eerst op, of ik geef het weg aan iemand waarvan ik weet dat die het zal gebruiken! Want het is natuurlijk nog beter als jij iets duurzaams gebruikt en iemand anders iets van jou en niet iets nieuws (niet duurzaams) koopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *