Duurzaamheid

5 items die je waarschijnlijk wel eens verkeerd hebt gerecycled (En waar je ze wel laat!)

Recyclen, sommige dingen zijn super makkelijk. Papier in het oud papier, plastic in de plasticbak. En andere dingen zijn helaas niet zo duidelijk. Is een theezakje restafval of groenafval? En een gebroken glas waar laat je die? In deze post deel ik 5 dingen die je waarschijnlijk wel eens verkeerd hebt gerecycled en waar je ze wel laat!

Wil je nou zelf checken waar je iets moet recyclen? Gebruik dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal, echt een ideale website! Je typt in wat je wil weggooien, en de website verteld waar je hem in moet gooien. Je vindt hem hier!

Theezakjes

Ik hoor vaak het misverstand dat theezakjes bij het groen-afval kunnen. Dit is vaak helemaal niet waar! In de meeste theezakjes zit plastic verwerkt in het filter. Bij het restafval dus! Sommige theezakjes van biologische merken zijn plasticvrij en kunnen wel bij het restafval, check dit wel eerst even op de verpakking van de thee.

Glaswerk (niet van een verpakking)

Glazen potten zijn duidelijk, die gaan in de glasbak, maar wist je dat ander glas hier niet thuishoort? Een kapotte vaas of een gebroken glas hoort bij het restafval. Dit is zo omdat dit van harder glas is gemaakt dan verpakkingsglas. Dit glas heeft hogere temperaturen nodig om te smelten dan verpakkingsglas en kan daarom niet gewoon in de glasbak, dan verstoort het het recycling proces.

Heb je net geminimaliseerd en wil je weten waar je alle spullen kan laten die je niet wil weggooien? Dat lees je hier!

Plastic doppen op glazen potten

Op sommige glazen potten zit een plastic deksel (denk aan de deksel op een pot pindakaas), deze deksels kan je niet met het glas in de glasbak gooien! Dit verstoort net als hard glas het recycling proces. Metalen doppen mogen wél in de glasbak, die kunnen ze er met een magneet makkelijk uithalen!

Pizzadozen

Hoe vaak ik al niet met familieleden een discussie heb gevoerd over in welk afval pizzadozen horen (en die win ik overigens altijd dankzij de afvalscheidingswijzer van milieu centraal ;). Pizzadozen horen niet bij het oud papier maar bij het restafval, net als al het andere papier dat niet meer schoon is.

Kleine apparatuur en kabels

Kapotte kabeltjes en kleine apparaten gooi je heel makkelijk even in het restafval. De goede plek is echter om ze in een recyclebak voor kleine apparatuur inlevert, anders worden ze niet gerecycled maar verbrand. Deze bakken vind je op plekken waar ze kleine apparatuur verkopen, bijvoorbeeld in (bijna) elke bouwwinkel, tuincentrum of supermarkt!

Bij recyclen geld natuurlijk altijd ook dat de intentie telt, dat jij probeert alles goed te recyclen is meer waard dan dat je het altijd goed doet! Als je dus een van deze items verkeerd hebt gerecycled (en dat heb ik ook!) zie dit dan als een leermoment en niet als aanval!

Liefs, Anouk

Welke van deze items heb jij weleens in de verkeerde prullenbak gegooid?

8 gedachten over “5 items die je waarschijnlijk wel eens verkeerd hebt gerecycled (En waar je ze wel laat!)”

 1. Ik gooi pizzadozen eigenlijk altijd bij het oud papier, maar dat komt ook doordat die dozen niet in onze prullenbak passen. Een kapot glas of kapotte vaas wikkel ik altijd in oud papier om vervolgens in de prullenbak te doen. Dit heb ik van jongs af aan geleerd. Ik twijfel altijd over aluminiumfolie, maar dat mag volgens mij tegenwoordig ook bij het plastic.

 2. De netjes van de mandarijnen deed ik altijd bij het plastic afval. Tot ik hoorde dat dit kunstvezels zijn en dat hoort bij het restafval.
  De pizzadozendiscussie kan ik mij nog herinneren en toch doe ik het nog wel eens fout.
  Goed scheiden valt af en toe niet mee, maar beter inperfect je best doen dan niets doen.

 3. Ik ben schuldig aan die eerste, en de mandarijnen van de netjes hierboven zijn ook nieuw voor me. De pizzadozen wist ik wel al een tijdje. Wat voor mij laatst ook nieuw was, is dat keukenpapier met bedrukking bij het restafval moet. Gewoon wit papier kun je wel bij het gft of oud papier doen (als het niet te vies is).

  Aan die plastic doppen op glazen potjes in de glasbak heb ik me gisteren nog onbewust schuldig gemaakt 🙁

  1. Van die plastic doppen wist ik ook heel lang niet af hoor! Dat van het keukenpapier wist ik nog niet (nu gebruik ik het zelf ook niet), maar wel goed om te weten!

 4. Dat van het glas en van de pizzadozen wist ik niet. Sinds er ook bepaalde pakken van drinken en volgens mij ook blik bij het plastic mogen, vind ik het allemaal behoorlijk onoverzichtelijk. Het lijkt simpel, dat afval scheiden, maar dat is het niet…

  1. Drink (en ook zuivel) pakken mogen volgens mij al sinds het begin van het plastic afval bij het plastic, vaak staat het gewoon op de verpakking trouwens! Blik mag er inderdaad ook bij, dat halen ze er met een magneet uit. En nee het is best ingewikkeld, maar beter af en toe wat fout doen dan het maar gewoon niet meer proberen, van je fouten kan je leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *