duurzame thuiswerkplek, duurzaam leven als student
Duurzaamheid

5 Praktische tips waarmee jij direct duurzamer kan gaan leven als student!

Het idee om een blog te schrijven over duurzaam leven als student staat al zeker 2 jaar op mijn lijstje. Op de valreep schrijf ik dan eindelijk deze blog want ik ben bijna geen student meer (ik ben al afgestudeerd, maar ik sta nog 2 weken ingeschreven als student). Dus vandaag: dingen die je super makkelijk duurzaam & groen doet als student

Duurzaam leven als student is makkelijker dan je denkt, ondanks dat je vaak met een klein budget leeft. Veel kleine aanpassingen samen kunnen echt verandering brengen, dus denk niet dat je meteen vegan en zelfvoorzienend moet leven voordat je een keer duurzaam leeft. Alle beetjes helpen, ook de beetjes door studenten!

Reis duurzaam met je studenten OV

Het aller makkelijkste wat je groen kan doen als student is natuurlijk reizen met het openbaar vervoer. Die OV kaart is natuurlijk ook mee naar je studie te reizen, maar kan ook prima gebruikt worden om leuke dingen mee te doen. Ik geef meteen toe dat dat makkelijker is met een weekend OV dan met een week OV, ik had zelf ook altijd week OV en ken de frustratie van dat die niet geldig is in de zomervakantie en weekend OV wel. Gelukkig is het OV de laatste weken van de vakantie wel weer geldig dus dan kan je los, ook met week OV!

Maak met je huisgenoten een maaltijdplanning

Maaltijdplannen is ideaal voor iedereen die leeft van een budget en dus ook voor studenten. Naast dat je er bakken geld mee bespaart omdat je veel gerichter boodschappen kan doen, is het ook nog eens heel duurzaam omdat je veel minder eten verspilt. Inspiratie nodig? Ik schreef al twee blogs met voorbeelden van planningen die wij maken voor het avondeten vol met makkelijke en goedkope maaltijden. Je vindt de blogs hier en hier.

Op zoek naar meer budget duurzame tips? Ik schreef er al eerder blogs over. Lees hier verder over hoe je gratis duurzamer kan leven, of hier hoe je er zelfs geld mee kan besparen!

Duurzaam leven als student

Leen boeken van de bibliotheek (i.p.v. nieuw te kopen)

In veel studentensteden kan je als student gratis een abonnement nemen op de bibliotheek. Boeken lenen is veel duurzamer dan boeken kopen, dus dit is ideaal als je een student bent die graag leest. Met je bieb abonnement krijg je ook toegang tot de online bibliotheek waar je duizenden e-boeken kan lenen, dus dit is ook zeker geschikt voor degene die graag e-boeken leest. Alhoewel het dan niet perse veel duurzamer is dan boeken kopen, maar wel stukken goedkoper!

Sluit je studentenrekening af bij een duurzame bank

Als student heb je vast en zeker een studentenrekening, dat heeft namelijk voordelen zoals dat je geen kosten betaald voor de rekening. Als je deze rekening afsluit bij een duurzame bank dan draag je zo ook nog eens bij aan een duurzamere wereld. Ik zit zelf al jaren bij ASN bank en ben hier super tevreden over. Ook Triodos is een Nederlandse bank die duurzaam investeert, dat is ook een hele goede optie

Investeer je studiefinanciering in duurzame investeringen

Vroeger leende iedereen vol en zette het geld op de bank voor de rente. Tegenwoordig heeft dat geen zin meer, bij gebrek aan rente. Normaal moet je nooit investeren met een lening, maar met je studie financiering kan het wel omdat hier (tot nu toe) geen rente op zit en dit wordt Janneke Willemse raadt dit zelfs aan in haar boek Blondjes Beleggen Beter (Disclaimer: investeren is niet zonder risico, de rente op je studielening kan veranderen en met beleggen kan je geld verliezen). Ik investeer zelf bij ASN bank en dit bevalt enorm goed, niet met studie financiering overigens, dat vind ik zelf te spannend maar als het wel bij jou past zou ik het doen!

Duurzame stappen zetten is echt niet zo moeilijk en kan ook als je studeert en leeft van een kleiner budget. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips zoals wordt vegetariër dat is namelijk helemaal niet duur en ook heel duurzaam, maar die heb ik weggelaten omdat ze niet specifiek voor studenten zijn. Wel op zoek naar deze tips? Hier kan je al mijn blogs over duurzaamheid vinden!

Liefs, Anouk

Welk van deze tips om duurzaam te leven als student ga jij volgend college jaar toepassen?

4 gedachten over “5 Praktische tips waarmee jij direct duurzamer kan gaan leven als student!”

  1. Ik mis die OV-chipkaart zo erg, hahahah. Als ik een dag geen college had, nam ik soms de trein naar Amsterdam, waar ik dan met studententarief musea bezocht. Een maaltijdplanning maken mijn vriend en ik ook heel vaak, dat vind ik zo handig.

  2. Fijne tips en inderdaad mooi om je hiermee in je studententijd ook al bezig te zijn! Ik mis het studenten-ov zo erg maar reis nog altijd met ov naar mijn werk, bevalt prima! Of ik carpool met een collega. En weekplanning voor eten is ook dikke tip inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *