Tips voor tweedehands winkelen
Duurzaamheid

5 Tips om succesvol kleding te kopen in de tweedehands winkel

Sinds ik heb geleerd hoe het er aan toegaat in de fast fashion wereld probeer ik zo min mogelijk fast fashion te kopen. Het goedkoopste alternatief voor fast fashion is tweedehands kleding shoppen, maar hoe doe je dat eigenlijk een waar vind je die parels die je op social media ziet maar nooit in jou kringloop? Vandaag deel ik 5 tips voor succesvol tweedehands winkelen

Een paar weken geleden schreef ik een blog over leuke duurzame activiteiten om te ondernemen in de herfst en kringloop winkelen was daar een van. Het lijkt me daarom leuk om vandaag wat tips te delen hoe je winkelen in de kringloop ook echt tot een succes kan maken.

Kies een fijne grote kringloop

Als je naar een tweedehands winkel gaat om kleding te kopen kan je het beste naar een grote kringloop gaan zodat je veel keuze hebt. Ik vind het fijn om naar bekende ketens te gaan zoals Het Goed, GoudGoed of Rataplan, zo weet je zeker dat de kleding gewassen is en dat ze veel keuze hebben. Hou je niet zo van kringlopen waar ze van alles hebben, kies dan een tweedehands winkel met alleen maar kleren zoals Appel en Ei.

Maak een plan

Normaal als je gaat shoppen kijk je waarschijnlijk gewoon rond of je iets leuks ziet, in een kringloopwinkel is dit echter niet zo’n goede tactiek. Ik kan echt aanraden om vooraf een lijstje te maken met waar je naar opzoek bent. Zo kan je gerichter zoeken en vind je waarschijnlijk leukere items. Hou er wel rekening mee dat je niet altijd alles vind, dus ga niet pas opzoek naar een nieuwe spijkerbroek als net je laatste exemplaar is gesneuveld.

Bekijk echt alles

In de meeste kringloopwinkels hangt de kleding op kleur gesorteerd, maar loop niet meteen weg bij het schap met roze omdat je niet van roze houdt. Vaak hangt er tussen het roze ook wit, rood, paars en andere verwante kleuren die je misschien wel mooi vindt. In een kringloop kan je het best alles bekijken en schap voor schap iets bij langs gaan. Als je voor een schap gaat staan en denkt hier hangt niets tussen en weer verder loopt dan vind je de pareltjes niet.

Let niet op de maten in het label

In de normale winkel zijn we geneigd om onze eigen maat te pakken en als die er niet hangt dan is dat jammer of zoeken we het op in de webshop. In de kringloopwinkel moet je kledingmaten wat ruimer nemen. Ik heb normaal een S, maar in de kringloop pas ik ook vaak XS en M. De kleding die daar hangt is al gedragen en daardoor wijder geworden of juist gekrompen in de was. Kijk dus vooral hoe groot een item is en laat je niet te veel leiden door het label, dan zul je zien dat het aanbod ineens veel groter is.

Neem iemand mee die jou smaak goed kent

Als je in de tweedehands winkel staat kan het heel overweldigend zijn omdat alles door elkaar hangt, het kan dan helpen om iemand mee te nemen die jou smaak goed kent (en jij die van hem/haar). Zo hoef je niet alleen te zoeken en die ander ziet vaak net dat ene item dat jij over het hoofd had gezien. Bovendien is het gezelliger en hou je het dan langer vol om jezelf door al die schappen heen te werken.

Ik ben sinds kort echt dol op de kringloop, maar ik heb er echt moeten leren winkelen. Geef ook vooral niet op als je in een kringloop niets leuks kan vinden, op een ander moment of in een andere kringloop kunnen er hele anders items hangen!

Liefs, Anouk

Wat is jou allerbeste tweedehands vondst?

15 gedachten over “5 Tips om succesvol kleding te kopen in de tweedehands winkel”

  1. Goede tips! Ik vind dat het lijstje ook werkt als je gaat voor nieuwe kleding. Als je ‘zomaar’ gaat shoppen, zonder lijstje, kom je toch vaak met meer thuis dan nodig is. Of je koopt weer honderd truien, terwijl je juist daar al genoeg van had. Ik kijk altijd eerst goed in de kast en besluit dan wat ik nog moet hebben.

    1. Helemaal mee eens! Ik schrijf items vaak op als ik merk dat ik het mis in mijn kast of als iets kapot gaat, als er dan meer dingen op het lijstje staan ga ik pas shoppen. Vaak kan ik dan ook de helft wegstrepen omdat het toch niet nodig bleek.

  2. Wat een fijne tips! Ik vind het ook altijd fijn om er echt even de tijd voor te nemen. En maten inderdaad gewoon te negeren (okay, tenzij het echt hele grote maten zijn) en maar te zien hoe het valt.

  3. Slimme tips! Ik vind de fijnste kringloop de kringloop die het dichtste bij is, zodat je er regelmatig kan binnenstappen. Ik heb altijd een lange termijn-lijstje in mijn hoofd, maar laat me vooral verrassen. Afdwingen gaat toch niet en soms kom je na maanden opeens dat perfecte truitje tegen. Wat ik ook vaak deed als beginnende kringloper (zo’n 12 jaar terug): stiekem spieken wat leuk uitziende mensen terughangen in het schap en dat even nader bekijken. Soms is het net hun maat niet, maar wel een echte parel die jou wel prachtig staat. Afkijken mag!

  4. Leuke tips die we samen de laatste keer goed uitgevoerd hebben naar mijn idee.
    En een parel van een winterjas voir jou gescoord!
    Superleuk ook om zo samen te shoppen.
    Voor mij ook een nieuwe ervaring waar ik dank zij jou steeds beter in wordt en nu ook voor mijzelf wel eens wat leuks meeneem.
    Wanneer gaan we weer heb je alweer een lijstje? 2e hands kerst shoppen is vast ook leuk?

  5. Ik wil eens een keer naar een grote kringloopwinkel gaan. Ik heb een kleine bij mij in de buurt en soms vind ik daar iets geweldigs, maar vaak slaag ik dan toch nét niet. Maar goed, ik pak het ook niet zo systematisch aan, ik loop gewoon naar binnen. Bedankt voor je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *