duurzamer leven
Duurzaamheid

5 x Dingen die ik niet (meer) koop sinds ik duurzamer leef

Ik schreef eerder al dat ik als (aspirerend) minimalist bepaalde items niet meer koop. Laatst bedacht ik me dat er ook dingen zijn die ik niet meer koop in het kader van een duurzamer leven. Wat dat is lees je in deze post!

Waterflesjes

Ik koop al heel lang geen waterflesjes meer, al zo lang dat ik zelfs al een dopper heb versleten! Ik zou niet snel meer een plastic flesje met water kopen. Als ik in een ander land ben waarvan ik niet zeker weet of je het water kan drinken, zal ik dan ook eerst vragen en pas daarna water in flesjes kopen.

Maandverband

Ondanks dat ik vorige week schreef over de nadelen van mijn menstruatie cup, ben ik groot fan! Dit item zorgt er niet alleen voor dat mijn menstruatie vele malen fijner is, maar ik bespaar ook geld en afval. Win-win-win situatie dus!

Broodzakjes

Ik kan me niet herinneren dit ooit te hebben gekocht, ik heb als sinds ik 11 ben dezelfde broodtrommel en die gebruik ik elke dag nog met heel veel liefde. Mocht hij ooit kapot gaan dan moet ik op zoek naar een nieuw exemplaar, het liefst tweedehands. Diepvrieszakjes koop ik nog wel, bij gebrek aan oneindige ruimte in de vriezer voor bakjes.

Fast Fashion

Dit is een recente verandering. Sinds dit jaar probeer ik namelijk geen fast fashion meer te kopen. Het gaat nog niet altijd helemaal goed, maar ik doe mijn best. Als ik toch iets nieuw moet kopen (denk aan ondergoed) ga ik graag voor een merk dat al op de goede weg is naar duurzaamheid zoals de C&A

Wattenschijfjes

Afgelopen kerst heb ik van mijn mama herbruikbare wattenschijfjes gekregen. Sindsdien hoef ik dus geen wattenschijfjes meer te kopen en weg te gooien. Ik ben er helemaal blij mee!

En dit is (voor nu) alles wat ik niet meer koop in het kader van duurzaamheid. Er zijn ook nog heel veel items die ik niet meer zou willen kopen maar nog wel koop, zoals tissues, plastic tandenborstels en overmatig veel plastic verpakkingen. Maar zoals ik vorige week als schreef, gaat een duurzamer leven in kleine stapjes. En dit zijn een paar stapjes die ik tot nu toe heb gemaakt!

Liefs, Anouk

Zijn er dingen die jij bewust niet koopt in het kader van duurzaamheid?

20 gedachten over “5 x Dingen die ik niet (meer) koop sinds ik duurzamer leef”

 1. Ik neem al lange tijd altijd zelf een tasje mee en koop ook geen (water)flesjes meer. Ik neem al een aantal jaar trouw een broodtrommel mee (anders plet ik mijn brood ook, hou ik niet zo van) en probeer ook steeds bewuster kleding te kopen. En ik geloof ook echt dat als we allemaal een beetje ons best zouden doen, de wereld in no time een stukje schoner is..

 2. Waterflesjes koop ik ook echt niet meer en inderdaad gebruik ik een broodtrommel. Verder let ik niet zo heel veel op mijn aankopen in het kader van duurzaamheid. Ik probeer wél echt heel goed mijn afval te scheiden.

 3. Waterflesjes koop ik bijna niet meer, al moet ik wel toegeven soms een flesje ice tea te kopen. Zelf gebruik ik een broodtrommel, maar ik heb wel broodzakjes in huis om overgebleven natvoer van de kat in de koelkast te kunnen bewaren.

  Wel doe ik vaak boodschappen op de markt en neem ik mijn eigen stoffen tasjes mee. Dan hoef ik geen plastic aan te nemen. Brood koop ik vaak bij de bakker en dan neem ik mijn stoffen broodzak mee. En wij scheiden hier in huis ook het plastic van het restafval. GFT kunnen wij helaas niet scheiden, want er zijn geen speciale containers daarvoor hier in de buurt. Heel jammer!

  Liefs,
  Marloes

  1. Wat goed dat je boodschappen op de markt doet! En wat jammer dat je geen GFT kan scheiden, ik heb op internet wel eens een wormen bak voorbij zien komen die dan compost van je GFT kunnen maken en dat schijnt ook heel goed binnenshuis te kunnen zonder dat het gaat stinken. Maar het is natuurlijk wel een drempel om daaraan te beginnen.

 4. Supergoed bezig! Sinds vorige week heb ik ook een menstruatiecup, waardoor ik ook deze vijf dingen niet meer koop. Hoewel ik moet toegeven dat ik héél af en toe nog fast fashion koop, maar veel minder dan eerst. En alle beetjes helpen zeg ik altijd!

  1. Helemaal waar! Fast Fashion koop ik ook nog af en toe (ondergoed bijvoorbeeld), maar dan wel van merken die duurzamer bezig zijn zoals de C&A, en dat scheelt toch weer!

 5. Een leuke lijst vol mooie stappen! Als je nog eens in een land zonder veilig kraanwater komt, zou je een waterfilter kunnen overwegen. Op mijn lijstje staat alleen geen menstruatiecup, maar ik heb een spiraaltje waardoor ik nauwelijks tot niet ongesteld wordt. Dat werkt voor mij ook fijn.

  1. Ik heb nog nooit van een waterfilter gehoord, wat interessant! Ik heb al vaker goede verhalen gehoord over een spiraal, zelf ben ik heel tevreden met mijn cup.

 6. Wat een mooie, duurzame alternatieven! Ik eet altijd thuis dus geen broodtrommel of boterhamzakjes voor mij! Ik heb ze wel liggen want soms vind ik ze wel eens handig om andere dingen in te bewaren, maar ik gebruik ze maar heel weinig. Waterflesjes ook niet trouwens. Ik wil me ook wat meer gaan verdiepen in duurzamere mode. Welke winkels buiten C&A bieden het nog meer aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *