Minder vaak je haren wassen
Duurzaamheid

5 x Hoe ik mijn haren minder was

Als je haar maar goed zit. In onze maatschappij is je haar een statussymbool. Ik heb zelf ook graag dat mijn haar er verzorgd uitziet, maar een paar jaar terug leerde ik dat shampoo je haar eigenlijk te schoon maakt en jaar haar hierdoor uitdroogt. In deze blog geef ik tips over minder vaak je haren wassen: hoe en waarom je dit wil doen.

Ik heb mijn haar getraind om een keer per week gewassen te worden, of eigenlijk ben ik hier nog mee bezig. Je haar trainen? Ik bedoel hiermee dat je je haar kan leren om minder snel vettig te worden, heel simpel door het minder vaak te wassen. Tijdens dit proces ben ik tegen best wel wat tips tegen gekomen die ik graag van tevoren had willen weten, daarom deel ik ze vandaag in deze blog:

Een dag per keer

Dit is niet een must maar vond ik heel fijn: schuif je haar wassen steeds een dag verder uit. Ga niet van je haar elke dag wassen naar 1 of 2 keer per week. Probeer het eerst om de dag te wassen en als je haar hieraan gewend is kan je het verder op gaan rekken. Ik ben nu naar 1x per week aan het toewerken, maar ik heb heel lang op 2x per week gezeten.

Droogshampoo is je beste vriend

Ik vind het persoonlijk niet fijn om met een vieze bos haar in het openbaar te moeten verschijnen, gelukkig bestaat er droogshampoo. Gebruik droogshampoo pas als je haar echt al vet is, anders kan je haar alsnog niet zijn eigen talg productie gaan reguleren.

Meer lezen over duurzaamheid in de badkamer? Dat lees je hier!

Draag je haar in een staart

Kom je er niet meer uit met droogshampoo? Draag je haar dan een dag vast, zo valt het veel minder op dat je haar niet zo schoon is. Sterker nog, ik heb nog nooit gehoord dat mijn haar vies was als ik het in een staart droeg. Zo kan je makkelijk het wassen nog een dagje uitstellen.

Wees consequent: het is een proces

vergeet niet dat het minder gaan wassen van je haar een proces is, dit proces duurt voor mij al zeker twee jaar. Dit kwam vooral doordat ik niet altijd even consequent was en mijn haar toch op dag 3 ging wassen omdat ik een verjaardag op dag 4 had etc. en dan schiet het natuurlijk niet op. De aanhouder wint en dat geldt zeker voor het minder vaak wassen van je haar.

Eenmaal per week je haar wassen is niet iets wat je overnacht bereikt, maar zeker de moeite waard. Ik vind het heerlijk dat ik nu gewoon weet; op zondagavond was ik mijn haar, de rest van de week hoef ik hier niet meer over na te denken. Ideaal.

Liefs, Anouk

Minder vaak je haren wassen, durf jij het aan?

Dit vind je misschien ook leuk...

8 Reacties

 1. Hm, ik was mijn haar (minimaal) vier keer per week, maar dat is ook omdat ik zonder föhn en lak er geen enkel fatsoenlijk model in krijg. Want inderdaad: als je haar maar goed zit…

  1. Ik heb mijn haar zeker tot 4 jaar geleden 3-4 keer per week gewassen. Mijn haar is lang en vrij simpel om in model te krijgen. Als ditt voor jou haar goed werkt, is dat toch ook helemaal prima!

 2. Ik was mijn haar nu ook 1 keer per week en kan me vinden in al je tips al heb ik het wel gewoon van de ene op de andere dag zo aangepakt. Gewoon mijn haar op zondag gewassen en dan maar meteen tot de volgende zondag gewacht. Staartjes en droogshampoo zijn inderdaad mijn beste vrienden 🙂
  Heb een aantal jaren terug eens een jaar zonder shampoo gedaan maar ik vind mijn haar wassen echt ook een fijn momentje voor mezelf dus ik geniet er toch een keer per week van nu.

  1. Ik ben ook van 4 dagen direct naar 1 keer per week gesprongen. Geen shampoo durf ik niet aan, ik geniet ook veel te veel van de me time onder de douche

 3. Ik zit op 2 keer per week en dat vind ik eigenlijk prima! Ik vind het trouwens wel grappig om te lezen dat iedereen altijd zegt dat je vettig haar in een staart kan doen om het minder te laten opvallen, maar bij mij zie je het dan juist veel duidelijker, haha!

  1. Oh wat grappig dat dat zo verschilt per persoon! Mijn haar ziet er zoveel beter uit in een staart, ik heb heel fijn haar, misschien ligt het daaraan.

 4. Wat een fijn artikel. Ik zit inmiddels weer op 3x in de week, waar ik van baal, aangezien ik het een hele periode volhield om 1x in de 5 a 6 dagen mijn haar te wassen. En inderdaad, het elke keer een dag langer uitstellen helpt echt enorm.

  1. Ik snap dat je daar van baalt, maar gelukkig kan je altijd weer opnieuw beginnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *