Duurzame stationery
Duurzaamheid Langzaam leven

5x Tips voor duurzame stationery

In een vorige blog heb ik uiteengezet dat de meeste stationery producten niet erg duurzaam zijn. In deze vervolg-blog wil ik ingaan op alternatieven waardoor je je stationery collectie duurzamer kan maken!

Kies voor papier met een keurmerk

Ik denk dat elke creatieveling er wel eentje heeft liggen. Een papierblok. Wil je graag duurzamer leven maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Ga dan eens op zoek naar papierblokken met een keurmerk. Het keurmerk dat je het meeste ziet is het FSC 100% keurmerk wat inhoudt dat het papier uit duurzame bossen komt. Wil je nog een stapje verder gaan dan kan je opzoek gaan naar het FSC recycled keurmerk, voor dit papier zijn geen bomen gekapt. Meer leren over papierkeurmerken? Kijk dan hier.

De Action heeft bijvoorbeeld op hun website staan dat een deel van hun kantoorartikelen het FSC keurmerk heeft. Ga daar bijvoorbeeld eens naar op zoek in de winkel!

Koop Die Cuts in plaats van stickers

Die cuts, dat zijn die uitgesneden kartonnen plaatjes die je zelf nog op moet plakken. Duurzamer dan stickers, vooral omdat stickers vaak een plastic coating hebben. Het is echter wel iets meer werk.

Duurzame biologisch afbreekbare stickers bestaan ook (bijv. van hout zoals deze) maar omdat ik geen verkooppunt in Nederland heb kunnen vinden bespreek ik ze hier verder niet.

Wil je toch graag stickers? Matte papieren stickers zijn (iets) duurzamer dan glossy stickers, omdat hier geen plastic coating overheen zit. Kies ook voor stickers zonder glitters, glitters zijn vaak van plastic gemaakt.

Kies een alternatief voor de balpen

Pennen komen voor in alle kleuren, vormen en maten die je je maar kan bedenken, helaas moet je ze als ze leeg zijn weggooien. Heb je al eens overwogen om voor een duurzaam alternatief te gaan zoals een mooie vulpen of een simpel potlood? Ik schreef er hier een uitgebreide blog over!

Steun een kleine ondernemer

Het is niet perse duurzaam, maar ik ben ervan overtuigd dat het wel beter is voor de wereld. Shoppen bij een kleine ondernemen en dan het liefst een Nederlander. Zo steun je een lokale creatieveling, als je iets koopt bij een kleine onderneming maak je ergens een persoon blij!

Wil je een lokale ondernemen steunen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ga eens zoeken op Etsy naar bijvoorbeeld stickers en stel de shoplocatie in op Nederland.

Gebruik wat je al hebt

Ik weet het, het is een open deur. De beste tip die ik je kan geven om duurzaam om te gaan met stationery is om te gebruiken wat je al hebt liggen. Koop geen nieuw notitieboekje als je er nog 6 hebt liggen en wees creatief met het iets minder mooie papier dat overgebleven is in je papierblok.

Zoals je leest zijn er plenty alternatieven voor het verduurzamen van je stationery collectie en je kan meteen beginnen zonder er veel geld aan uit te hoeven geven!

Liefs, Anouk

Had jij er ooit bij stil gestaan dat er duurzame alternatieven zijn voor stationery producten?

8 gedachten over “5x Tips voor duurzame stationery”

  1. Wat een fijn en handig artikel zeg. Ik vind het zelf sowieso altijd leuk om kleine, beginnende ondernemers te starten, omdat ik zelf ook beginnend ondernemer ben. Ik verkoop alleen diensten in plaats van producten, maar blijft het mooi vinden om anderen te kunnen steunen in hun dromen.

  2. Wat een fijne tips! Ik heb gelukkig nog een hoop potloden e.d. in huis maar stickers vind ik zo leuk om te plakken. Nooit bij nagedacht dat dat helemaal niet zo duurzaam is. Ik probeer ook wat meer te tekenen in plaats van een sticker te plakken. Ik ga eens op zoek naar een wat duurzamere variant!

    1. Ik vind stickers ook echt heerlijk om te plakken en ik heb er gewoon nog heel erg veel dus die blijf ik gewoon lekker gebruiken. Ik denk dat ik me is in die cuts ga verdiepen, want dat lijkt me de meest duurzame vervanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *