duurzame tuin tips
Duurzaamheid

5x Zo ga jij je tuin Duurzaam maken! (5 tips voor elk budget)

Duurzaam leven kan je op veel meer aspecten van je leven toepassen dan het kopen van een houten afwasborstel. Je hebt er misschien nog niet over na gedacht, maar ook in de tuin kan je duurzaam aan de slag. Tegels eruit en planten erin is al een goed begin, in deze post vind je nog meer tips voor een duurzame tuin!

Ik heb zelf natuurlijk helemaal nog geen tuin, maar ik vind het wel heel leuk om na te denken over wat ik zou doen met een duurzame tuin en volg veel accounts op instagram die hier mee bezig zijn. Deze blog kan je dus ook een beetje lezen als mijn toekomstplannen voor wanneer ik wรฉl een tuin heb.

Zaai (vaste) bloemen voor de insecten

Het gaat slecht met de insecten (hier lees je er meer over), en dat komt deels doordat wij de hele wereld betegelen. Een goede start voor een duurzamere tuin is het weghalen van tegels en het planten van bloemen. Ga voor een variatie van bloemen en gebruik het liefst biologisch bloemenzaad van inheemse planten. Het is ook een goed idee om bloeiende vaste planten in je tuin te zetten die bloeien in verschillende jaargetijden, dit trekt weer andere insecten aan dan bloemen die maar 1 jaar bloeien.

Begin een (makkelijke) moestuin

Iets wat ook goed is voor de wereld is om een moestuin te beginnen. Niet alleen is het kweken van je eigen groente heel milieubewust (bijv. omdat er geen pesticiden bij komen kijken), maar je moestuinplantjes trekken ook allerlei insecten en andere dieren aan. Heb je kruidenplantjes? Laat er dan ook vooral een paar doorschieten in bloemen, goed voor de beestjes in de tuin!

Zorg voor waterelementen in de tuin

Een waterelement in je tuin, dit klinkt misschien wat vaag, maar het kan al zo simpel zijn als een vogelbadje. En het kan natuurlijk ook zo uitgebreid als een grote vijver! Alle dieren moeten drinken, dus je helpt hier heel veel diertjes mee. Denk aan kikkers, vogels en allerlei insecten. Denk er ook eens over om een regenton te installeren of een regenpijp die het water direct je tuin instroomt. Doordat veel van het regenwater in het riool wegstroomt wordt de grond steeds droger, door regenwater op te vangen kan je dit tegengaan!

Installeer een groendak op platdak of tuinhuis

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt bij een groene tuin is het (laten) installeren van een groen dak. Een groen dak is een mos/graslaag op je dak. Heb je een stevig dak dan kan je een hele tuin aanleggen op je dak, maar er bestaan zijn ook lichte varianten met sedum voor garages en tuinhuizen (lees hier meer over de verschillende soorten). Een groendak trekt filtert fijnstof uit de lucht zet CO2 om in zuurstof en draagt bij aan het isoleren van je huis. Je moet hier wel budget voor hebben, maar als je dat hebt lijkt het mij een aanrader!

Plaats een (groot of klein) insectenhotel

Het laatste wat ik graag zou willen in mijn toekomstige groene tuin is een groot insectenhotel. Misschien een beetje eentonig, dat alle tips in deze blog zijn om insecten te helpen, maar die hebben het nou eenmaal erg zwaar! Een insectenhotel kan heel veel vormen en maten aannemen, van zo klein als een vogelhuisje tot zo groot als een hele wand. Zorg voor verschillende texturen zodat er verschillende soorten insecten in kunnen wonen. Denk aan bakstenen met gaatjes, takjes, grassen, boomstammen etc.

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat ik een eigen tuin heb om duurzaam in te richten, maar ik heb er nu al helemaal zin in om een klein paradijsje te maken met veel bloemen en waar het fijn is voor mensen en dieren. Kan jij ook zo dromen over toekomstplannen?

Liefs, Anouk

Heb jij ook direct zin om een duurzame tuin aan te leggen?

11 gedachten over “5x Zo ga jij je tuin Duurzaam maken! (5 tips voor elk budget)”

  1. Mijn kleine tuintje / dakterras is te klein voor al deze dingen, maar als ik een echte tuin zou hebben, lijkt iets van een waterelement me heel erg leuk. Vooral ook om daar dan in de zomer de vogels in te zien badderen;).

  2. Een waterschaal op de grond trekt ook egels aan. Superleuk.
    En wat ook leuk is, is een hangend tuintje. Ik kreeg er 1 via mij werk en heb hem aan de buiten kapstok gehangen. Ben benieuwd wat er uit komt

  3. Wat een leuke blog! Ik ga zeker kijken of ik ergens een insectenhotel kan plaatsen.
    Ik ben nu ook vooral nog aan het dromen over mijn eigen tuin ‘later’, maar we mogen wel de tuin van de onderbuurman opfleuren. ๐Ÿ™‚ Hij is zelf niet meer in staat om hem te onderhouden en wij willen supergraag met onze handen in de aarde wroeten. Een win-winsituatie!

  4. Onze tuin is al behoorlijk duurzaam! Boompjes, planten en bloemen voor de beestjes, een insectenhotel, een vogelbadje… En verder laten we de tuin ook grotendeels z’n gang zijn. Bladeren ruimen we niet op, maar mogen in de tuin liggen, het meeste onkruid laten we gewoon staan… Een duurzame tuin is eigenlijk ook perfect als je gewoon lui bent ๐Ÿ˜‰

  5. Wat een leuke tips! Ik hoor ook dat het goed is om sommige planten juist samen naast elkaar te planten zodat ze het extra goed doen. Heb je daar toevallig ook info over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *