Duurzaamheid

8 items om te vervangen voor een duurzamer leven

Vorige week schreef ik al een blogposts met 8 items die ik al heb vervangen voor een duurzamer leven. Vandaag kom ik met een vervolg op deze posts, namelijk 8 items die ik nog wil vervangen met duurzame alternatieven Lees snel mee voor duurzame alternatieven.

Je bent nooit klaar met een duurzamer leven gaan leiden, en er zijn dan ook altijd nog meer items in je leven die je kan vervangen met en duurzamere alternatief. Ik zie deze lijst dan ook als een work in progress en niet als een einddoel.

Tandenborstel

Met dit eerste item speel ik een beetje vals. Ik heb mijn tandenborstel namelijk al vervangen met een exemplaar van gerecycled plastic. Echter is het zo dat mijn vriend nog altijd een normale heeft, en ik ook nog graag een bamboe tandenborstel wil proberen.

Conditioner

Zoals ik vorige week al schreef heb ik mijn shampoo vervangen met een shampoo bar. Mijn conditioner wil ik op termijn (ik heb nog vrij veel liggen) ook gaan vervangen met een conditioner bar. Of met een glazen pot onbewerkte kokosolie, dat schijn je ook goed als conditioner te kunnen gebruiken.

Showergel

Nog een laatste item in de badkamer: showergel. Ik ben niet iemand die elke maand een fles showergel leegmaakt, dus dit vervangen was nooit zo’n prioriteit. Als ik nu een nieuwe zou kopen zou ik toch wel graag de solid showergels van de Lush willen uitproberen, die zijn namelijk helemaal zero-waste!

Diepvrieszakjes

Ik zou heel graag diepvrieszakjes vervangen met herbruikbare siliconen zip-lock zakjes. Dit zijn zakjes die je kan afwassen en steeds opnieuw kan gebruiken. Waarom ik deze nog steeds niet heb gekocht? Wij gebruiken zo weinig diepvrieszakjes dat na 2 jaar samenwonen de eerste verpakking die we hebben gekocht nog steeds niet op is!

Schoonmaakmiddelen

Ik zou heel graag alle schoonmaakmiddelen in ons huis vervangen met duurzame alternatieven. Nu is het zo dat mijn vriend en ik inwonen bij mijn schoonouders (we hebben een eigen keuken maar delen badkamer en toilet), en dat ik dit dus niet zelf kan beslissen. Ik denk dat dit dus nog eventjes moet wachten, maar op een dag ga ik voor duurzame schoonmaakmiddelen. In de keuken doen we dat ook al aardig, maar daar is ook nog ruimte voor verbetering.

Plakband

Plakband is iets waar je niet zonder kan maar wat ook helemaal niet duurzaam is. Het kan niet gerecycled worden door de plaklaag, en als je het op papier plakt kan dat ook nog eens minder goed gerecycled worden omdat er nu plastic opgeplakt zit. Ik zou graag de plakband vervangen met papiertape of met biologisch afbreekbaar plakband. De brede plastictape heb ik al vervangen, nu de kleine rolletjes nog (maar die zijn nog niet op)

Pennen

Ik zou heel graag de pennen in ons huis vervangen met duurzame alternatieven. Als je me al langer volgt weet je misschien dat ik hier vorig jaar al eens een blog over schreef. Er is alleen een probleem, pennen verschijnen gewoon in dit huishouden. Ik weet niet waar ze vandaan komen maar het worden er alleen maar meer en ik koop ze nooit, maar er komt vast een dag dat ze op zijn en dat ik een duurzaam alternatief aanschaf.

Dit waren ze, de items die ik de komende jaren hoop te gaan vervangen met duurzamer alternatieven. Het zijn geen dingen die ik nu direct anders wil doen, dat zou in veel gevallen ook erg niet-duurzaam zijn omdat ik mijn nog niet opgemaakt showergel dan bijvoorbeeld weg zou doen. Stapje voor stapje op weg naar een duurzaam leven!

Liefs, Anouk

Wat wil jij nog vervangen met een duurzaam alternatief?

9 gedachten over “8 items om te vervangen voor een duurzamer leven”

 1. Voor de diepvries gebruik ik gewoon bakjes. Die zijn wel van plastic, maar die kunnen elke keer weer afgewassen worden. Toch redelijk duurzaam. Schoonmaakmiddelen wil ik ook verduurzamen. Ik zie zoveel tutorials op internet. Daar moet ik mij eens meer in gaan verdiepen.

  1. Wij gebruiken ook wel bakjes maar die nemen vaak zoveel ruimte in beslag in de vriezer. Ja er zijn zoveel tutorials, om de een of andere reden komt het er nooit van dat ik me daar in verdiep, maar wil het in de toekomst zeker gaan doen!

 2. Wat handig, dit lijstje! Mijn tandenborstel heb ik ook vervangen door een bamboe exemplaar. Superhandig en makkelijk! Duurzame schoonmaakmiddelen wil ik ook gaan gebruiken. Daar moet ik me echt eens in gaan verdiepen. Verder gebruik ik, net als Marloes, diepvriesbakjes in plaats van -zakjes. Kun je eindeloos hergebruiken 🙂

  1. Ja diepvriesbakjes werken ook heel goed, maar die zijn vaak zo groot en nemen veel ruimte in beslag, en onze vriezer is niet gigantisch 🙂

 3. Wat een mooi lijstje. Wij hebben onze herbruikbare diepvrieszakjes van de Ikea, werkt prima!
  Ik heb zelf sinds kort ook een shampoo en conditioner bar en ik ben om. Doordat ze ook nog eens biologisch (en vegan) zijn heb ik het idee dat mijn haar er ook echt schoner van wordt of zo.

  1. Ik wist helemaal niet dat de IKEA dat ook heeft, ik ga dat eens opzoeken! Ik heb wel van die foodhuggers van de IKEA en die vind ik superfijn.

 4. Wat een handig lijstje! Ik wist niet dat er herbruikbare siliconen zakjes voor de diepvries bestaan. Meestal gebruiken wij plastic bakjes die her te gebruiken zijn, maar soms is een zakje voor iets plats of kleins ook wel heel handig.

 5. Ik heb in de laatste tijd de oorstokjes vervangen door papieren en heb in Duitsland tissuesboxen gekocht die volledig gerecycled zijn. Voor de rest probeer ik zo min mogelijk verpakkingen te kopen. Dus geen schalen met appels maar de groenteboer met een papierenzak die we zelf steeds meenemen. Al het fruit- en groente afval bewaren in een grote zak in de vriezer en brengen we eens in de zoveel tijd naar vrije uitloopvarkens hier in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *