Duurzaamheid

8 items die ik heb vervangen met een duurzaam alternatief

Op de route naar een duurzaam leven zijn er heel veel kleine stappen om te maken. De afgelopen jaren heb ik bepaalde items in mijn leven vervangen met een duurzaam alternatief, denk aan een broodtrommel i.p.v. plastic zakjes. Vandaag deel ik een paar van die stapjes.

Ik weet zeker dat ik in deze blog items vergeet omdat ze voor mij te normaal zijn geworden. Ik denk er niet meer bij na dat ik een broodtrommel gebruik en geen broodzakjes, maar velen gebruiken nog de zakjes. Heb je nog mooie toevoegingen laat het dan hieronder in de reacties weten.

Broodtrommel

Eigenlijk is dit voor mij geen vervanging, ik heb vrijwel nooit boterhamzakjes gebruikt. Ik noem hem hier toch omdat ik wel mijn vriend heb aangespoord om een broodtrommel te gaan gebruiken. Dit is een super simpele stap en het bespaart zoveel afval. Ik heb mijn broodtrommel al meer dan 10 jaar en hij doet het nog steeds, dat staat gelijk aan meer dan 5000 boterhamzakjes (gebaseerd op 2 per dag en een schooljaar gebruik).

Vlees

Het is niet echt een item om te vervangen, maar wel iets wat impact maakt. Ik verving vorig jaar vlees met plantaardige alternatieven. Vaak zijn dit vleesvervangers, maar ook steeds vaker koken we zonder vleesvervangers. Vervang vlees met vegetarisch en je bent al een heel eind op weg naar een duurzaam leven.

Wattenschijfjes

Ik gebruik sinds twee jaar herbruikbare wattenschijfjes. Ze zijn nog steeds goed en ik heb ondertussen al zo’n 700 wattenschijfjes bespaart. Het enige nadeel is dat je ze moet wassen en soms vergeet ik dat en dan zit ik zonder, maar ik vergat ook wel eens nieuwe te kopen dus zo’n ramp is dat niet.

Wat minder spannend maar dit verving ik ook: mijn deodorant, mijn tandenborstel, alle producten met microplastics en/of producten die op dieren zijn getest.

Shampoo

Vorige zomer verving ik mijn shampoofles met een shampoobar en hij gaat nog steeds mee terwijl ik nu al zeker 2 flessen shampoo zou hebben gebruikt. Ik zal eerlijk zeggen dat ik een shampoobar niet altijd fijn vindt en er erg aan heb moeten wennen. Ik zou echter ook niet weer een fles shampoo kopen.

Maandverband

Als je snel veel impact wil maken op de hoeveelheid afval, dan kan je dat heel goed doen door een menstruatiecup te kopen. Niet alleen bespaart het bergen afval, sinds ik hem heb vergeet ik soms dat ik ongesteld ben! Meer lezen, klik dan hier of hier.

Wegwerpflesjes

Dit is ook een item waarvan ik er eigenlijk niet meer over nadenk dat ik hem gebruik, mijn hervulbare waterflesje. Ik heb zelf een dopper en vind ze echt top, als ik een nieuwe zou kopen zou ik wel graag een metalen willen en niet een van plastic maar zo lang hij niet kapot gaat hou ik mijn plastic dopper. Ik zie nog regelmatig mensen op mijn studie elke dag een flesje weggooien, ga na hoeveel afval je kan besparen met een hervulbare fles! En als je niet van water houdt, je kan er natuurlijk ook iets anders indoen, sap uit een groot pak maakt ook minder afval dan allemaal kleine verpakkingen.

Ik hoop natuurlijk dat jij uit deze blog inspiratie op kan doen voor items die je mogelijk nog kan vervangen met een duurzaam alternatief. Ik wil ook nog even benadrukken dat als je geen budget hebt om dit soort items te kopen je ook op andere manieren impact kan maken, bijvoorbeeld door vaker de fiets te nemen. Hier of hier kan je daar meer over lezen.

Liefs, Anouk

Welke items heb jij al vervangen met duurzame alternatieven?

15 gedachten over “8 items die ik heb vervangen met een duurzaam alternatief”

 1. Leuk om te lezen en er zit inderdaad veel bij waar ik niet eens meer over nadenk. Broodtrommel, waterflesje en dat soort dingen zijn voor mij ook heel normaal. Altijd al geweest overigens, vanuit mijn opvoeding. Bizar eigenlijk hoeveel boterhamzakjes je daarmee bespaart, als je het zo eens uitrekent.

  1. Broodtrommel heb ik ook al van kinds af aan, ik weet niet beter. Ja ik was ook echt verbaast, zo veel zakjes. Je zal die ook maar allemaal moeten kopen en betalen.

 2. Ik kreeg gisteren mijn wasbare wattenschijfjes binnen! Heb ze wel eerst gewassen en ze liggen nu te drogen. Ben alleen benieuwd of je er ook nagellakremover op kan doen… Mijn nagellak moet ik toch op de รฉรฉn of andere manier van mijn nagels kunnen poetsen. Hoe doe jij dat?

  1. Ik draag heel weinig nagellak en eerlijk gezegd pulk ik het er meestal vanaf voordat ik het met nagellakremover doe. Ik ben toch bang dat ik mijn wattenschijfjes ermee verpest dus ik heb het nog steeds niet geprobeerd en gebruik meestal een opgevouwen tissue (want ik heb geen normale wattenschijfjes)

  2. Je zou aparte kunnen gebruiken voor nagellak. Ik heb zelf iets minder mooie, zelfgemaakte van een oud gastendoekje voor dit doel (al lak ik mijn nagels niet vaak). De nagellak gaat namelijk niet echt meer van het wattenschijfje. Bij Het Zero Waste Project/Smir Store (hun winkel) zag ik laatst dat ze er iets speciaals voor hadden trouwens!

 3. Goed bezig hoor en idd het zijn van die kleine dingen.
  Broodtrommel doe ik al jaren en menstruatie cup geen ervaring mee, zal eens lezen wel eens van gehoord.

  Ik probeer mijn eigen groenten te verbouwen zodat je niet in de supermarkt hoeft te kopen.
  Ook doe ik aan ontspullen en pak ik de auto nooit maar de fiets.
  Shampoo bar is ook idee, maar die moet je wel steeds bijvullen toch en lege verpakkingen gooi je dan ook weg of werkt het anders.

  Ik zou het leuk vinden als je mij ook volgt en een kijkje neemt heb een nieuwe blog over moestuinen doe je zo; laat zien hoe ik mijn groenten heb in moestuin tafel en bak;-) fijne zondag nog liefs

  1. Nee een shampoo bar koop je zonder of met heel weinig verpakking (soms zitten ze in plastic folie, maar dat is alsnog veel minder dan een shampoofles). Het is als het ware een blok zeep maar dan speciaal voor je haar. Ik heb een Lush shampoobar en ik doe er al een jaar mee en hij is nog niet op. Ik heb zelf een moestuinbak dus ik ga je blog zeker even bekijken ๐Ÿ™‚

   1. Wat een duurzaam en goed idee, en dat je er een jaar mee doet is helemaal top, Goed om te weten zeg.
    Ik krijg er ook wel een x zin in dat dan aan te schaffen.
    Hou wel van duurzaam leven en je best doen voor het milieu.

    Ik heb ook nog een andere blog
    http://www.hotstuffforladies.com misschien zin om elkaar daar ook te volgen.

    Gaat vooral over blogs hoe je er voor weinig leuk uit kan zien ,koopjes en ik vlog sinds kort op YouTube onder de naam hotstuffforladies hihi.

    Kijk maar hoor heeft geen haast.
    Fijne avond nog en super ideaal die tip van je liefs???

 4. Mooi om zo’n lijstje te maken, zo zie je je eigen ontwikkeling goed! Er zijn inmiddels talloze shampoo bars op de markt, dus er is er vast een die je wel optimaal fijn vindt. Ik kan zelf die gemaakt door Linda van Zaailingen enorm aanbevelen. Gebruik ik al jaren. Misschien is het wat voor je als deze op is (wat zijn ze zuinig hรจ?).

  1. Ja klopt, ik heb er ook alle vertrouwen in dat ik een goede ga komen. Ja ze gaan echt bizar lang mee, en dan schijnt ook nog dat ik een vrij zachte heb die wat sneller opgaat

 5. Ik zou niet meer zonder mijn waterfles kunnen, haha! Ook vervang ik vlees heel vaak voor vleesvervangers, maar eet niet altijd vegetarisch. Zo’n shampoo bar zie ik ook wel zitten!

  1. Gewoon proberen zo’n shampoo bar, het bespaart zoveel plastic flessen over de tijd. Ik eet ook niet 100% vegetarisch (ik denk wel 99%), alle beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *