Duurzamer Toilet: 9 simpele tips
Duurzaamheid

9 Simpele tips voor een duurzamer toilet

na de badkamer en de keuken vond ik het wel tijd worden om duurzame tips te geven voor de kleinste ruimte in het huis. Daarom deel ik vandaag tips over hoe je je toilet zo duurzaam mogelijk kan maken.

Ondanks dat het toilet een hele klein ruimte is, bleken er heel veel dingen te zijn die je er duurzamer kan doen! Ik was verbaast over hoeveel tips ik kon verzamelen voor het toilet. Hier komen ze:

 • Vervang je normale WC-papier met WC-papier van gerecycled papier. Dat kan je bij elke supermarkt kopen. Nog een stapje verder gaan? Ga voor papiervrij WC-papier van bijvoorbeeld bamboe.
 • Als je echt helemaal zero waste wil gaan, kan je een bidet laten installeren. Geen WC-papier meer nodig.
 • Vervang je schoonmaakmiddelen, door duurzamere alternatieven. Kalk gaat bijvoorbeeld heel goed weg met azijn, en veel merken schoonmaakmiddel bieden tegenwoordig een eco-lijn aan.
 • Laat de luchtverfrisser achterwege. Of vervang het met een duurzame variant, geurstokjes kan je heel makkelijk zelf maken met stokjes zonder schors en essentiële oliën.
 • Vervang de plastic WC-borstel met een houten exemplaar. Of ga voor een waarbij je alleen de borstelkop hoeft te vervangen, dat scheelt al enorm!
Duurzamer Toilet: 9 simpele tips
 • Vervang je handzeep door een duurzame handzeep, bijvoorbeeld van het merk Zeepje. Een hervulbaar pompje gebruiken scheelt ook.
 • Nog een stapje verder? Kies dan voor een blok zeep, bij bijvoorbeeld Dille & Kamille kan je die zelfs zonder plastic verpakking kopen!
 • Toe aan een nieuwe WC-bril nodig? Overweeg dan om er niet een van plascit, maar van bamoe aan te schaffen. Die koop je gewoon bij IKEA.
 • En ook voor de andere accessoires in het toilet (bijv. de WC rolhouder) kan je voor duurzame materialen kiezen.

Ik wil nu eigenlijk direct aan de slag met het verduurzamen van het toilet. Nu is het zo dat ik helemaal geen eigen toilet heb, dus voor ik deze tips in de praktijk kan brengen moet ik nog even wachten. Hopelijk kan jij er wel wat mee!

Liefs, Anouk

Hoe denk jij aan duurzaamheid in het kleinste kamertje?

8 gedachten over “9 Simpele tips voor een duurzamer toilet”

 1. Leuk om hierover na te denken. Voor mijn baby gebruik ik nu cheeky wipes (wasbare doekjes) en ik overweeg om die ook gewoon bij mezelf te gaan gebruiken.

 2. Hier word er duurzaam gedacht, behalve over het kleinste kamertje.. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *