Gratis beginnen met zero waste
Duurzaamheid

Gratis beginnen met zero-waste? Zo doe je dat!

Laatst schreef ik een post met budget zero waste items van de IKEA, daarop kreeg ik een hele terechte reactie dat je eigenlijk helemaal niets hoeft te kopen maar veel kan doen met wat je al hebt. Daar was ik het helemaal mee eens, daarom deel ik vandaag tips hoe je gratis kan beginnen met zero waste!

Zero waste betekent voor mij niet meteen helemaal geen afval meer produceren. Het is een proces waarbij ik steeds minder afval als doel heb. Vandaag deel ik dus simpele tips hoe je kan beginnen.Wil je meer weten of ben je al wat verder in het process? Hier & Hier vind je blogposts met meer tips!

Kijk wat je al in huis hebt

Je hoeft niet van alles te kopen om te beginnen met zero waste. Kijk gewoon eens wat je nog in huis hebt liggen. Hier is alvast een lijstje met items die je vast nog wel hebt liggen om wegwerp artikelen te vervangen:

 • Herbruikbaar flesje i.p.v. platic wegwerpflesje
 • Herbruikbare trommel/afsluitbare bak i.p.v. plastic broodzakjes
 • Mes & vork uit je eigen bestek-la in je tas i.p.v. wegwerpbestek voor onderweg.
 • Schoonmaakdoekjes i.p.v. keukenrol op het aanrecht
 • Een blok zeep i.p.v. een wegwerp zeeppompje
 • Herbruikbare boodschappentas i.p.v plastic wegwerp tassen

Gebruik eerst op wat je nog hebt liggen

Heb je nog heel veel producten liggen in een plastic verpakking? Gebruik die dan eerst op (of geef ze weg) voordat je een zero waste alternatief gaat gebruiken. Het is zonde om producten zoals tandpasta, shampoo en zonnebrand te laten vergaan omdat je een zero waste alternatief wil gebruiken. Gebruik dus eerst op wat je hebt, voor je over stapt op zero-waste. Of geef het weg aan iemand waarvan je weet dat zij het zullen gebruiken!

Maak Zero waste items van materialen die je al hebt

Zelf dingen maken is ontzettend zero-waste, en waarschijnlijk heb je al allerlei materialen in huis om dit te doen. Iets wat je heel makkelijk kan doen is lege glazen potten schoonmaken en hergebruiken als voorraadpotten voor het eten dat je vanaf nu natuurlijk zero-waste gaat kopen. Ook items als herbruikbare wattenschijfjes en mondkapjes maak je makkelijk zelf. Kijk eens rond op YouTube en Pinterest voor inspiratie of lees het supertoffe boek Doe het Zero met allerlei DIY ideeën en recepten om zero waste te gaan!

Zero waste gaan is echt niet moeilijk, helemaal niet als je het stap voor stap doet! Ik heb vrij recent bijvoorbeeld herbruikbare mondkapjes gemaakt zodat ik geen wegwerp mondkapjes hoef te gebruiken. Dit was niet alleen gratis omdat ik de materialen al had (je hebt alleen een stukje stof en een elastiekje nodig), het bespaart me ook nog eens geld omdat ik geen wegwerpkapjes hoef te kopen!

Liefs, Anouk

Welke kleine stap naar een zero-waste leven heb jij laatst nog gemaakt?

6 gedachten over “Gratis beginnen met zero-waste? Zo doe je dat!”

 1. Vooral eerst opmaken wat je al in huis hebt vind ik een ijzersterke tip. Je zou in je enthousiasme zoiets snel kunnen vergeten, maar dan gaat het effect natuurlijk verloren…

  1. Ik weet niet beter dan dat de plastic tasjes, gekregen in de winkel, hergebruikt worden.
   Je oma verzamelde ze al om ze als afvalzak te gebruiken op vakantie, ik doe dat ook en jij volgens mij ook.
   Al vele jaren gebruik ik grote herbruikbare tassen, ooit gekocht bij de Hema, en weiger ik plastic tassen. Maar toch verzamel ik door het jaar heen genoeg om voldoende afvalzakken te hebben voor de vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *