Zero Waste essentials van IKEA
Duurzaamheid

Budget vriendelijke Zero Waste Essentials van de IKEA

Voor een Zero Waste levensstijl heb je nog best wel wat dingen nodig, denk aan een herbruikbaar waterfles en heel veel bakjes. Ik vind het soms best wel intimiderend om zoveel dingen te moeten kopen, en het is ook best wel duur. Vandaag laat ik budget zero waste essentials zien die je kan kopen bij de IKEA, toegankelijk en lekker betaalbaar!

Deze blog is overigens niet gesponsord, ik vind de IKEA gewoon een hele leuke winkel. Ik vind het ook tof dat zo’n groot merk actief bezig is met duurzaamheid door bijvoorbeeld veel bamboe te gebruik en ze zijn bezig met zero-waste productie van sommige meubels. En ze verkopen dus heel veel items die je kan gebruiken om minder afval te produceren, voor kleine prijsjes. Super fijn dus!

Foodhuggers van IKEA (“Groente deksels”)

Foodhuggers ken je misschien wel, flexibele siliconen dekseltjes die je om groente heen kan trekken. Deze dingen zijn ongelofelijk duur, maar gelukkig verkoopt IKEA ze ook voor veel minder geld. Voor een setje met drie verschillende maten betaal je 4 euro, je kan ze hier vinden! Ik vind ze echt ideaal en gebruik ze al jaren, de kleinste is perfect voor komkommers, halve uien. De middelste is ideaal voor wat grotere groente en de grootste past zelfs nog om een kleine meloen. Ik ben fan!

De Ikea verkoopt overigens ook een deksels die vaccuüm trekken op de schaal waar je ze opzet en die je dus op meerder formaten schalen kan gebruiken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar de reviews zijn erg enthousiast! Ik ga niet alle maten linken, maar de variant met de meest enthousiaste reviews kan je hier vinden.

Glazen voorraadpotten/bakken

Glazen voorraadpotten en bakken van de IKEA, wij kregen ze op onze bruiloft en we zijn er zo blij mee! Je hebt ze in allerlei verschillende formaten, dus je kan er van alles in kwijt. Bovendien kunnen ze in de vaatwasser, magnetron, diepvries en oven. Wij gebruiken ze vooral voor kliekjes, maar je kan er natuurlijk van alles in bewaren en je zou er dus zelfs een lasagne in kunnen maken want ze mogen in de oven. Onze favoriet is deze van 1 liter, wij hebben zelf de plastic deksel omdat die in de magnetron kan, maar als je iets duurzamers wil dan is er ook een van bamboe!

De IKEA verkoopt overigens nog veel meer soorten voorraadpotten zoals wekflessen, maar ook plastic flessen. Ik tip deze omdat ik denk dat deze van glas het duurzaamst en het handigst zijn. Maar elk soort herbruikbaar bakje is natuurlijk beter dan wegwerpzakjes.

Meer Zero Waste Essentials

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige dingen die je kan kopen bij de IKEA om de hoeveelheid afval die je maakt te verminderen. Hier nog een overzichtje van items die jij misschien nog wel kan gebruiken:

Dit waren mijn tips. Ik wordt echt heel enthousiast van al deze dingen en wil nu heel graag weer een keertje fysiek naar de IKEA toe! Ik vind het altijd zo leuk om alle kamertjes te bekijken. Houden jullie ook zo van de IKEA?

Liefs, Anouk

Wist jij dat je zo budget vriendelijk minder afval kan maken!

8 gedachten over “Budget vriendelijke Zero Waste Essentials van de IKEA”

  1. De glazen bakken ben ik ook fan van. Laatst nog enkele bijgekocht, maar er toen wel een sport van gemaakt voor de kortste route in en uit. Fijn dat ze in de vriezer, magnetron en oven kunnen. Laat je trouwens niet intimideren met wat je allemaal ‘moet’ kopen voor een zero waste leven. Kijk liever wat je kunt met wat je al hebt, da’s veel betaalbaarder en ook nog duurzamer. Een afgewassen pindakaaspot is net zo’n goede voorraadpot als een gekochte, bedoel ik maar. Je bent goed bezig!

    1. Ja top zijn die bakken hè. Ja je hebt helemaal gelijk, je kan superveel met dingen die je al hebt. Wie weet schrijf ik daar ook nog eens een blog over 🙂

  2. Nooit geweten dat ze hier bij de Ikea zoveel aandacht voor hebben. Ik ben zelf pas sinds kort ‘fan’, maar kom er weinig. Ik blijf het gedoe vinden dat je altijd die hele winkel door moet als je maar voor één ding komt;).

    1. Kan ik me voorstellen, helemaal nu tijdens corona vind ik die hele winkel best wel een aanslag op mijn energie met al die mensen die geen afstand houden.

  3. Uit economisch oogpunt zou minder afval automatisch budgetvriendelijk moeten zijn. Alleen moet je wel de totale rekening maken, en niet alleen de aankoopprijs bekijken. Of Ikea zo super is, dst vraag ik ne af. Veel produceren in erg goedkope landen, veel afval bij het uitpakken, en de meubels zijn ook steeds minder van hout of spaanplaat. Dus minder lang houdbaar. Maar ach… het is de trend.

    1. Ikea is absoluut niet perfect, maar ze zijn zeker aan het verbeteren. Ik ben overigens van mening dat het beter is om herbruikbare producten te gebruiken van welke soort dan ook, dan om wegwerp te gebruiken. Herbruikbare plastic bakjes van de action voor je lunch zijn zeker beter dan elke dag een nieuw wegwerp boterhamzakje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *