duurzaam beleggingsfonds ASN bank
Duurzaamheid

Dit is hoe wij beleggen: een duurzaam Beleggingsfonds bij ASN bank

Een paar weken geleden schreef ik een blog over de mogelijkheden voor duurzame beleggingen (je leest hem hier).Ik had beloofd te delen waarin wij uiteindelijk zouden gaan beleggen. Vandaag deel ik dus waarom wij gekozen hebben om te duurzaam te beleggen via een beleggingsfonds bij ASN bank! Lees snel verder

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur, maak nooit keuze aan de hand van mijn keuzes en denk zelf goed na. Met beleggen kan je geld verliezen, het is niet zonder risico. Leer en lees eerst zelf meer over beleggen voor je eraan begint.

Waarom wij willen beleggen

Ik heb lang gedacht dat beleggen een soort kansspel is (waarmee je dus altijd verliest), tot ik het boek Blondjes Beleggen Beter (lees hier mijn review) las. Als je slim belegt (goed gespreid over obligaties en aandelen dus) dan maak je op de lange termijn bijna altijd winst, mits een bedrijf niet failliet gaat. Ik was om en mijn man was ook snel om. Dus gingen we samen op zoek naar een manier van beleggen die bij ons past. Met een klein bedrag gewoon om het te proberen. De voornaamste reden waarom we het graag willen proberen is omdat je nu door de lage rente eigenlijk geld verliest als je het op je spaarrekening laat staan (de inflatie is groter dan de rente), dat vinden we zonde.

Wat is het geworden: ASN beleggingsfondsen

Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om te beleggen in duurzame beleggingsfondsen van ASN bank. Het voordeel van een beleggingsfonds bij ASN bank is dat het moeilijke werk (goede spreiding & echt duurzaam beleggen) al voor je is gedaan, daarover hieronder meer. Mocht je je afvragen waarom we hebben gekozen om dit te doen bij ASN bank en niet bij de andere duurzame Nederlandse bank Triodos, dat is simpelweg omdat we al een rekening hadden bij de ASN, het was daardoor heel makkelijk een extra beleggingsrekening te open. Bij ASN hebben we belegd in verschillende fondsen bij de ASN met verschillende risico’s. In verband met privacy noem ik geen exacte bedragen, maar wel de percentages die we op bepaalde fondsen hebben belegd. Hieronder een overzicht:

  • 10% in het ASN duurzaam aandelenfonds, een fonds met alleen duurzame aandelen dat streeft voor een hoog rendement, hierdoor heeft het een hoog risico. Lees hier meer.
  • 45% in het ASN duurzaam mixfonds, een gespreid fonds met aandelen en obligaties met een gemiddeld risico, lees hier meer.
  • 45% in het ASN duurzaam mixfonds neutraal, een fonds met aandelen, obligaties en microkredieten met een gemiddeld risico, lees hier meer.

Meer lezen over de andere fondsen van ASN? Alle informatie kan je op deze pagina vinden!

Duurzaam beleggen, duurzaam beleggingsfonds ASN bank, Foto credit: CottonBro

Gegarandeerd duurzaam beleggen

Je vraagt je, je misschien af waarom wij gaan voor een beleggingsfonds bij een bank en niet zelf losse ETF’s en aandelen kopen, want daarmee heb je minder kosten. De reden hiervoor is, is dat ik geen ETF’s kon vinden met een goede spreiding over aandelen en obligaties die Γ©cht duurzaam is. Want er vind heel veel greenwashing (ik leg er in deze blog meer over uit) plaats in de aandelen wereld. Losse aandelen en obligaties vond ik te risicovol omdat je dan zelf moet zorgen voor goede spreiding, en zag ik daarom (nog) niet zitten.

Door te investeren via een groene bank weet je zeker dat je beleggingen echt duurzaam zijn en goed gespreid. Zo heb ik daar geen stress over. Dat zijn me die extra kosten wel waard!

Laag risico & goede spreiding

Ik noem het hierboven al even kort, een groot voordeel van een beleggingsfonds is dat je zonder gedoe een goede spreiding hebt en daardoor een redelijk laag risico. Bovendien heeft de ASN allerlei verschillende fondsen met meer en minder risico waardoor je altijd een stapje meer of minder kan als je dat aandurft. Dat sprak ons erg aan. Voor nu hebben we vooral geld gezet op fondsen met een gemiddeld risico en een met wat meer risico. Als we meer geld gaan investeren willen we misschien wel een kleiner risico (of juist een groter), dan kan dat ook. Dat de optie er is (zonder extra uitzoekwerk) vind ik erg fijn!

Ik vind het nog erg spannend dat beleggen. Meteen de eerste week nadat we hadden belegd gingen de koersen omlaag en stond ik in de min. Op het moment van schrijven sta ik weer in de plus (0.46% op 14 maart, mocht je het interessant weten). Als we hier langer mee bezig zijn ga ik zeker een update schrijven, het lijkt me namelijk heel leuk om dit avontuur met jullie te delen! Bovendien houdt het mij accountable en kan ik daardoor niet zomaar stoppen als mijn angststoornis het te eng vindt πŸ˜‰

Liefs, Anouk

Heb jij je al verdiept in (duurzaam) beleggen?

4 gedachten over “Dit is hoe wij beleggen: een duurzaam Beleggingsfonds bij ASN bank”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *