Duurzaam beleggen, duurzaam beleggingsfonds ASN bank, Foto credit: CottonBro
Duurzaamheid

Duurzaam Beleggen: dit zijn de 4 mogelijkheden!

Duurzaam beleggen. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden dat ik me goed kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Duurzaam beleggen is bovendien nog best lastig omdat er veel greenwashing (het groener voordoen dan je bent) plaatsvindt. In deze blogpost geef ik grofweg de opties die er zijn voor duurzaam beleggen.

Ik ben nieuw in de wereld van beleggen en weet er nog lang niet alles vanaf, in deze en komende post neem ik je mee in mijn zoektocht naar duurzame beleggingen. In deze post ga ik ervan uit dat je enige basiskennis hebt over beleggen, zoals dat je weet wat bijv. het verschil is tussen een aandeel en een obligatie. Heb je dit nog niet en weet je niet waar te beginnen? Ik vond het boek Blondjes Beleggen beter heel nuttig, die kan je hier* kopen. Geen zin om geld uit te geven? Ik vond deze blogpost van financieelonafhankelijkblog.nl ook heel informatief!

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur, maak nooit keuze aan de hand van mijn keuzes en denk zelf goed na. Met beleggen kan je geld verliezen, het is niet zonder risico. Leer en lees eerst zelf meer over beleggen voor je eraan begint.

Greenwashing

Als eerste is het belangrijk dat je weet wat greenwashing is. Je noemt het greenwashing als een bedrijf zich groener voordat dan hij daadwerkelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als Shell dat reclame maakt met hoeveel ze investeren in duurzame energie, maar die in de praktijk nog het grootste deel van hun geld in fossiele brandstoffen stoppen.

Een ander voorbeeld hiervan is Peaks een app voor duurzaam beleggen, ze beleggen in duurzame indexfondsen. Klinkt goed toch? Als je je verder inleest ontdek je al snel dat Peaks onderdeel is van Rabobank is, een niet duurzame bank die bijv. beleggen in de olie-industrie. Ook vind ik dat Peaks zelf belegd in de olie industrie via de volgende ETF: ETF iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR (ik las dit hier)

Duurzaamheid in beleggingen word daarnaast nog eens via verschillende schalen gemeten. dat maakt het ontzettend moeilijk om echt duurzaam te beleggen in losse aandelen en ETF’s. Om echt duurzaam te beleggen moet je dus goed opletten en je goed inlezen in wat een bedrijf echt doet (of bedrijven als je belegd in een ETF).

Duurzaam beleggen. foto credit: CottonBro

Wat zijn de opties voor Duurzaam Beleggen

Goed genoeg over waar je op moet letten. Laten we het nu hebben over de opties die er zijn voor duurzaam beleggen. Ik vat ze kort samen:

  • Losse aandelen in duurzame bedrijven: beleg in aandelen van bedrijven waar jij van vindt dat ze duurzaam zijn. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Beyond Meat dat Vegan burgers ontwikkeld en verkoopt.
  • Losse obligaties van duurzame bedrijven/landen: Een tweede optie is obligaties in duurzame bedrijven of landen. Je zou bijvoorbeeld alleen obligaties kunnen kopen van landen die het Parijs-akkoord hebben ondertekend.
  • Een duurzame ETF met aandelen en/of obligaties: Liever een bundeling van aandelen/obligaties voor een betere spreiding dan kan je gaan voor een duurzaam Fonds/ETF. Hier & hier kan je er meer over lezen.
  • Een duurzaam beleggingsfonds bij een duurzame bank: Zeker weten dat je duurzaam investeert zonder veel research te hoeven doen? Investeer dan in een beleggingsfonds via een groene bank. Goede opties zijn de beleggingsfondsen van de duurzame banken ASN Bank en Triodos Bank

Grofweg zijn dit de mogelijkheden die er zijn om duurzaam te beleggen. Welk aandeel/ETF/obligatie je in wil investeren en of jij die groen genoeg vindt (want dat is natuurlijk persoonlijk, iemand die al jaren Vegan is heeft misschien andere eisen dan iemand die net begint met duurzamer leven) dat moet je zelf nog uitzoeken. Er zijn zoveel opties en iedereen heeft eigen groene eisen dat dat niet in 1 blogpost samen te vatten is.

Ik kan me voorstellen dat je ontzettend erg nieuwsgierig bent welke keuzes ik en mijn man hebben gemaakt voor onze beleggingen. Op de antwoorden hierop moet je nog even wachten, want die deel ik volgende week (anders wordt deze blog namelijk veel te lang). Binnenkort kan je ook nog een post verwachten met alternatieve vormen van duurzaam beleggen (denk aan crowdfunding) en de pros en cons hiervan.

Liefs, Anouk

Heb jij al eens overwogen om (duurzaam) te gaan beleggen?

Linkjes met een * zijn affiliatie links. Als je iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage. Jij betaalt niets extra.

4 gedachten over “Duurzaam Beleggen: dit zijn de 4 mogelijkheden!”

  1. Ik heb er nog nooit aan gedacht. Ben niet zo geïnteresseerd in beleggen, hahaha. Maar het is wel helemaal in! Ik heb al wel meermaals overwogen om over te stappen naar een groene bank. Wat mij tegenhoudt is dat het volgens mij best wat administratief werk met zich mee brengt (nieuw rekeningnummer, deze verandering dus doorgeven aan vele bedrijven).

    1. Ik ben een paar jaar geleden overgestapt naar ASN en dat viel me enorm mee qua regelwerk. Ze hebben ook een overstapservice waarmee ze al een groot deel regelen, mijn vader was daar ook erg enthousiast over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *