duurzaam decoreren voor kerst
Duurzaamheid

Duurzaam decoreren voor de feestdagen

Vandaag ga ik mijn huis duurzaam decoreren voor kerst, ik ben vast niet de enige gezien het vandaag de eerste van december is. Ik kon zelf nog wel wat tips gebruiken over hoe kerstversiering een beetje duurzamer kan, dus ik zet op een rijtje wat ik zoal heb bedacht om duurzaam te decoreren voor kerst

Disclaimer: mocht je mij kennen en denken, Anouk waarom schrijf je hier een blog over jij hebt echt idioot veel kerstdecoratie. A) valt dat ontzettend mee, en is het een verzameling van jaren B) niemand is perfect, ik hou van kerst dus ik doe dit iets minder groen dan andere aspecten van mijn leven.

Bekijk (en gebruik) wat je al hebt

Dit is natuurlijk de allerbelangrijkste, niet kopen maar kijken wat je al in huis hebt. Ik was zelf dit jaar vergeten vooraf te kijken en ik vond het in de winkel zo moeilijk inschatten wat ik ook alweer had. Bekijk dus voordat je gaat shoppen wat je al allemaal hebt liggen, waarschijnlijk ben je allerlei toffe items alweer vergeten. Zo voorkom je dat je te veel koopt, of misschien blijkt zelfs dat je niets meer nodig hebt.

Decoreer volgens een thema

Een thema kan heel behulpzaam zijn om duurzamer te winkelen. Als je van tevoren weet hoe je je boom wil versieren koop je geen items die je niet gaat gebruiken. Ik heb een basis thema waarop ik makkelijk kan variëren met veel wit en bruin, hierop kan ik variëren met kleur. Dit jaar wou ik bijvoorbeeld graag roze in de boom, doorat dit goed aansloot op mijn thema hoefde ik nog geen 10 kerstballen te kopen om een helemaal, gevoelsmatig dan, nieuwe boom te hebben. Nog beter is natuurlijk om elk jaar hetzelfde thema te gebruiken, dan hoef je niets nieuws te kopen.

Ga voor minimaal

Je hoeft niet je hele huis te bedekken om een super mooi kerst huis te hebben. Ga voor minimale decoraties, dan voelt het ook heel feestelijk maar heb je veel minder spulletjes nodig. Als je al een minimalistisch interieur hebt, zoals ik, dan is dit helemaal een eitje.

Koop bij kleine ondernemers of tweedehands

Wil je graag allerlei nieuws kopen, maar toch verantwoord? Koop het dan niet bij de grote tuincentra maar bij kleine ondernemers. Op Etsy is heel veel leuks te vinden. Ook veel lokale ondernemers, denk aan bloemenwinkels, verkopen super leuke kerstdecoraties. Kijk daar ook eens.

Ook veel kringloopwinkels hebben een kerstafdeling, dan moet je iets beter zoeken maar er zijn zeker pareltjes te vinden.

Leen van vrienden en familie

Ik heb flink wat kerstdecoraties die van mijn moeder zijn geweest. In jou familie zijn er vast ook mensen die een vergelijkbare stijl hebben als jij met kerst, wie weet kan je wel wat ruilen of blijken zij net te hebben opgeruimd en zit er allerlei leuks tussen. Vraag dus vooral rond!

Gebruik kerstgroen

Groen is natuurlijk een stuk duurzamer dan plastic. Wist je dat je een plastic kerstboom meer dan 20 jaar moet gebruiken voor het duurzamer is dan elk jaar een echte boom? Ga daarom vooral voor echt groen, als je het ook nog eens uit eigen tuin, of die van familie, kan halen is het helemaal duurzaam. Of koop het wederom bij een kleine ondernemer.

Investeer in items die lang meegaan

Dit is natuurlijk over het algemeen een goed advies, maar het geldt ook voor kerst: investeer in items die lang meegaan. Koop je een kunstkerstboom, koop dan een goede zodat je er tientallen jaren van kan genieten. Koop geen lampjes bij de Action die na drie jaar stuk zijn, maar koop van een goed merk. Dit is een keer een dure uitgave, maar op de lange termijn is het duurzamer en bespaart het een hoop geld.

Ik hoop dat je iets met deze tips kan, ik zelf ben er zeker door geïnspireerd geraakt. Ik heb al helemaal zin om leuk en duurzaamer te decoreren voor kerst. Alhoewel ik zeker niet alles duurzaam ga doen.

Liefs, Anouk

Decoreer jij je huis al duurzaam voor de kerst?

4 gedachten over “Duurzaam decoreren voor de feestdagen”

  1. Slimme tips! Ik geef meer om de traditie dan om de decoratie. Zo nemen mijn ouders elk jaar van vakantie iets mee voor in de boom. Dat resulteert bij hen in een overvolle boom die een feest van herkenning is ‘weet je nog, toen waren we daar’. Zelf hadden vriend en ik voor het eerst een echte kerstboom afgelopen jaar. We hebben besloten om elk jaar bij de kringloop samen iets te scoren voor erin, liefst grappig of lelijk. Vorig jaar was dat een ornament van het KNFG (geleidehonden) en ik verheug me nu al op dit jaar. Samen met tweedehands restanten uit de boom van mijn ouders hebben we vast weer een geweldig gezellige boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *