Ervaring met refurbished bij coolblue & Rebuy, foto: cottonbro
Duurzaamheid

Duurzaam Elektronica Kopen? Probeer Refurbished! (Mijn ervaring bij Rebuy & Coolblue)

Elektronica tweedehands kopen vind ik spannend, want word je niet opgelicht? En werkt het echt nog wel? Dat kan je niet zien in een advertentie. Maar nieuw is allesbehalve duurzaam. Een uitkomst hiervoor is refurbished, gecheckt en opgeknapte items. Ik heb dit uitgeprobeerd bij de twee grootste aanbieders hiervan in Nederland: Rebuy en Coolblue. Vandaag deel ik mijn ervaring met refurbished.

Duurzaamheid staat bij mij voorop, ook bij elektronica. Er bestaan natuurlijk wel duurzame merken zoals Fairphone en Ideal of Sweden, die zijn echter vaak erg duur en als student heb ik dat budget niet. Het duurzaamste en veiligste alternatief dat ik heb gevonden is refurbished elektronica.

Wat is refurbished, en waarom is het wél duurzaam?

Refurbished items zijn tweedehands items die zijn gecheckt en zo nodig opgeknapt. Vrijwel altijd krijg je er nieuwe kabels bij. Dit is een stuk duurzamer dan nieuw kopen omdat alleen dat wat stuk is wordt vervangen. De rest van het item is dus gewoon tweedehands, zonder het risico dat je word opgelicht op marktplaats! Refurbished kopen doe je namelijk via groote aanbieder. In Nederland hebben vooral de websites Rebuy en Coolblue erg veel. Ook Mediamarkt bied het aan, maar hun assortiment is kleiner. De prijs hangt af van de beschadigingen, als je een product zo goed als nieuw koopt dan ligt de prijs dichterbij de nieuwprijs dan wanneer je een paar krassen niet erg vindt.

Je kan ook je eigen producten naar hun opsturen, als ze het goedkeuren dan ontvang jij een klein bedrag voor je product. Vooraf krijg je een indicatie van de prijs aan de hand van een quiz, en als het wordt goedgekeurd ontvang je dat bedrag of lager als ze nog mankementen vinden. Zo kan je nog geld verdienen aan je oude elektronica!

Refurbished ervaring, coolblue & Rebuy, foto: cottonbro

Tweedehands mét garantie

Wat ik superfijn vind aan refurbished is dat je gewoon weer garantie krijgt. Bij Coolblue krijg je 2 jaar garantie en bij Rebuy zelfs 3. Ik heb bij allebei al eens producten gekocht, en tot nu toe heb ik nog geen gebruik hoeven maken van deze garantie, maar het is natuurlijk wel heel erg fijn dat de mogelijkheid er is. Op marktplaats of facebook market place heb je dit vaak toch niet, omdat bijv. de originele bon zoek is.

Mijn ervaring bij Rebuy & Coolblue

Je had het misschien al gemerkt maar ik ben hier echt super enthousiast over. Zowel bij Rebuy als Coolblue kan je een reminder instellen voor het item dat je wilt hebben en ook voor de kwaliteit die je wil (zo goed als nieuw tot lichte beschadigingen). Bij Coolblue geldt ook voor de tweedekansjes, vandaag besteld morgen in huis. Bij Rebuy moet je wat langer wachten (1-1.5 week), het bedrijf zit namelijk in Duitsland. Heb je geen geduld, bestel dan dus bij Coolblue.

Ik vind refurbished een superfijne manier om duurzamer elektronica te kunnen kopen, en ga het zeker nog vaker doen als ik in de toekomst weer iets nodig heb. Heb jij al eens refurbished items gekocht? Laat dan vooral jou ervaringen achter in de comments. Als je nog toevoegingen hebt voor webshops die dit aanbieden, laat dat dan ook vooral weten!

Liefs, Anouk

Heb jij al eens een refurbished item gekocht?

6 gedachten over “Duurzaam Elektronica Kopen? Probeer Refurbished! (Mijn ervaring bij Rebuy & Coolblue)”

 1. Wat goed dit! Ik wist helemaal niet dat ze het checkten. Zelf durf ik dus nooit tweedehands te kopen op dit gebied, want inderdaad: je weet maar nooit. Maar dit klinkt heel betrouwbaar.

 2. 📍
  Lijk me echt wel iets.
  Mijn man koopt soms smartphone op tweedehands en is altijd goed mee gevallen. Ik zelf vraag altijd een voor mijn verjaardag na3 a4 jaar, dan is nog te zien of hij het goed doet.

  1. Wat fijn dat het je man goed bevalt! Ik vind het zo jammer dat telefoons vaak maar 3 jaar meegaan en dan al stuk gaan. Langer zou zoveel duurzamer zijn.

 3. Je info klopt niet volgens mij want dit is wat de site zelf aangeeft bij Coolbleu
  Wat voor soort garantie heb ik op een refurbished witgoed product?
  Je krijgt op alle refurbished witgoed producten 3 maanden garantie op fabrieksfouten. Gaat je refurbished witgoed kapot door een fabrieksfout? Dan heb je omruilgarantie. Onze bezorgers halen je kapotte product op. Je krijgt er een gelijkwaardig product voor in de plaats of je krijgt je geld terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *