Duurzaam parfumvrij wasmiddel: dit zijn je opties
Duurzaamheid

7 Opties voor duurzaam & parfumvrij wasmiddel

Omdat er een kindje op komst is was ik op zoek naar wasmiddel dat zowel duurzaam was als parfumvrij. Dat is natuurlijk niet alleen interessant voor mijzelf maar ook voor jullie, in deze blog deel ik de opties die ik heb gevonden.

Prijzen in deze blogpost zijn bij benadering en gebaseerd op de prijzen op het moment van schrijven (augustus 2022). Deze kunnen sindsdien verandert zijn, en natuurlijk is het goedkoper als je wasmiddel in de aanbieding koopt maar voor een eerlijke vergelijking gaan we hier uit van de normale prijs

Duurzaam & parfumvrij wasmiddel uit de supermarkt

Klok wasmiddel (vanaf €0.30 per wasbeurt)

In het reguliere wasmiddel schap heb je heel veel soorten duurzaam wasmiddel zoals: Seepje, Ecover, Marcel’s Green Soap maar deze merken bevatten allemaal parfum. Onder de A-merken lijkt het enige duurzame merk zonder parfum Klok te zijn. Ze zijn ecologisch verantwoord mét keurmerk (vind ik belangrijk), en makkelijk verkrijgbaar bij AH. Het is te koop in zowel vloeibare als poedervariant dus voor ieder wat wils. Nadeel: het is vrij duur (€0.33 per wasbeurt), alhoewel je iets goedkoper uit bent als je op hun eigen website de voordeelverpakking koopt (€0.30 per wasbeurt).

AH Eco Wasmiddel (€0.19 per wasbeurt)

Van de huismerken is er nog minder keuze, maar de AH heeft wel een optie namelijk het AH Eco wasmiddel. Het is voor duurzaam wasmiddel budgetproof met zijn €0.19 cent per wasbeurt en te koop in de varianten waspoeder voor kleur en voor witte was. Het heeft het EU ecologisch keurmerk en is vegan. Ik denk dat wij deze gaan proberen, deze spreekt mij erg aan.

Wasstrips (vanaf €0.37 per wasbeurt)

Wasstrips zijn doekjes waarin wasmiddel in zit. Je scheurt een strip van het vel, gooit deze in de wasmachine en het lost op tot wasmiddel. Heel duurzaam want de verpakking is volledig van karton, dus je gooit bijna niets weg. Er zijn verschillende merken die parfumvrije strips verkopen, bijv Liv+Linn* (€0.56 per wasbeurt), Tru Earth (€0.51 per wasbeurt) of Natulim* (€0.37 per wasbeurt). Helaas zijn deze strips erg duur, dus het moet wel in je budget passen.

Duurzaam parfumvrij wasmiddel: dit zijn je opties

Alternatieven voor wasmiddel

Wasnoten (vanaf €0.06 cent per wasbeurt)

Wasnoten zijn de noten van de zeepnotenboom en in contact met water komt er een zeepachtige vloeistof vrij. Ze zijn ontzettend populair in duurzaam wasmiddelen-land en ik zie ze vaak op bijv. instagram voorbijkomen. Hoe budget proof ze zijn hangt een beetje af van welk merk je koopt, hoe veel je er per keer gebruikt en hoe vaak je de noten gebruikt maar ik vind ze vanaf €0.06 cent per wasbeurt*. Dan moet je wel gelijk een voordeelverpakking van 3kg kopen.

Als ik verder google lees ik alleen ook veel dat het eigenlijk helemaal niet zo goed schoonmaakt, volgens de consumentenbond net zo goed als met alleen water. Ik ben dus nog niet helemaal overtuigd van dit duurzame en parfumvrije wasmiddel, helemaal niet voor babywas.

Wasballen/bollen/pellets

Wasballen, wasbollen en waspellets komen allemaal een beetje op hetzelfde neer. Het zijn (vaak) een soort ei-vormige plasticballen waarin pellets zitten van mineralen (kleine balletjes). De pellets kan je vervangen na 70-50 wasbeurten en de bal gebruik je opnieuw, waardoor je weinig afval produceert en het heel budget vriendelijk is. Er zijn allerlei verschillende soorten maar het meest zie ik deze van Eco Egg (±€0,24 bij eerste aanschaf, daarna ±€0,17 per wasbeurt) voorbij komen.

Vaak zit er een Toermalijn pallet wat ervoor zorgt dat vuil beter los kan komen, Wikipedia vertelt mij dat dit gewoon een soort mineraal is. Daarnaast is er nog het minerale pellet waarin mineralen zitten en de geurstoffen als je kiest voor een variant met geur*, maar ze zijn er ook parfumvrij*. Welke mineralen dit dan zijn kan ik nergens vinden, als jij het weet laat het dan vooral achter in de reacties!

Ik ben nog niet helemaal overtuigd, ik lees wel positieve recensies maar ook mensen die vinden dat de was toch niet helemaal schoon is. Dat lijkt me niet ideaal voor baby-wasjes. Mocht je het willen proberen dan kan je het o.a. hier kopen bij Econutty* of hier bij bol.com* kopen.

Wasmagneten (eenmalig €59,95)

Wasmagneten zijn magneten die, volgens de productbeschrijving, de dwarrelstroom in het water verandert waardoor de oppervlaktespanning verlaagt en vuil loskomt van je kleding. Je moet ze eenmalig aanschaffen voor 60 euro (vind ik veel geld voor 2 magneten) en je kunt ze zo vaak gebruiken als je wilt. Als ik heel eerlijk ben vind ik dit nogal onzinnig klinken, ik denk dat de kleding vooral schoner wordt door het water in de machine en niet door de magneten. Je kan ze wel gewoon kopen bij Bol.com*, mocht je toch geïnteresseerd zijn.

Zelfgemaakt wasmiddel

Als laatste zijn er nog allerlei DIY manieren om wasmiddel te maken. Zo zijn er veel methodes die gebruikmaken van geraspte en vervolgens opgeloste duurzame zeep (vaak Aleppo zeep). Zaailingen heeft een recept op haar blog, die vind je hier. Verder zijn er veel recepten voor wasmiddel van paardenkastanjes, zoals deze van hetzerowasteproject.nl (ik schreef eerder recensie van hun boeken, die kan je hier en hier lezen). Zelf producten maken is niet mijn ding, maar als het bij jou past is dit misschien de moeite waard.

Nog een paar algemene tips voor duurzaam wassen

Het is lang geleden dat ik zo’n lange blog heb geschreven, maar ik hoop dat je er iets van hebt geleerd. Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen over elk duurzaam en parfumvrij wasmiddel dus doe ook vooral je eigen research. Je hebt nu in elk geval een idee van de opties die er zijn!

Liefs, Anouk

Deze blog bevat affiliate links, aangegeven met een *

5 gedachten over “7 Opties voor duurzaam & parfumvrij wasmiddel”

  1. De wasnoten waren hier gemengd succesvol en wassen met kastanjes heb ik geprobeerd maar vind ik niet geweldig. Dit mn ook doordat het bewerkelijk is om te maken en te bewaren. Het moet echt goed droog zijn anders gaat het schimmelen. En het vloeistof wad bij mij grauwig en gaf ook een grauwe aanslag in het zeepbakje wat mij geen gevoel van schoon gaf.
    Wij wassen nu met Klok wat prima bevalt. Ik ben erg benieuwd naar het wasmiddel van de AH. Die ga ik zeker eens proberen

  2. Heel leuke en interessante blogpost! Ik gebruik echt al jaaaaaren Klok. Dit kocht mijn moeder vroeger altijd en ik ben dat blijven doen. Het is het enige afwasmiddel waar ik geen droge, kapotte handen van krijg. Nu hebben we gelukkig sinds onze verhuizing een vaatwasser, maar ik gebruik dat afwasmiddel als er weinig afwas is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *