moeder zijn
Duurzaamheid

3x Duurzame tips met een baby/newborn

Misschien denk je dat duurzaamheid en een baby niet heel goed samen gaan, gelukkig zijn er heel veel dingen die wél duurzaam kunnen. Ook met een newborn, in deze blog lees je er meer over!

Natuurlijk, een baby is een van de minst duurzame beslissingen die je neemt in je leven. Maar zoals ik al eerder schreef met zulke grote levenskeuzes hoef je daar geen rekening mee te houden (vind ik dan). Gelukkig kan er ook heel veel wel milieubewust om de impact van een baby te verkleinen.

Foto door Tirza Roth fotografie

Wasbare luiers

De grootste game changer voor duurzaamheid en baby’s zijn wat mij betreft wasbare luiers. Wij gebruiken zelf Totsbots luiers (die ik ook nog eens tweedehands kocht) en zijn groot fan! Natuurlijk heeft S niet altijd een duurzame luier om, soms is een wegwerp gewoon handiger, maar zelfs parttime scheelt dit al heel erg veel afval. En uiteindelijk ook geld want luiers zijn erg duur, en deze gebruik je keer op keer

En ja, ook als je het wassen meetelt is het duurzamer en goedkoper, lees deze blog van milieucentraal er eens over!

Tweedehands kleertjes, speelgoed & andere spullen

Ik noemde het net al even maar tweedehands spullen zijn je beste vriend met een baby. Tweedehands kleertjes, speelgoed, badje, eettafelstoel, etc. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het tweedehands kopen voor je baby, vinted en marktplaats staan er helemaal vol mee. Niet zo gek, want veel spullen heb je wel echt nodig maar gebruik je niet zo lang.

Als je het leuk vindt kan je mij ook volgen op Vinted, hier plaats ik af en toe spullen van mij en van S voor een klein prijsje.

Geen overbodige spullen aanschaffen

Het is misschien een open deur maar het leven wordt een stuk duurzamer als je geen overbodige spullen voor je baby aanschaft. Er zijn zoveel reclames gericht op jonge ouders dat het heel makkelijk is om verleid te worden om die ene handige gadget ook nog te kopen. Denk dus goed na voor je iets koopt of je het nodig hebt voor je baby. Want je baby kan écht wel zonder nog een pakje/rammelaar/etc.

Voor mij zijn dit in grote lijnen hoe ik het leven met een kleine baby iets duurzamer probeer te maken. Natuurlijk zijn er nog heel veel kleine dingen die je kan doen (denk aan een doekje en water i.p.v. een snoetepoetser) maar dan wordt deze blog zo lang dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Liefs, Anouk

Hoe maak jij het leven met kinderen een beetje duurzamer?

2 gedachten over “3x Duurzame tips met een baby/newborn”

  1. Oh, die voetjes op de foto. Te lief!
    Het ‘probleem’ is dat je veel dingen maar heel kort gebruikt, dus tweedehands is dan een heel erg fijne oplossing en je kunt zelf de spullen ook weer doorverkopen als je ze niet gebruikt.

    1. Zo schattig hè! Klopt, helemaal kleine kleertjes paste ze maar weken in. Wij gaan het nu bewaren voor een eventuele tweede of om door te geven aan neefjes/nichtjes, maar doorverkopen is ook slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *