duurzame alternatieven voor inlegkruisjes
Duurzaamheid

Duurzame alternatieven voor inlegkruisjes (en waarom je dat wil)

Ik denk dat een ieder met een vulva wel eens een inlegkruisje gebruikt. Ze zijn zo ontzettend multifunctioneel, aan het eind van je menstruatie of als je last hebt van vaginale uitscheiding. Ze zijn alleen niet heel erg duurzaam en daarom ben ik op zoek naar een alternatief. Ik neem je mee in mijn zoektocht naar duurzame alternatieven voor inlegkruisjes.

Zoals je misschien wel weet ben ik groot fan van mijn menstruatiecup. (ik schreef er al eerder over: Hier & Hier). Voor inlegkruisjes ben ik echter nog steeds op zoek naar een echt goed alternatief. Aan het eind van mijn menstruatie gebruik ik ze niet meer, ik hou mijn cup gewoon een dag langer in, maar ik gebruik inlegkruisjes ook als ik niet ongesteld ben.

Waarom wil je duurzame inlegkruisjes?

Inlegkruisjes zijn over het algemeen gemaakt van polyester, plastic dus. Dit is geen ademend materiaal en dus helemaal niet zo gezond voor je vulva., en het veroorzaakt gewoon een boel onnodig plastic afval. Bovendien zitten ze vaak ook nog eens helemaal vol met parfum, en dat heb ik liever ook niet bij mijn gevoelige delen.

Alle prijzen zijn per verpakking en per stuk weergegeven voor inlegkruisjes in de maat normaal, voor eerlijke vergelijking.

100% Katoen betekend dat het (zo goed als) het hele inlegkruisje van katoen is, 100% katoenen toplaag, betekend dat alleen de bovenste laag katoen is.

Duurzame lijnen van de bekende merken

Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven ook gewoon bij de drogist. Van de bekende merken verschijnen er steeds meer inlegkruisjes die in elk geval deels van katoen zijn en zonder parfum. deze heb ik gevonden:

 • Kruidvat 100% cotton – €2,59 voor 24 stuks, €0.11/stuk (100% katoenen toplaag & parfumvrij, verkrijgbaar bij Kruidvat)
 • Always Dailies Cotton Protection – €4.49 voor 38 stuks, €0.12/stuk (100% biologisch katoenen toplaag & parfumvrij, verkrijgbaar bij elke drogist)

Duurzame merken

Wil je nog een stapje verder? Kies dan voor een duurzaam merk inlegkruisjes. Hieronder vind je de merken die je gewoon bij de drogist kan kopen. Ik zal wel eerlijk zeggen, ik heb ze zelf Sanature en Yoni al geprobeerd en ben geen fan. Ze blijven bij mij niet goed plakken. De andere merken heb ik nog nooit gebruikt.

 • Sanature – €3.09 voor 24 stuks, €0.13/stuk (100% katoen & parfumvrij, verkrijgbaar bij elke drogist)
 • Yoni – €4.10 voor 24 stuks, €0.17/stuk (100% biologisch Katoen, parfumvrij, volledig plasticvrij. verkrijgbaar bij Etos & AH)
 • Natracare – €2.55 voor 16 stuks, €0.16/stuk (100% biologisch katoen, parfurmvrij, volledig plasticvrij, verkrijgbaar bij Ekoplaza)
 • Cottons – €3.07 voor 24 stuks, €0.13/stuk (100% katoenen toplaag, parfumvrij, verkrijgbaar bij AH)

Wasbare inlegkruisjes

Een ander, echt zero waste, alternatief zijn de wasbare inlegkruisjes. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar wil dit zeker in de toekomst gaan doen. Wasbaar maandverband heb ik nooit geprobeerd omdat me dit erg groot en dik lijkt in mijn broek, met wasbare inlegkruisjes heb je dit probleem veel minder omdat ze veel kleiner zijn. In aanschaf zijn ze vrij duur (varieert van ik vond ze voor ongeveer 5 euro per stuk bijv. hier of hier), maar omdat je ze jaren opnieuw kan gebruiken is het uiteindelijk heel budget vriendelijk!

Ik heb het even voor je uitgerekend, uitgaande van een wasbaar inlegkruisje van 5 euro zou je deze 29 keer moeten gebruiken om voordeliger uit te zijn met het duurzaamste inlegkruisje van de drogist. Nu zou ik er wel meerdere nodig hebben, maar er van uitgaande dat ik ze jaren gebruik kan dit best uit!

Er zijn al best wel wat goede alternatieven te verkrijgen voor inlegkruisjes! Ik wil zeker op termijn wasbare inlegkruisjes gaan gebruiken, voor nu gebruik ik de katoenen lijn van Always, die bevallen prima, maar veroorzaken wel afval. Ben ik nog een alternatief vergeten, laat het me vooral even weten dan voeg ik hem toe!

Liefs, Anouk

Heb jij een goed alternatief voor het inlegkruisje?

7 gedachten over “Duurzame alternatieven voor inlegkruisjes (en waarom je dat wil)”

 1. Ik ben heel benieuwd wat je gaat vinden van de wasbare variant. Ik ben er zelf nooit aan begonnen, omdat het me een hoop gedoe lijkt, maar misschien valt dat wel mee.
  Een (ander) duurzaam alternatief zou ik niet weten.

  1. Ja ik ben ook heel benieuwd. Op zich vind ik het wassen van mijn wattenschijfjes niet heel veel gedoe, en dit is niet heel anders natuurlijk.

 2. Ik haat het zo als er van dat bloemetjesparfum aan inlegkruisjes zit. Ik snap niet waarom fabrikanten dat doen eigenlijk. En het erge is dat je naar parfumvrije inlegkruisjes echt moet zoeken (idem voor maandverband, al gebruik ik dat niet meer, lang leve de cup!). Ik ben wel benieuwd naar wasbare inlegkruisjes. Lijkt me wel handig en voelt denk ik toch ook fijner om te weten dat je niets schadelijks in je onderbroek stopt :p

  1. Ja ik ben zo dol op mijn menstruatiecup! En parfumvrij was echt goed zoeken. ben zo benieuwd of wasbare wat is. ben toch bang dat het niet blijft zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *