duurzame bloemen in rode en oranje tinten
Duurzaamheid

4x Duurzame manieren om bloemen in je huis te hebben

In een minimalistisch en duurzaam interieur zie je heel vaak een bos bloemen staan, maar wist je dat bloemen helemaal niet zo duurzaam zijn? in deze blog leg ik uit waarom en hoe je duurzame bloemen in huis kan halen!

Redenen waarom bloemen niet duurzaam zijn

Er zijn allerlei redenen waarom bloemen niet zo duurzaam zijn. Voor een hele uitgebreide uitleg verwijs ik je graag door naar de website van Milieucentraal want in dit artikel leggen ze het geweldig uit! Maar dit zijn de belangrijkste redenen:

 • Bloemen zijn een wegwerpproduct, je gebruikt het een week en gooit ze dan weg;
 • Kweek van bloemen gebeurt in verwarmde kassen, dit kost heel veel stroom;
 • Voor massaproductie van bloemen wordt veel mest en bestrijdingsmiddelen gebruikt wat het milieu verontreinigt;
 • En als laatste: ze worden vaak geïmporteerd uit verre landen.

Duurzame alternatieven voor bloemen

Droogbloemen

Een eerste alternatief zijn droogbloemen. Deze toffe bossen zijn niet alleen super stijlvol maar ook nog eens heel duurzaam want ze gaan veel langer mee dan normale bloemen. Je kan ze zelf maken, maar je kan ze ook kopen bij je bloemenwinkel.

Legobloemen

Een ander alternatief voor bloemen zijn de bloemen van LEGO. Deze bloemen zijn een stuk duurzamer dan normale bloemen want ze zijn net als droogbloemen geen wegwerpproduct maar hebben wel meer de look van echte bloemen. En ja, ik weet dat deze gemaakt zijn van plastic en dat niet iedereen het met me eens gaat zijn dat ze duurzaam zijn. Maar wist je dat LEGO aan het overstappen is op plastic gemaakt uit planten en steeds minder plastic gebruikt in hun verpakkingsmateriaal?

Ik heb ze zelf voor mijn verjaardag gekregen en ben er zo blij mee. Ben je nu ook nieuwsgierig? Je kan ze gewoon kopen bij Bol.com*

Zelfgekweekte bloemen uit de tuin of balkon

Net als bij groente en fruit is het voor bloemen ook heel duurzaam om ze zelf te kweken in je tuin. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn want je kan gewoon beginnen met het planten van bloembollen (alhoewel je dan wel moet opschieten, want de lente komt er alweer aan).

Bloemen van een lokale duurzame kweker

Wil je toch echte bloemen in huis? Maak deze bloemen dan zo duurzaam mogelijk. Dit kan je doen door ze te kopen bij een lokale bloemenwinkel, bloemen te kopen die gekweekt zijn op Nederlandse bodem en door te letten op het keurmerk. Alle keurmerken voor bloemen kan je vinden op deze website.

Stapje voor stapje naar een duurzaam leven, ook in 2022 ga ik daar mee door. Ik vind dit soort kleine manieren zoveel voldoening geven! Ik koop al bijna nooit bloemen maar vanaf nu sta ik er nog meer bij stil en als ik bloemen koop ga ik letten op de keurmerken.

Liefs, Anouk

Had jij er al eens over nagedacht hoe je duurzame bloemen in huis kan halen?

Deze blogpost bevat affiliate links*

4 gedachten over “4x Duurzame manieren om bloemen in je huis te hebben”

 1. Ehm, tja, ik heb kunstbloemen. Niet van duurzaam materiaal, maar ze gaan wel járen mee, dus dat maakt vast ook weer veel goed;). Ik vind die Legobloemen trouwens ook wel heel tof.

  1. Als je ze lang genoeg laat staan worden ze vanzelf duurzamer dan echte bloemen (een kunstkerstboom is na ongeveer 20 jaar bijv. duurzamer dan elk jaar een boom omhakken)

 2. Ik haal nooit (zelf) bloemen in huis, vooral vanwege het stuifmeel.
  Wel heb ik heel wat orchideeën die van tijd tot tijd opnieuw bloeien. Sommige ervan heb ik al jaren, dat vind ik dan wel weer fijn. En allicht ook duurzamer (hoewel hun kweek dat misschien niet zo was).
  En ik probeer vooral in de tuin veel bloeiende planten te hebben. Ook wat groenblijvende planten natuurlijk, zodat er in de winter ook structuur is naast de dan bloeiende planten die meestal minder opvallen dan de uitbundige zomerbloeiers. Dat maakt dat ik niet echt behoefte heb aan boeketten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *