Duurzame dingen die ik nog niet doe of gebruik
Duurzaamheid

Duurzame dingen die ik (nog) niet doe en/of gebruik

Op het gebied van groen en duurzaam leven is er altijd ruimte voor verbetering. Er zijn dan ook nog heel veel dingen waarvan ik weet dat ze bestaan, maar die ik (nog) niet uitvoer. Vandaag vertel ik waarom ik ervoor kies om sommige dingen niet zo duurzaam te doen.

Zero Waste

Geen of in elk geval zo min mogelijk afval produceren, dat is wat zero waste inhoudt. Ik doe dit zelf niet, het is voor mij op budgetgebied gewoon niet haalbaar om dure dingen zoals een bamboe tandenborstel of biologisch afbreekbare vuilniszakken te kopen. Ook in de supermarkt zijn 3 paprika’s in een plastic zakje bijvoorbeeld veel goedkoper dan 1 losse zonder. Ik hoop wel dit in de toekomst te kunnen gaan doen, als ik wat meer budget heb.

DIY verzorgingsproducten

Dit lijkt me zo ontzettend leuk om te doen: zelf verzorgingsproducten maken. Zo weet je precies wat er in zit en bepaal je ook zelf hoeveel verpakkingsmateriaal je ervoor gebruikt. Ondanks dat het me helemaal geweldig lijkt, is het er toch nog nooit van gekomen om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Iemand tips voor makkelijke recepten?

Lokale & Seizoensproducten

Het is het duurzaamst om producten te kopen die op dit moment veel verkrijgbaar zijn en die ook nog eens in Nederland geproduceerd worden. Ik zou het graag willen doen, maar ik vergeet stomweg dat dit een optie is. Bovendien zijn veel producten toch goedkoper als ze uit een ver land komen en zoals eerder genoemd heb ik niet zoveel budget.

Duurzame schrijfwaren

ondanks dat ik een tijdje terug een blog schreef over duurzame alternatieven voor pennen, gebruik ik zelf nog altijd normale pennen. Vooral omdat ik nog plenty pennen heb en ik die eerst op wil gebruiken.

Duurzame stationery

Ik maak er geen geheim van dat ik dol ben op stationery (dat lees je bijvoorbeeld hier), maar ik ben me er ook wel degelijk van bewust dat het niet heel duurzaam is (dat lees je hier). Mijn zoektocht naar duurzame alternatieven moet eigenlijk nog beginnen, ik probeer nu vooral te gebruiken wat ik heb en niets nieuws te kopen, alhoewel dit niet altijd lukt.

Vegetarisch/Vegan eten

Geen vlees meer eten of zelfs helemaal geen dierlijke producten meer eten heeft een enorme impact op het milieu. Ik eet zelf deels vegetarisch, maar niet helemaal zoals je misscchien zou verwachten bij iemand die veel met duurzaamheid bezig is. Wel merk ik dat ik steeds meer vega eet en dat vlees me steeds meer gaat tegenstaan.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer duurzame alternatieven die ik niet gebruik gezien de opties oneindig lijken te zijn. Heb jij nog goede duurzame tips?

Liefs, Anouk

Welke groene tip pas jij niet toe, terwijl je wel weet dat het een impact maakt?

11 gedachten over “Duurzame dingen die ik (nog) niet doe en/of gebruik”

 1. Heel herkenbaar. Ik doe al deze dingen ook niet. Een paar jaar geleden (ik denk na MH17?) werden we opgeroepen alleen nog groente en fruit uit Nederland te kopen. Ik heb dat toen een tijdje gedaan, maar ben er ook weer mee gestopt. Inderdaad om de reden dat het allemaal toch echt duurder is, als je dat doet. En tja, aangezien het geld niet op m’n rug groeit…

  1. Dat kan ik me niet herinneren, maar zo lang koop ik ook nog niet mijn eigen groente en fruit. Ik vind het sowieso al een uitdaging om betaalbare verse groente te vinden zonder op duurzaamheid te letten..

 2. Moet zeggen dat ik het soms lastig vindt om de balans te vinden tussen duurzaam willen leven en het echt doen, dus deze blog is erg herkenbaar! Mijn aanvullende tips die makkelijk zijn aan te leren in het dagelijks leven zijn: het meenemen dan je eigen tas ipv plastic tassen, uitwasbare wettenschijfjes ipv weggooi variant, goed afval scheiden, af en toe gebruik maken van Too Good To Go app tegen voedselverspilling en een eigen (water)fles gebruiken ipv weggooivarianten. Ik probeer dit toe te passen in mijn eigen huishouden, maar je ziet mij ook heus nog wel met een weggooi make-up doekje of pet fles…

  1. Al die tips voer ik al uit en ik kan me er dus helemaal bij aan sluiten! Ik kan echt niet meer zonder dopper en wasbare wattenschijfjes, alleen al omdat ze me heel veel geld besparen!

 3. Herkenbaar, als je eenmaal op de eco toer bent heb je vaker het gevoel dat je het niet goed kunt doen, overal de biologische/nederlandse of afvalarme variant van kopen is onbetaalbaar. Misschien kun je eens kijken naar een groente en/of fruitpakket in de buurt. Dit heb ik een tijd gedaan en was heel erg leuk! Prijstechnisch viel het erg mee, alles is biologisch en van Nederlandse bodem. Zo eet je ook automatisch mee met het seizoen en je wordt gedwongen gerechten te maken met relatief onbekende groenten.

  1. Daar heb ik een paar jaar geleden eens naar gekeken maar toen was er weinig aanbod bij mij in de buurt, maar dat moet ik zeker nog eens doen want ik was helemaal vergeten dat het bestond. Wat een goede tip!

 4. Ooh herkenbaar hoor! Ik probeer op dat gebied ook wat meer mijn best te doen maar in mijn denkwereld moet het dan meteen allemaal goed en dat kan ik niet en daar voel ik me dan zo’n beetje een bedrieger door. Ik eet ook soms nog vlees en ik koop ook nog pakken bloem in plaats van mijn glazen pot te gaan vullen in de verpakkingsvrije winkel, ik koop bijna alleen maar diepvriesgroenten en ik hou te veel van kleding om me alleen op duurzame alternatieven te richten. Maar ik doe ook al veel dingen wel en het zijn de kleine beetjes die tellen hé 🙂

 5. Ik merk ook dat de supermarkt gewoon (nog) niet is ingesteld op zero waste. Ik weet dat er genoeg opties zijn om zelf zero-waste boodschappen te doen. Maar het kost best veel moeite en is ook vaak duurder. Ik probeer zo zero-waste mogelijk boodschappen te doen in een manier die voor mij haalbaar is. Dus af en toe zal ik linzen en bonen kopen zonder verpakking, maar andere keren koop ik het alsnog verpakt (liefst in een grote verpakking). Maar hierin kan ik nog veeeel leren.

  1. Ik sluit me helemaal aan bij jou! Ik gebruik wel herbruikbare zakjes voor fruit en bolletjes, maar verder kom ik in de normale supermarkt eigenlijk niet. En de enige supermarkt met zero-waste opties bij mij in de buurt is de ekoplaza, maar die is zo duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *