Duurzaamheid

Nieuw Collegejaar, Nieuwe doelen | Duurzame doelen update Najaar 2020

De zomer is voorbij, de situatie in de wereld is wat stabieler geworden en het college jaar is net begonnen. Het leek me een goed moment voor een update over mijn duurzame doelen 2020!

Aan het begin van 2020 stelde ik mezelf een vijftal duurzame doelen, met de intentie om daar elk kwartaal een blog over te schrijven om mezelf accountable te houden. Ondertussen begint over een maand het vierde kwartaal van het jaar en is er nog maar 1 update geweest, hoogtijd voor een update dus!

De doelen waar ik het jaar mee begon

Ik begon het jaar met een stel doelen die me heel haalbaar leken voor het komende jaar, onwetend aan wat er allemaal zou gaan veranderen in 2020. Hier nog even een korte samenvatting van wat die doelen ook alweer waren:

  • Geen vlees meer eten: dit is gelukt ik ben tegenwoordig vegetariër
  • Minder afval produceren: dit gaat nog niet zo soepel maar ik doe mijn best
  • Meer afval opruimen op straat: ik ruim af en toe afval op, maar ik kom eigenlijk op vrij weinig plekken. Dit doel bleek niet zo haalbaar voor 2020.
  • Blijven leren: dit gaat heel goed, zo las ik laatst nog een boek over de klimaatcrisis (klik hier voor de review)
  • Bewustwording blijven creeëren: alhoewel ik meer ben gaan bloggen, blog ik minder over duurzaamheid. Dat vind ik jammer.

Over het algemeen gaat het best goed, maar sommige doelen zijn gewoon wat te vaag (minder afval produceren). Andere lukken me minder goed omdat ik, door bijv. de zorgen door corona op studiegebied, minder energie had om diepgaande blogposts over duurzaamheid te schrijven.

duurzame doelen update

Mijn nieuwe doelen

Een nieuw schooljaar voelt altijd een beetje als een nieuw start en daarom heb ik voor de rest van het jaar drie nieuwe doelen geformuleerd. Dit zijn ze:

  • Plantaardige keuzes maken: nu ik vegetarisch eet ben ik langzaam me ook meer aan het verdiepen in veganisme. De rest van het jaar zou ik daarom graag meer plantaardige keuzes maken in mijn dieet.
  • Duurzamere & zero-waste cosmetica kiezen: naast het afval van mijn eten, maak ik vooral nog veel afval in de vorm van verpakkingsmateriaal van shampoo, conditioner etc. Ik zou daarom graag zelf zero-waste cosmetica gaan maken (a.d.h.v dit boek dat ik op mijn verjaardag kreeg!*)
  • Blijven leren & delen over duurzaamheid & ongelijkheid: mijn nieuwsgierige aard wil altijd blijven leren. Dit doel blijft dan ook gewoon staan. Ik doe dit graag door boeken te lezen en series en documentaires te kijken over onderwerpen als duurzaamheid, racisme & feminisme.

Deze doelen zijn natuurlijk geen harde eisen, het zijn meer richtlijnen die ik graag wil volgen de rest van het jaar. Omdat deze kwartaalupdate zo laat kwam, denk ik overigens dat er geen update komt als dit kwartaal is afgelopen (volgende maand), maar pas weer een in december.

Liefs, Anouk

Heb jij ook duurzame doelen voor een duurzamer leven?

4 gedachten over “Nieuw Collegejaar, Nieuwe doelen | Duurzame doelen update Najaar 2020”

  1. Mooie doelen! Ik wil ook steeds vaker meer plantaardige keuzes maken. Zo drink ik al langere tijd bijna alleen havermelk in mijn koffie en gooi ik niet meer over al mijn eten kaas. Ook eet ik een stuk minder eieren. Misschien dat een mooi doel voor mij is om één keer per week helemaal plantaardig te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *