weekmenu klein budget. Foto via pexels, verschil vegetarisch vegan eten
Duurzaamheid

Een duurzaam & vegetarisch weekmenu met een klein budget

Het maken van een weekmenu is voor mij een hele goede manier om duurzaam met eten om te gaan met een klein budget. Door te plannen wat we gaan eten gooien we minder eten weg, besparen we geld en hoeven we niet elke dag te bedenken wat we nu eens gaan eten. Ideaal. Vandaag deel ik een van onze weekmenu’s. Lees snel verder.

We plannen eigenlijk nooit zo strak dat we al weten wat we welke dag eten, maar voor deze blog heb ik er wel dagen bij gezet. Meestal verspreiden we het een beetje zodat we niet 2 dagen achter elkaar een zelfde soort gerecht eten. Dus als we rijst eten op maandag eten we dat niet op dinsdag. Makkelijke dingen maken we vaak op dagen dat we het druk hebben, en iets wat meer tijd kost liever in het weekend. Het steekt niet zo nauw, en we houden ons er niet altijd aan. Maar de leidraad van een weekmenu (voor een klein budget) vinden we heel fijn!

Maandag: Bami

We eten regelmatig nasi of bami. We gebruiken altijd de nasi-kruiden van Lidl (ook voor bami), doe hierbij allerlei groentes en wokstukje (lees hier mijn review van deze vleesvervanger). De groente die erin gaat verschilt, dat hangt af van wat we in huis hebben. Vaak zit er in elk geval ui, paprika en prei in. Soms courgette of aubergine. We kopen onze groente vaak met een Too Good To Go box van Lidl, dus het wisselt wat we hebben.

Dinsdag: Brocolli/Bloemkool/Venkel Soep (van geredde groentes) met stokbrood

Wat we ook graag eten is soep van geredde groente. In de voorgenoemde Too Good To Go-boxen zit vaak venkel, samen met bloemkool en brocolli kan je daar heel makkelijk soep van maken (als je het leuk vind om een recept te lezen, laat het me dan even weten!). In soep kan je ook heel makkelijk de stelen van bloemkool en broccoli verwerken, vries ze in als je de roosjes eet en als je genoeg hebt voor soep eet je die op. Mega zero waste!

too good to go lidl groente en fruitbox, weekmenu klein budget
Een voorbeeld van wat er in een groente & fruibox kan zitten van Too Good To Go

Woensdag: Aardappels uit de oven met doperwten en een vegaburger

Iets wat wij elke week eten is aardappels uit de oven. Heel simpel, aardappels met schil in stukken snijden, kruiden en olie erop en 40 minuten in de oven. Vaak eten we daarbij een vleesvervanger van de Lidl, we zijn op het moment erg fan van de vegan kipkrokant, maar meestal kopen we gewoon degene die in de aanbieding is. Go to groente zijn doperwten. doperwten zijn goedkoop, lekker en snel klaar gemaakt. Wij hebben ze altijd in de vriezer liggen.

Donderdag: Pasta met tomatensaus

Wij noemen pasta met een tomatensaus altijd ‘rode pasta’. Vaak maken we dit met gepelde tomaten uit blik, want deze kieskeurige eter vind de tomatensaus uit een pakje niet lekker. Qua groente geld hierbij hetzelfde als voor bami, wat we maar hebben liggen. Vaak is dit paprika, courgette en ui. Dat wisselt dus ook. Meestal doen we hier ook vegetarische balletjes in, dat vinden we lekkerder dan vegetarisch gehakt dat wordt vaak zo zompig.

Op zoek naar meer gerechten? Hier kan je nog een weekmenu van mij vinden!

Vrijdag & Zaterdag: Kliekjes

Van bami maken we altijd genoeg dat we er twee keer van kunnen eten, en van pasta en soep blijft ook altijd over. Bij dit weekmenu kunnen we dus zeker twee dagen kliekjes eten. Zo hoeven we geen eten weg te gooien en hoeven we niet te koken. En ik ben altijd voor minder te hoeven koken. Want alhoewel ik dol ben op bakken, is koken niet mijn hobby.

Zondag: Gevulde Wraps

De laatste dag van de week eten we vaak iets simpels. Iets wat we dan graag eten zijn gevulde wraps. In een pan bakken we ui, samen met paprika en courgette. Voor vulling doen we hier bonen uit pot in van Hak, die zijn vaak bij de Albert Heijn in de aanbieding en dan heel goedkoop. Op de wrap smeren we knoflooksaus, strooien we wat kaas en met de groente prut erbij kan je in een kwartier eten. Super handig. Hiervoor geld overigens ook, ideaal gerecht om restjes groente mee op te maken.

Dit is ongeveer wat we in een week eten. We eten niet zo heel spannend en eten toch vooral normale en makkelijke dingen. Al deze gerechten zijn ook heel student-proof want je kan er makkelijk heel veel of juist weinig van maken als je met meer of minder mensen eet! Ik ben wel nieuwsgierig wat jij zoal in een week eet, laat het even achter in de reacties.

Liefs, Anouk

Welk van deze gerechten voor een klein budget ga jij opnemen in je weekmenu?

8 gedachten over “Een duurzaam & vegetarisch weekmenu met een klein budget”

  1. Geen fan van koken… Tja erfelijk belast denk ik zo☺️
    Een weekmenu maken is iets wat mij heel handig lijkt maar wat ik toch niet doe. Dom hè . Soms sta ik dan al pasta te koken en kom er dan achter dat er geen saus in huis is. Erg frustrerend.

    1. Haha ja ik denk het ook. Ik heb mijn best gedaan om het wél leuk te vinden, maar ik vind bakken echt veel leuker dan koken. Oeps haha, dat is niet zo handig.

  2. Een weekmenu lijkt me zo handig! Misschien ook iets voor mij om mee te beginnen 🙂 Het eten klinkt echt allemaal zo lekker ook! Wij maken ook vaak gebruik van Too Good to Go, vind het echt een heel fijn principe.

  3. Altijd goed, wat extra inspiratie! Doperwtjes eten wij eigenlijk bijna nooit. En wraps zijn ook alweer een tijdje geleden, terwijl ik ze wel standaard in huis heb.

  4. Ik heb me de laatste jaren ontwikkeld in het koken en ben het steeds leuker gaan vinden. Dit komt met name door de boeken en website van http://www.lekkerensimpel.com heerlijke en makkelijke recepten, ook vegetarisch!! Jaren geleden aten wij vaak hetzelfde. Nu is het zo afwisselend. Ik maak vaak een menu voor 3 of 4 dagen. Doe meestal 2x in de week boodschappen. Ik houd het allemaal bij in een agenda.
    Tip: maak de bami kruiden of nasi kruiden zelf! Ook op bovengenoemde website te vinden. Uiteindelijk een stuk voordeliger. En gezonder! Minder zout en suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *