Favoriete non-fictie boeken 2020, de bibliotheek, favoriete fictie boeken, Vakantiebieb 2020: 9 leestips
Boeken Duurzaamheid Langzaam leven

Een ode aan de bibliotheek

Ik ben dol op de bibliotheek, ik kom er al zo lang als ik me kan herinneren. De rust is fantastisch en de oneindige hoeveelheid boeken maken mij als lezer heel gelukkig. Daarom schrijf ik vandaag een ode aan de bibliotheek.

Er zijn heel veel redenen waarom ik zo’n fan ben van de bieb en hieronder deel ik degenen die als eerste in me op kwamen toen ik deze blog ging schrijven.

Super duurzaam

Een duurzamer alternatief voor het lezen van boeken dan de bieb bestaat niet, een e-reader is pas duurzaam als je heel veel boeken leest en constant nieuwe boeken kopen is natuurlijk helemaal niet duurzaam. Bij de bieb worden boeken misschien wel honderd keer gelezen door allemaal verschillende mensen.

schrijvers steunen voor lagere kosten

Het steunen van een schrijver kan je het beste doen door een boek van de desbetreffende schrijver te kopen. Wist je dat de bieb ook de schrijver betaald voor elke keer dat het boek geleend wordt? Als je geen geld hebt om boeken te kopen (of dit liever niet doet voor het milieu) dan kan je zo toch nog je favoriete schrijver supporten!

Een oneindige hoeveelheid boeken

Oke, helemaal oneindig is het niet, maar bij de bibliotheek hebben ze meer boeken dan je in je leven uit kan lezen. Ik kan bij de bieb altijd een boek vinden om mee naar huis te nemen, en als ik hem toch een keer minder leuk vind geeft dat niet omdat ik hem niet los gekocht heb.

Digitaal en offline

De bieb is tegenwoordig niet alleen meer een plaats om fysieke boeken te lezen, ze bieden ook e-boeken aan via de Online bibliotheek. Het allerbeste: dit komt gratis bij je bieb abonnement of je kan een goedkoper abonnement afsluiten voor alleen de e-boeken. Het aanbod groeit continu en is super gevarieerd! Ook tof: de luisterbieb. Voor als je om wat voor reden dan ook geen boeken kan lezen, of gewoon omdat je graag luistert, kan je zo toch boeken lezen. Of nou ja, luisteren.

Een oase van rust

Er zijn weinig plekken waar het zo rustig is als in de bibliotheek. Heerlijk vind ik het om na een drukke dag het gebouw van de bieb binnen te stappen en dat het stil is. Natuurlijk zijn er wel mensen die zachtjes praten, maar er is zelden iemand die schreeuwt. Ik ga er altijd meer ontspannen uit dan dat ik er in ging.

Ik denk dat het wel duidelijk is, ik ben echt dol op de bieb. Hopelijk, mag ik er nog jaren komen en ik kijk er nu al naar uit om later mijn kinderen mee te nemen naar de bieb om boekjes uit te zoeken. Ik heb hier zelf zoveel herinneringen aan, en ik wil dit mijn toekomstige kinderen ook meegeven.

Liefs, Anouk

Kom jij wel eens in de bibliotheek?

8 gedachten over “Een ode aan de bibliotheek”

  1. Op alle punten met je eens en ja, ik kom ook al zo lang als ik me kan herinneren in de bibliotheek en nog steeds heel graag. Schreef zelfs ook al eens een ode;). Ik wist niet dat schrijvers voor elke keer dat een boek geleend wordt ook geld krijgen, maar dat is dus echt top!

  2. Ik moet veel boeken lezen als research voor de boeken waar ik aan werk. Als ik die allemaal nieuw moet aankopen kost dat een fortuin. De bib is in zo’n geval de perfecte (lees: gratis) oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *