Duurzame doelen 2020, Doelen 2023
Duurzaamheid

Gelukkig nieuwjaar! (+ laatste duurzame doelen update 2020 & doelen 2021)

Gelukkig nieuwjaar! Het voelt alsof ik pas geleden de duurzame doelen update schreef voor kwartaal drie, maar dat is dus al weer drie maanden geleden! Vandaag deel ik de laatste update van mijn duurzame doelen van het jaar 2020, lees snel verder!

Mijn duurzame doelen op een rij

Ik stelde aan het begin van 2020 een rijtje doelen op (lees hier de post) en in september paste ik er een paar aan naar iets wat meer paste bij dit jaar (dat lees je hier), hieronder vind je een korte samenvatting van waar ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt en hoe dat ging:

 • Geen vlees meer eten + meer plantaardige keuzes maken: Dit ging eigenlijk fantastisch. Ik ben tegenwoordig vegetariër, en schreef zelfs al een poost over hoe mijn eerste jaar als vegetariër was (klik hier om die te lezen). En mijn man en ik maken ook steeds vaker vegan keuzes. Hier gaan we mee door!
 • Minder afval produceren + zelf cosmetica maken: Alhoewel ik zeker stappen heb gezet om de hoeveelheid afval te verminderen (je leest er hier over), ben ik nog lang niet waar ik wil zijn. 2020 was hier gewoon niet het jaar voor helaas.
 • Meer afval opruimen op straat: ik ruim af en toe wel wat afval op, maar ik kom eigenlijk op vrij weinig plekken. En daarnaast vind ik het nu ook een beetje vies, want een mondkapje oprapen en weggooien durf ik toch niet zo goed. Dit doel bleek ook niet zo haalbaar voor 2020.
 • Blijven leren & delen over duurzaamheid & ongelijkheid: En dit laatste doel ging fantastisch. Afgelopen maandag heb je al kunnen lezen welke non-fictie boeken ik las dit jaar en dat is eigenlijk een hele goede samenvatting van wat ik leerde dit jaar. Feminisme en racisme stonden centraal!

Geen doelen voor 2021

2020 was niet bepaald een makkelijk jaar, en mijn mentale gezondheid heeft daar nogal onder te lijden gehad. In het kader van goed voor mezelf zorgen, heb ik daarom besloten niet actief aan doelen betreft duurzaamheid te werken. Zodat er iets minder druk op mij staat.

Mij kennende zal dit niet betekenen dat ik niets ga doen voor een duurzamer leven, dus je kan nog steeds leuke blogposts verwachten over duurzaamheid met tips en tricks over makkelijk duurzamer leven.

Liefs, Anouk

8 gedachten over “Gelukkig nieuwjaar! (+ laatste duurzame doelen update 2020 & doelen 2021)”

 1. Gelukkig Nieuwjaar meissie!
  Je leert jezelf nog steeds beter kennen, wat energie heeft gekost in 2020 en hopenlijk veel goeds en energie zal opleveren in 2021.
  Ik ben supertrots op jou. Ga zo door! Liefs, kus, en tuinhek🤗.

 2. Heel goed dat je jezelf niet te veel druk oplegt door jezelf vrij van nieuwe doelen te geven. Je bent zo te horen al supergoed bezig geweest met de stappen die je vorig jaar hebt gezet. Daar mag je onwijs trots op zijn. En inderdaad, afval opruimen was gewoon niet echt een 2020-doel door corona.
  Ik wens je een mooi en goed 2021 toe met veel liefde – liefde van anderen, maar zeker ook zelfliefde 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *