Als vegetariër Samenwonen met een vleeseter Tips
Duurzaamheid

Help?! Ik ben vegetariër, mijn vriend niet! (Tips & Tricks van een ervaringsdeskundige)

Ik ben sinds een half jaar vegetariër en eet al veel langer maar 1-2 keer per week vlees. Toen we gingen samenwonen at mijn vriend wel nog elke dag vlees dus dat was wel even wennen voor ons allebei. Gaat hij ook minder vlees eten, kook je los voor de vegetariër of juist los voor de vleeseter? In elk geval kan Als vegetariër samenwonen met een vleeseter best een uitdaging zijn en daarom deel ik vandaag tips!

Samenleven met een vleeseter is niet altijd makkelijk. Mijn ervaring is dat mijn vriend vaak het gevoel had dat ik hem mijn vegetarisch leefstijl wou opdringen (wat helemaal niet zo is). De lunch levert ons nooit problemen op, ik doe gewoon geen vlees meer op brood. Het avondeten is echter wat anders, want kook je apart voor de vleeseter of juist voor de vegetariër. En gaat de vleeseter ook deels vegetarisch eten of juist helemaal niet.

Deel waarom je vegetarisch wil eten

De eerste is direct heel belangrijk: deel met de vleeseter waarom jij geen vlees meer wil eten. Wil je dit niet meer omdat je het dierenleed niet aan kan zien of omdat je wat wil doen aan het klimaat. Als je deelt waarom je iets wil gaan veranderen (of iets al doet) is de kans op begrip vele maten groter! Op milieucentraal.nl kan je heel veel informatie vinden om je punt duidelijk te maken!

Praat samen over jullie wensen

Ja clichè he? Praat samen met je vriend(in) over hoe je dit gaat aanpakken. Of als je nog geen vegetariër bent maar dit graag wilt worden. Bespreek bijvoorbeeld of de vleeseter bereid is om af en toe vegetarisch te eten of of jij bereid bent om soms toch nog vlees te eten (bijvoorbeeld met speciale gelegenheden).

Probeer samen nieuwe vegetarisch gerechten

Ik heb aan mijn vriend gemerkt dat hij het lastig vind om gerechten die hij altijd met vlees heeft gegeten ineens zonder te eten, terwijl met nieuwe gerechten hij hier helemaal geen problemen mee heeft. Probeer dus ook vooral samen nieuwe vegetarisch gerechten en ga op zoek naar dingen die jullie beiden lekker vinden zonder vlees.

Ga samen op zoek naar alternatieven voor vlees

Vleesvervangers kunnen echt een lifesaver zijn als het gaat om samenwonen met een vleeseter. Zo kan je toch het idee creeëren van vlees terwijl jullie wel vegetarisch eten. Dit maakt de overstap van vlees naar geen vlees zoveel makkelijker. Ga dus samen op zoek naar lekkere vleeseters. Geef het niet meteen op als je vriend(in) beweert dat vleesvervangers niets voor hem/haar zijn, er is zoveel op de markt er is sowieso iets wat jullie beiden lekker vinden. Hier alvast wat tips van vleesvervangers die goedgekeurd zijn door mijn vriend!

 • De vegetarische rookworsten van zowel De vegetarisch slager als Valess (lees hier ook mijn vegetarische rookworsten review!)
 • De vegetarische balletjes van Lidl huismerk
 • En ook de vegetarische kipschnitzel van zowel Lidl als Jumbo huismerk. Kipburgers lijken sowieso vaak erg op the real deal, waarschijnlijk omdat kip zo’n neutral smaak heeft. Lekkere vegetarische kipstukjes heb ik daarentegen nog niet gevonden.
 • De vegetarische braadworst van de Lidl en de Little Willies worstjes van de Vegetarisch slager

Laat hem ook vlees eten

Wat ook heel belangrijk is: laat de vleeseter vlees eten. Dwing hem/haar niet op om vegetarisch te gaan eten, dat zorgt alleen maar voor ruzie en dan heeft de ander het gevoel dat het moet. Ga gewoon zelf lekker vegetarisch eten en waarschijnlijk gaat de vleeseter vanzelf anders aankijken tegen zijn vleesconsumptie. Geef het wat tijd en je zal zien dat je vriend(in) ook uit zichzelf minder vlees gaat eten omdat hij/zij zal inzien dat het inderdaad slecht voor de wereld en de dieren is.

Samenwonen met verschillende dieetwensen is lang niet altijd makkelijk en je gaat botsen. Ik hoop dat je aan de hand van mijn tips er een balans in kan vinden met zijn tweeën. Wij hebben deze gevonden maar dit heeft ook een poosje geduurd. Toen ik net vegetarisch at stuitte ik zelf op veel verzet bij mijn vriend, terwijl hij nu juist blij is dat hij minder vlees eet en zo een steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld!

Liefs, Anouk

Eet jij ook vegetarisch?

10 gedachten over “Help?! Ik ben vegetariër, mijn vriend niet! (Tips & Tricks van een ervaringsdeskundige)”

 1. Nooit over nagedacht, maar dat lijkt me inderdaad lastig, als je samenwoont met iemand die een ander ‘dieet’ volgt. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die bijvoorbeeld geen gluten mogen. Ga je daar dan in mee? Kook je apart? Heel interessant artikel dit. Mooi hoe jullie hier een weg in hebben gevonden.

  1. Ja het blijft altijd zoeken. Wij vonden apart koken ook gewoon te veel werk, en mijn vriend is gelukkig heel meegaand (zolang hij ham op zijn brood mag eten haha)

 2. Toen ik minder vlees ging eten was mijn vriend daar ook altijd heel stellig in dat hij geen vegetariër wou worden. In realiteit kook ik heel vaak en ik kook zelf bijna nooit met vlees waardoor hij dus ook best vaak vegetarisch at zonder daarover te klagen. Hij vond alles heel lekker en miste geen vlees. Ik eet wel af en toe nog vlees en dan vooral als hij kookt of als we dingen afhalen bijvoorbeeld maar alle beetjes helpen al.

  1. Ik eet ook stiekem nog wel heel af en toe vlees, bij de chinees hier hebben ze bijvoorbeeld erg weinig vegetarisch en je wilt soms toch afhaal halen

 3. Grappig, ik ben met een artikel bezig waarin ik heb heb over (verschillen in) groene keuzes binnen een relatie en ik zie wel wat overeenkomsten. Ik ben ook vegetariër en mijn vriend niet. Nooit een issue geweest als heeft mijn overstap ook plaatsgevonden tijdens onze relatie. We eten als avondeten bijna altijd vega(n), op een sporadische burger of pizza met vlees na. Maar al zou hij het elke dag eten, zijn keuze. Mijn vriend is vaak in gezelschap nog voorkomender dan ik of er voor mij ook wel wat lekkers is. Heel lief.

  1. Wat lief van hem zeg dat hij het zo voor je opneemt! Mijn vriend doet dat ook wel, vooral als zijn familie vergeten is iets vegetarisch voor mij te maken

 4. Leuke blogpost! Ik ben al zo’n elf jaar vegetariër. Mijn vriend wist dus waar hij aan begon toen hij een relatie kreeg met mij, hahaha. Als mijn vriend thuis eet (hij is kok en eet dus vier dagen op z’n werk) eet hij vegetarisch. Tenzij we hamburgers eten. Verder eet hij op brood af en toe paté of filet americain, maar daar eet hij net zo goed de vegetarische varianten van. Bij ons is er nooit een probleem geweest (gelukkig).

  1. Wow wat lang al zeg! Haha ja dat scheelt denk ik wel, bij moet iedereen nu switchen naar oh zij wil geen vlees meer en dat wordt nog wel eens vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *